TOP

Στρεπτόκοκκος: Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό

«Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, αλλά θα πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι σωστά ενημερωμένοι, ώστε όταν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα να απευθύνονται στον γιατρό», δηλώνει στο iefimerida.gr η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Αναφερόμενη στα περιστατικά στρεπτόκοκκου στη χώρα μας και ειδικότερα στον θάνατο ενός 5χρονου παιδιού από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, πριν λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ εξηγεί ότι «αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν πολύ σπάνια. Συνήθως βαρύτερη νόσηση έχουμε στα παιδιά, στα άτομα τρίτης ηλικίας και στους ανοσοκατεσταλμένους. Σπανίως όμως και ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να κινδυνεύσει από τη διεισδυτική μορφή της νόσου που προσβάλλει ζωτικά όργανα», εξηγεί.

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι ο πυρετός με ρίγος, ο έντονος πονόλαιμος, η κατάπτωση και ο εμετός.

«Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα στον παιδίατρο ή στον παθολόγο για να λαμβάνουμε εγκαίρως τη σωστή θεραπεία, όπως αντιβιοτικά. Ας είμαστε λίγο παραπάνω ευαισθητοποιημένοι», τονίζει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, υπογραμμίζει τη σημασία της απολύμανσης και του σωστού αερισμού των χώρων, ενώ επισημαίνει την ανάγκη αποφυγής του συγχρωτισμού. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, δερματικών επαφών και μέσω αντικειμένων. Γι’ αυτό στην ύπαρξη κρούσματος απαιτείται απομόνωση του περαστικού και πιθανόν -κατόπιν οδηγίας του γιατρού- λήψη χημειοπροφύλαξης από τα κοντινά άτομα.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.iefimerida.gr πατώντας ΕΔΩ