TOP

Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας: 4+1 ερωτήσεις προς τους υποψήφιους δημάρχους όλων των δήμων

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) συνεχίζοντας τις δράσεις του, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του ν’ αναδεικνύονται τα προβλήματα του χώρου της εστίασης, να βρίσκουν λύσεις, να προκύπτουν δημιουργικές ιδέες και να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες ώστε ν’ αφουγκράζεται τον παλμό της επιχειρηματικής κοινότητας. Με γνώμονα τα παραπάνω και με δεδομένη την απαραίτητη καλή συνεργασία των επαγγελματιών με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή επιχειρήσαμε να θέσουμε τις βάσεις επάνω στις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην εστίαση αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη εν συνόλω.

“Οι επικείμενες Δημοτικές Εκλογές είναι γεγονός και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Συνδυασμοί επικοινωνούν τους στόχους και τα προγράμματά τους. Θεωρήσαμε ιδανική τη συγκυρία ώστε να δημοσιοποιηθούν ειδικότερα οι απόψεις όλων των υποψηφίων Δημάρχων σχετικά με τον επαγγελματικό κλάδο της εστίασης. Τομέα νευραλγικό, συνεχώς εξελισσόμενο, αποδέκτη όλων των κοινωνικών, οικονομικών κραδασμών και άμεσα συνδεδεμένο με το τουριστικό μας προϊόν. Οι επιχειρήσεις της εστίασης ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο συνδετικός κρίκος της κοινωνίας με τις Δημοτικές Αρχές λόγω της καθημερινής τους συνδιαλλαγής με τους πολίτες. Για όλους αυτούς τους λόγους και κατόπιν επικοινωνίας και συζητήσεων με τα μέλη μας , λάβαμε την πρωτοβουλία να συντάξουμε ένα ερωτηματολόγιο απευθυνόμενο προς τους υποψήφιους Δημάρχους  ώστε να δοθεί η ευκαιρία ν’ αναπτύξουν τις θέσεις τους σε σημαντικά ζητήματα.” Αυτά αναφέρει ο ΣΕΜ και παρουσιάζει τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.

Τα ερωτήματα προέκυψαν από έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος – ανώνυμα-  συνολικά 68 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.

ΣΕΜ:  4 + 1 Ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Δημάρχους Καλαμάτας
  • 24 Καφετέριες
  • 18 Εστιατόρια
  • 12 Μπαρ
  • 6 Take Away
  • 6 Ξενοδοχεία
  • 2 Κέντρα Διασκέδασης

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του τρέχοντος έτους και καλούσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις προσδοκίες τους από τις νέες Δημοτικές Αρχές. Οι απαντήσεις τους είναι εκείνες που μας βοήθησαν στην σύνταξη του τελικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Καλαμάτας. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Καλαμάτας θέτουν υποψηφιότητα τέσσερις Δημοτικοί Συνδυασμοί:

  • Συνδυασμός: Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας

Υποψήφιος Δήμαρχος : Θανάσης Βασιλόπουλος

  • Συνδυασμός: Λαϊκή Συσπείρωση

Υποψήφιος Δήμαρχος : Δημήτρης Οικονομάκος

  • Συνδυασμός: ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑ

Υποψήφιος Δήμαρχος: Βασίλης Τζαμουράνης

  • Συνδυασμός: Νέα Δυναμική

Υποψήφιος Δήμαρχος: Παναγιώτης Χειλάς

Ακολουθούν οι 4 + 1 ερωτήσεις που θέσαμε και οι απαντήσεις τους.

  1. Ποιες νέες αλλά και ποιες σε εξέλιξη δράσεις θεωρείτε σημαντικές για την τουριστική προβολή του Δήμου σας και έχετε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό σας;

Θ.Βασιλόπουλος: Εφαρμόζουμε μια πολύπλευρη και ευρείας διάχυσης καμπάνια τουριστικής προβολής του Δήμου και της Καλαμάτας μας. Με ολοκληρωμένο πλάνο προώθησης της νέας τουριστικής μας ταυτότητας, προωθητικές επισκέψεις σε χώρες που τροφοδοτούν τον τουρισμό, συστηματική προβολή των Μεσσηνιακών προϊόντων, σημαντικές αθλητικές δράσεις (άλμα επί κοντώ, 3on3 basketball), καθώς και συμμετοχή σε σημαντικές εκθέσεις. Στο πρόγραμμα μας για την επόμενη πενταετία, περιλαμβάνεται η συνέχιση όλων αυτών των δράσεων, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων τύπου Street Food Festival και γαστρονομικών φεστιβάλ, τους φθινοπωρινούς μήνες ή αρχές άνοιξης, η δημιουργία καταδυτικού πάρκου και υποθαλάσσιου Μουσείου, η αναβάθμιση των περιπατιτικών διαδρομών, η ενίσχυση της προβολής των πολιτιστικών δρώμενων και η δημιουργία νέων (όπως το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που ξεκίνησε φέτος), καθώς και η αξιοποίηση του Ταΰγετου, μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και να συμβάλλουν στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Η Καλαμάτα είναι ένας τόπος που αξίζει να επισκεφτείς, για δεκάδες λόγους, και αυτό ακριβώς παρουσιάζουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο.

Δ. Οικονομάκος: Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Επομένως παλεύουμε συστηματικά όλοι να μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή και αυτό δεν αφορά στενά  μόνο μια περίοδο 3 μηνών, αλλά όλο το χρόνο. Γι’ αυτό παλεύουμε για:

  • Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι, ότι στο λαό είναι άγνωστη η όμορφη Μεσσηνία, αλλά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές.

Άλλωστε όλα αυτά χρόνια υπάρχει πείρα. Η περιφέρεια ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή όπου πηγαινόφερνε επιχειρηματίες ανά την υφήλιο για να κλείσουν μπίζνες. 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, υδατοδρόμια (!!!). Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης κτλ. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους.

Β. Τζαμουράνης: Σημαντικές δράσεις προβολής σε εξέλιξη είναι η δημιουργία του MarketingPlan για τον Τουρισμό στο Δήμο Καλαμάτας και η στήριξη της τουριστικής ταυτότητας που επιλέχθηκε.

Εκτός από τις δύο αυτές δράσεις, άμεσα αναγκαία είναι η λειτουργία ταξιδιωτικής ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας – στην οποία ο επισκέπτης θα βρίσκει όχι μόνο πληροφορίες για τον προορισμό (τουλάχιστον στα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά), αλλά θα έχει διαθέσιμα και τα links για την έκδοση εισιτηρίων (ΚΤΕΛ, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.).

Επίσης, η προβολή του προορισμού της Καλαμάτας θα γίνεται στοχευμένα: τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, με συμμετοχή σε εκθέσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις πόλεις που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Καλαμάτα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενεργού μας προσπάθειας για αεροπορική σύνδεση με περισσότερες πόλεις της Ευρώπης, θα δώσουμε προτεραιότητα στις διαφημιστικές καταχωρήσεις στα περιοδικά των πτήσεων. Και επιπρόσθετα θα διοργανώνονται συχνά ταξίδια εξοικείωσης για επαγγελματίες τουρισμού και δημοσιογράφους του εξωτερικού.

Θεωρούμε αυτονόητο, τέλος, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την CostaNavarino,θα συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, προβάλλοντας τον τόπο μαςως προορισμό μας για ταξίδια 12 μήνες το χρόνο.

Π. Χειλάς: Κατά την γνώμη μας, στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης που διανύουμε με την τεχνολογία να τρέχει και να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς πρέπει κι εμείς ως Δήμος Καλαμάτας να συμβαδίζουμε με την τάση της εποχής. Το Digital Marketing είναι ένα εργαλείο που μπορεί να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο, να στοχεύσει κοινό και να εκκινήσει δυναμικές καμπάνιες προβάλλοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Άρα ένα πολύ δυνατό εργαλείο της εποχής (που στην Νέα Δυναμική το γνωρίζουμε καλά) είναι το Digital Marketing κάτι το οποίο απουσιάζει από την τωρινή δημοτική αρχή. Επίσης, θα ζητήσουμε συνεργασία με το Υπουργείο τουρισμού της παρούσας κυβέρνησης, με τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό και θα είμαστε συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους, για να οργανώνουμε συνεχώς δράσεις προσέλκυσης μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και φυσικά οποιαδήποτε μορφή τουρισμού ταιριάζει στην πόλη και στις κοινότητες μας. Οι επαφές και το δίκτυό μας είναι η καλύτερη εγγύηση για αυτό. Έχουμε ήδη συνεργασία και επαφές με το επιμελητήριο Αθηνών με το project ‘Ελληνικό πρωινό’ (λογικά οι περισσότεροι θα το γνωρίζετε) και μπορούμε να τους προτείνουμε να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε το ‘Μεσσηνιακό πρωινό’ το οποίο να σερβίρουν όλα τα εστιατόρια, ξενοδοχεία (και όχι μόνο) του Δήμου μας.Τέλος, στα σχέδια μας είναι και η προσέλκυση ξένων αγοραστών μέσω μίας πρότυπης εκδήλωσης-έκθεσης τοπικών Μεσσηνιακών προϊόντων σε συνεργασία με ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσης που θα παντρεύει το Μεσσηνιακό προϊόν με την τοπική γαστρονομία. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στους επισκέπτες αγοραστές – επαγγελματίες με εστίαση στα καταστήματα τους, στα μεσσηνιακά προϊόντα και στα εστιατόρια – ξενοδοχεία του εξωτερικού. Έτσι διαφημίζεται η Μεσσηνιακή γαστρονομία. Όταν πετυχαίνεις να είσαι διεθνής παίκτης.

Όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσουν την απαιτούμενη φήμη στο εξωτερικό και μία υπεραξία στο Brandname Καλαμάτα – Μεσσηνία το οποίο μαζί με τον τουρισμό που προείπαμε θα φέρει χρήμα στην οικονομία και θα κάνει το Δήμο Καλαμάτας γαστρονομικό προορισμό ποιότητας και γεύσης! Η λογική με απλά λόγια είναι η εξής: “Δίνουμε μία υπεραξία ποιότητας σε επίπεδο προσφοράς στις niche markets του εξωτερικού και δημιουργούμε μία ανεκτίμητη ζήτηση διευρυμένων τουριστικών υπηρεσιών με 360 προσέλκυση επισκεπτών από έξω προς τα μέσα”.

  1. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο σας και ποιες σκέψεις κάνετε ώστε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Θ. Βασιλόπουλος: Θεωρούμε ότι η εφαρμογή και τήρηση της νομοθεσίας από όλους στην παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων, είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όπου δεν επιτρέπονται παραφωνίες, ούτε αναρχία, ενώ ζήτημα υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις και με την ηχητική όχληση. Αυτά πρέπει να λυθούν μέσα από διάλογο και συνεργασία με τους επαγγελματίες, προκειμένου και η νομοθεσία να τηρείται και η ισότιμη αντιμετώπιση των επαγγελματιών να αποτελεί πραγματικότητα.

Ένα ζήτημα επίσης που μας απασχολεί, αφορά τα απορρίμματα και τα οργανικά απόβλητα των επιχειρήσεων εστίασης.   Στα σχέδια μας είναι η εφαρμογή κομποστοποίησης και στις επιχειρήσεις εστίασης, όπως πρόσφατα ξεκίνησε νέος κύκλος στα νοικοκυριά με τους κομποστοποιητές κήπου. Στο πρόγραμμά μας είναι να προμηθεύσουμε με ειδικούς κομποστοποιητές κάθε κατάστημα εστίασης. Εκεί θα διοχετεύονται τα οργανικά απορρίμματα και θα υπάρχει ειδικό φορτηγό απορριμματοφόρο που θα τα παραλαμβάνει. Πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με τους επαγγελματίες, αυτό θα οδηγήσει σε  σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά σε μια ζώνη καταστημάτων εστίασης, με καταγραφή των αποτελεσμάτων και επέκταση του.  Μιλάμε για τόνους οργανικών απορριμμάτων σε ετήσια βάση και το αποτέλεσμα θα φανεί ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής.

Παράλληλα,  θα ενισχύσουμε το δίκτυο ανακύκλωσης, ενώ προσανατολιζόμαστε σε διαλογή στην πηγή με 4 ξεχωριστά ρεύματα   (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί). Αν όλα λειτουργήσουν σωστά, τότε θα έχουμε αξιόλογη μείωση των απορριμμάτων με άμεσο όφελος για την πόλη και τους επαγγελματίες, αφού η σωστή εφαρμογή του προγράμματος, οδηγεί σε μείωση των Δημοτικών Τελών στις επιχειρήσεις  που εφαρμόζουν το πρόγραμμα.

Δ. Οικονομάκος: Το «τουριστικό θαύμα» δεν είναι για όλους. Δεν το απολαμβάνουν το ίδιο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι  αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό.

Την μικρή τουριστική επιχείρηση την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίσει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου. Κι όταν συμβαίνει τα πράγματα να στραβώσουν κι έρχεται μια αναποδιά, δεν είναι όλοι εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, μεγάλοι, μικροί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σίγουρα δεν είναι εκτεθειμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο.

Το παράδειγμα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για δυο χρόνια. Τους έδωσε τη δυνατότητα με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να έχουν στη δουλειά όσους θέλουν με το μισό μισθό.

Ή με τα “πρωτόκολλα προστασίας και αντιμετώπισης του κορονοϊού” που προσαρμόστηκαν πλήρως στις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των αεροπορικών και πλοιοκτητριών εταιρειών. Πίεσαν ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς ως υποψήφιοι και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παλέψουμε μαζί σας ενάντια στην υψηλή φορολογία, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στις μικρές επιχειρήσεις, ενάντια στις κατασχέσεις που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Για αυτό υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης των αυτοαπασχολουμένων για  αφορολόγητο 12000 με προσαύξηση για κάθε παιδί,  μείωση φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Γιατί δεν είναι το ίδιο τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στα πολυτελή ξενοδοχεία, με τα συνοικιακά, τα καφενεία των χωριών, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Β. Τζαμουράνης: Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση προκαλούνται εξαιτίας της επικάλυψης αρμοδιοτήτων πολλών φορέων, με συνέπεια να μην υπάρχει σαφές χωροταξικό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τα καταστήματα. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά χρειάζεται η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων – καιγι’ αυτό σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια ολιγομελή ευέλικτη επιτροπή, που θα συνεδριάζει τακτικά και θα εισηγείται στις Δημοτικές Επιτροπές και στο Δημοτικό Συμβούλιο μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της εστίασης.Εξυπακούεται ότι στην επιτροπή θα μετέχουν τα μέλη των Συλλόγων Εστίασης.

Για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα καταστήματα, ο Δήμος Καλαμάτας, στο βαθμό που είναι εφικτό, θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες εκπαίδευσης(σερβιτόρων, μαγείρων κ.λπ.) με στόχο την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας.

Τέλος, η ενίσχυση και πύκνωση της δημόσιας συγκοινωνίας, πιθανόν και με τη δρομολόγηση μέσων σταθερής τροχιάς, με στόχο την τακτική, αποτελεσματική και εύκολη διασύνδεση του κέντρου με τις γειτονιές και τις Κοινότητες του Δήμου (κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα όλων των μεγαλύτερων ή μικρότερων τουριστικών προορισμών), πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει τα μέγιστα και τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, όπου και αν βρίσκονται.

Π. Χειλάς: Το θέμα της καθαριότητας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για όλη την πόλη και πολύ περισσότερο για την εστίαση. Πολλοί ιδιοκτήτες εστίασης στις περιοδείες μας παραπονιούνται ότι δεν αδειάζονται συχνά οι κάδοι σκουπιδιών με αποτέλεσμα να προκαλείτε δυσοσμία στους χώρους που κάθονται οι πελάτες. Αυτό δεν είναι ωραίο για κανέναν και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Η λύση δεν δίνεται με πρόστιμα. Ο Έλληνας επιχειρηματίας μετά την Covid-19 με κλειστά μαγαζιά εστίασης και χωρίς τουρισμό εκείνη την διετία, πονάει στην τσέπη του κι εμείς το καταλαβαίνουμε. Εμείς, θέλουμε να κάτσουμε μαζί σας και να βρούμε μία λύση που να κερδίζετε περισσότερο. Ο ρόλος του Δήμου είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και στον επιχειρηματία, να είναι πραγματικά δίπλα του, και όχι απέναντι! Δεν συμφέρει κανέναν το πρόστιμο, αυτές οι εισπρακτικές τακτικές εσόδων είναι λανθασμένες και αναχρονιστικές. Κάνουν κακό στην εστίαση, γιατί αναγκάζουν επαγγελματίες σε λουκέτο. Εμείς δεν θέλουμε να κλείσουν τα μαγαζιά της εστίασης, αλλά να ανοίξουν κι άλλα. Εάν δουλέψει σωστά και οργανωθεί ο τομέας θα έχει δουλειά και ‘ψωμί’ για όλους. Να εστιάσουμε στο να μεγαλώσει η πίτα, όχι στο να πάρει ο καθένας ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την υπάρχουσα μικρή πίτα. Το ίδιο κομμάτι από μια μεγαλύτερη πίτα, είναι πολλαπλάσιο σε επίπεδο κέρδους. Θέλουμε να φέρουμε την ανάπτυξη και την ευημερία στον τόπο μας κι αυτό δεν γίνεται με πρόστιμα και ακρίβεια! Τα πρόστιμα είναι η εύκολη λύση και την εφαρμόζουν αυτοί που βαριούνται να δουλέψουν και να λύσουν πραγματικά τα προβλήματα.

  1. Με δεδομένη τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό μας προϊόν, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας ειδικότερες δράσεις ανάδειξης της γαστρονομικής μας κουλτούρας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε κάποιες από αυτές;

Θ.Βασιλόπουλος: Από την αρχή της θητείας μας έχουμε αποδείξει ότι θέτουμε σε προτεραιότητα τα θέματα προβολής της πόλης μας και ανάδειξης των τοπικών μας προϊόντων. Πάντα σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες εστίασης.

-Συνεχίζοντας τη μεγάλη έκθεση “Άρτος-Οίνος-Έλαιον”, που φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια διοργάνωσης, και πλέον έφτασε ο καιρός να αλλάξει και να μετεξελιχθεί σε “Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών Προϊόντων και Γαστρονομίας”, που διευρύνεται και αλλάζει φυσιογνωμία, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα τοπικά μας προϊόντα και περισσότερες δράσεις, προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις προβολής.

-Καθιερώσαμε τον Νοέμβριο του 2022 τις “Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας”, μια διοργάνωση από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες εστίασης, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τη συνδρομή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα και του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου. Με έκθεση μεσσηνιακών κρασιών, ποτών και αποσταγμάτων αλλά και γευσιγνωσία στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.

-Αναβαθμίζουμε την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, τη ναυαρχίδα των τοπικών μας προϊόντων και τη μετατρέπουμε σε ένα πολυχώρο τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας με καταστήματα εστίασης που θα λειτουργήσουν στον αίθριο χώρο της που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Έτσι συνδέουμε άμεσα τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα με τα καταστήματα εστίασης, ώστε να διοχετεύονται άμεσα τα αγνά προϊόντα μας στους καταναλωτές.

Δ.Οικονομάκος: Για να υπάρχει ελληνική γαστρονομία πρέπει να υπάρχει αγρότης. Κρίσιμο είναι η στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, που σήμερα συνθλίβεται από φορολογία του κράτους, τους μεγαλοεμπόρους – μεγαλοτυποποιητές. Σε αυτό το μαύρο μπλοκ προστίθενται και οι τοπικές Δημοτικές αρχές και η Περιφερειακή, που έχουν τους αγρότες παρατημένους: αγροτική οδοποιία παρατημένη, αρδευτικά διαλυμένα, αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, αντιμετώπιση ασθενειών όπως δακοκτονία κάτω των περιστάσεων κτλ. Η μόνη έγνοια αυτών των διοικήσεων είναι να στρώνουν το έδαφος για μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουν μεγαλοεπενδυτές.

Απάντηση σε αυτά δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από το οργανωμένο τους κίνημα που διεκδικούν τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως εγγυημένη τιμή, διαγραφή χρεών, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές, προστασία από τις “ελληνοποιήσεις”, μέτρα στήριξης της παραγωγής με αρδευτικά και άλλα έργα, ώστε να εξασφαλίζεται το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενώ ο αγρότης πουλά φθηνά στον μεγαλέμπορο, στον καταναλωτή φτάνει πανάκριβα, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Αυτό είναι που εμποδίζει το καλό, ποιοτικό προϊόν να φτάσει στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και όχι ότι δεν έχει προβολή.

Β.Τζαμουράνης: Θεωρούμε την τοπική γαστρονομία συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Καλαμάτας! Στην πραγματικότητα φιλοδοξούμε να κάνουμε την Καλαμάτα γαστρονομική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, με αιχμή του δόρατος την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ).

Για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν, θα διοργανώνουμε τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο δράσεις προβολής της εποχικής παραγωγής (π.χ. την άνοιξη, προβολή της αγκινάρας και των άγριων σπαραγγιών, το καλοκαίρι των σύκων και των φραγκόσυκων, της ντομάτας κ.λπ.).

Μια μεγάλη γιορτή παγκοσμίου ενδιαφέροντος θα διοργανώνεται για την διάσημη Ελιά Καλαμάτας στην έναρξη κάθε ελαιοκομικής περιόδου. Από το καλεντάρι φυσικά δεν θα λείπουν εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τη γουρνοπούλα (πιθανόν κάθε χρόνο στη γιορτή της Αναλήψεως), το παστό και την τοπική σφέλα.

Έμφαση όμως θα δοθεί και α)στην προώθηση της τοπικής ζαχαροπλαστικής (δίπλες, γαλόπιτες κ.ά.) και β) στην προβολή των τοπικών κρασιών και αποσταγμάτων.

Για την προβολή και την προώθηση όλων των τοπικών προϊόντων θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υποδομές της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, όπως και όλα τα καταστήματα της πόλης, αλλά και των υπόλοιπων Κοινοτήτων.

Π. Χειλάς: Το θέμα το περιγράψαμε στην πρώτη ερώτηση αναλυτικά. Ωστόσο, κρατήστε μόνο αυτό. Η ψηφιοποίηση είναι το παν. Η ψηφιοποίηση της προσφοράς και η καθετοποίηση της αλυσίδας αξίας για τον καταναλωτή είναι αυτή που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο κόστους και ταχύτητα στα Logistics μέσω API διασύνδεσης με διεθνείς εφαρμογές, όπως η Booking, η AirBnB, το Tripadvisor και η Getyourguide. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Προσγειώνεται μια τουρίστρια στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Βγάζει το κινητό της από flight-mood και συνδέεται στο WiFi του αεροδρομίου. Εκεί αυτόματα της προτείνεται να κατεβάσει το App της Πόλης. Μέσω pop-up windows κατά την διάρκεια της διαμονής της θα της προτείνονται όλα όσα πρέπει να της πουλήσουμε εδώ. Μπορεί να παραγγείλει ελιές-ελαιόλαδο και να της παραδοθούν αυτόματα στο κατάλυμα που διαμένει εντός 24 ωρών. Μπορεί να κλείσει μια κράτηση σε εστιατόρια της πόλης μας. Μπορεί να κλείσει μια κρουαζιέρα, κ.ο.κ. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Μια απλή διασύνδεση API χρειάζεται με τις διεθνείς πλατφόρμες.

  1. 4. Σε ποια μορφή τουρισμού θεωρείτε σημαντικό να επενδύσει ο Δήμος. Η τρέχουσα σας ικανοποιεί ως προς τα οφέλη στην τοπική οικονομία; Αν ναι, σχεδιάζετε να την ενισχύσετε με κάποιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή της; Aν όχι, υπάρχει στον προγραμματισμό σας εναλλακτική μορφή που συνδυαστικά με την υπάρχουσα θα βελτιώσει τα δεδομένα;

Θ. Βασιλόπουλος: Η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή ευνοεί όλα τα είδη τουρισμού. Ένας ευλογημένος τόπος, με απίστευτη φυσική ομορφιά και Ιστορία, με συνδυασμό θάλασσας και βουνού, είναι ιδανικός προορισμός για όλους. Ως Δήμος, μας ενδιαφέρει να εστιάσουμε στον Γαστρονομικό Τουρισμό, που είναι πλέον παγκόσμια τάση, αλλά και στον εναλλακτικό τουρισμό ( με outdoor δραστηριότητες),  στον Θρησκευτικό αλλά και στον Αθλητικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τα καταστήματα εστίασης, και τα ξενοδοχεία, ώστε ο επισκέπτης να απολαμβάνει τα ντόπια αυθεντικά τοπικά προϊόντα και τις καθαρές πρώτες ύλες που με σεβασμό έχουν μαγειρευτεί. Στόχος η προστιθέμενη αξία στον προορισμό Καλαμάτα. Να γνωρίζει δηλαδή ο δυνητικός επισκέπτης ότι επικεπτόμενος την Καλαμάτα θα ζήσει μια αυθεντική εμπειρία μεσσηνιακής κουζίνας, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης και διαμονής, με πρώτης ποιότητας εγχώριες πρώτες ύλες. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από τη συνεργασία του Δήμου, το διάλογο, τις συνέργειες, με τους επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσα από την ανάδειξη του δικτύου των μονοπατιών μας, για το οποίο υποβάλλαμε ήδη φάκελο. Επίσης μέσα από την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση των παραποτάμιων περιοχών μας( όπως είναι ο Άρις). Έχουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο, ένα “δώρο”, τον Ταΰγετο, πρέπει να στραφούμε στην αξιοποίησή του και την ανάδειξή του, όπως και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με τα πεντακάθαρα νερά κολύμβήσής που διαθέτουμε. Έμφαση πρέπει να δοθεί και στην προσέλκυση αθλητών, που σιγά σιγά έχουν ξεκινήσει να επιλέγουν την πόλη μας για την προετοιμασία τους, λόγω και των ήπιων καιρικών συνθηκών σχεδόν όλο τον χρόνο. Τέλος, άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι ο θρησκευτικός τουρισμός με τις εκκλησίες μας (Υπαπαντή) ιστορικές μονές (Δήμιοβα, Βελανιδιά κ.α) στην επικράτεια του Δήμου Καλαμάτας που επιδιώκουμε να συνδέσουμε και μέσω περιπατητικών διαδρομών.

Δ. Οικονομάκος: Τι πιο ωφέλιμο για ένα Νομό και τον Τουρισμό που θέλει να υποδεχτεί, να έχει ασφαλή οδικό δίκτυο και όχι πανάκριβο από τα χαράτσια των διοδίων, να έχει εξασφαλισμένη αντιπλημμυρική προστασία και να μην πεθαίνει ο επισκέπτης όπως πρόσφατα στο Πήλιο, να έχει δάση και χωριά προστατευμένα από την φωτιά και αντιπυρική προστασία, να έχουν όλες οι υποδομές ελεγχθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά με βάση τα άλματα της επιστήμης, να έχει καθαρές πόλεις-χωριά, βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα κτλ.

Σε αυτό το έδαφος θα προσελκύονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες σε έναν Νομό που έχει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πολλά ιστορικά μνημεία είναι ακόμα άγνωστα ευρύτερα, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Ενώ άλλα είναι ασυντήρητα π.χ. το κάστρο της Μεθώνης, της Κορώνης κ.α. Χρειάζεται κρατική μέριμνα ώστε να στηριχθούν και να αποτελούν πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς την εμπορευματοποίηση που γνωρίζουμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που τα κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την λαϊκή “τσέπη”, αλλά δωρεάν.

Αντίστοιχα το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας όπως ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας στη Λακωνία κ.α. Αυτά θέλουν φροντίδα, δρόμους, μονοπάτια κ.α., και όχι φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με κύρια κατεύθυνση την ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιπυρική προστασία.

Επίσης έχουμε Θάλασσα και πανέμορφες παραλίες. Όμως πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σε ορισμένες περιοχές του Νομού (πχ Δυτική Μεσσηνία) τις κάνουν απαγορευτικές για μια λαϊκή οικογένεια.

Β. Τζαμουράνης: Ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να επενδύσει στον απίστευτο συνδυασμό citybreak -ήλιος- θάλασσα σε μισή ώρα απόσταση από τον αλπικό Ταΰγετο, προβάλλοντας ενεργά και το ήπιο κλίμα της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η αξιοποίηση αυτής της εξαιρετικής «ποικιλίας»θα δώσει στο τουριστικό προϊόν της πόλης την ώθηση που απαιτείται, για να ξεπεραστούν η χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων και η μικρή διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Η σημερινή διάρκεια της θερινής τουριστικής σεζόν, που δεν ξεπερνά τις 40 ημέρες, και οι ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου και των τριήμερων (κυρίως από την εγχώρια αγορά) προφανώς δεν προσφέρουν τα οφέλη που μπορεί να έχει η Καλαμάτα από τον τουρισμό.

Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να αναλάβει ουσιαστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα καταξιώσουν τον προορισμό μας στο παγκόσμιο χάρτη: Πρώτα από όλα, θα πρέπει να εφαρμόσει τα  πολεοδομικά εργαλεία για τη χωροθέτηση νέων ξενοδοχειακών ζωνών, που θα επιτρέψουν νέες επενδύσεις. Στη, συνέχεια μέσω ενός μεγάλου προωθητικού προγράμματος, θα προβάλει τα πολλά πλεονεκτήματα του προορισμού μας στη διεθνή και εγχώρια αγορά.

Πολύ σοβαρές προοπτικές διαβλέπουμε,μεταξύ άλλων,στην ανάπτυξη του ιατρικού, του θρησκευτικού, αθλητικού-φυσιολατρικού  αλλά και του συνεδριακού τουρισμού– καθένας εκ των οποίων χρειάζεται τη δραστήρια ανάδειξη συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.

Οι υποδομές του λιμανιού για την επανάκαμψη και αύξηση της κρουαζιέρας, σε συνδυασμό με ενέργειες για την προώθηση των τουριστών σε ποικίλα σημεία ενδιαφέροντος σε όλη την πόλη, στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και στην περιφέρεια και σε όμορους δήμους κ.λπ., περιλαμβάνονται ήδη στις  δεσμεύσεις μας.

Η αύξηση της προσβασιμότητας και της ανεμπόδιστης κινητικότητας για όλους, μπορεί σταδιακά να καταστήσει την Καλαμάτα ιδανικό προορισμό για τους εγχώριους και διεθνείς ταξιδιώτες με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να γίνει μια περιοχή σύγχρονη, λειτουργική και πολύ φιλική στον επισκέπτη – ώστε οι ταξιδιώτες που θα έρχονται να γίνονται έπειτα οι νέοι διαφημιστές του προορισμού μας στην ελληνική και κυρίως στη διεθνή αγορά.

Π. Χειλάς: Ο τόπος μας είναι τόσο ευλογημένος που δέχεται πολλές μορφές τουρισμού. Σίγουρα ο αγροτουρισμός λόγω της παραγωγής ελαιολάδου, ελιάς Καλαμών, σύκων και μελιού μπορεί να διαπρέψει και να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Ήδη συμβαίνει σε ιδιωτικό επίπεδο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιώαννη Ταμπάρη υποψήφιο σύμβουλο Καλαμάτας με τη Νέα Δυναμική που το πέτυχε εξάγοντας σε 16 χώρες του εξωτερικού. Εμείς δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε πώς γίνεται. Οι άνθρωποί μας το έχουν ήδη πετύχει. Ο αγροτουρισμός μπορεί να συνδεθεί φυσικά με το κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού και να πάνε πακέτο αυτά τα δύο. Φυσικά, όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας έχει καταπληκτικές παραλίες, εκπληκτικά τοπία για τους λάτρεις των βουνών, πλούσια ελληνική ιστορία, την άγρια ομορφιά του ιστορικού ποταμού “Πάμισος” και φυσικά όλες οι κοινότητες μπορούν να μετατραπούν σε τουριστικούς προορισμούς ενισχύοντας έτσι πολύ την οικονομία των χωριών μας και των κατοίκων τους.

  1. Απευθυνόμενοι προς τους επαγγελματίες της εστίασης, υπάρχει κάτι που εσείς με τη σειρά σας θα θέλετε να επικοινωνήσετε και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζουν;

Θ. Βασιλόπουλος: Επιδιώκουμε σταθερά τη συνεργασία με τους επαγγελματίες της εστίασης. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες για δράσεις και συνέργειες με τους συλλόγους εστίασης, το Επιμελητήριο, τους επαγγελματίες της γαστρονομίας. Τα προηγούμενα χρόνια, πετύχαμε πολλά. Στα χρόνια που έρχονται, με τη συνεργασία μας, μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα για την τουριστική προβολή της Καλαμάτας.

Δ.Οικονομάκος: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των επαγγελματιών της εστίασης για την προστασίας του εισοδήματος τους. Γνωρίζουμε πως μόνο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορούν σήμερα να κερδηθούν πράγματα απέναντι σε κράτος – κυβερνήσεις και περιφερειακές/ δημοτικές αρχές, που παίρνουν όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια στηρίζοντας σταθερά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο να παλέψουν ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και της εστίασης. Να παλέψουν ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να διεκδικήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο δικαίωμα στον τουρισμό και στην αναψυχή για όλους.

Σκεφτείτε πόσοι, πώς και πόσο θα δούλευαν αν ο λαός είχε πρόσβαση σε καλές, ποιοτικές διακοπές όλο το χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.

Σε αυτόν τον αγώνα εμείς οι εκατοντάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Μεσσηνία, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ξημερώσει μια μέρα που στην Ελλάδα ο τουρισμός και η ψυχαγωγία δεν θα είναι ακριβό εμπόρευμα και πολυτέλεια αλλά καθολικό, ποιοτικό δικαίωμα.

Β. Τζαμουράνης: Ο κλάδος της εστίασης και ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και άλλοι φορείς( πχ ΚΤΕΛ,Ταξί  κ.α.)  οφείλουννα συνεργαστούν πολύ στενά, για την προώθηση και την περαιτέρω ανάδειξη και καταξίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Έτσι κι αλλιώς, στη νέα οικονομική πραγματικότητα δεν υπάρχουν περιθώρια για συγκρούσεις και αποκλίνουσες πορείες.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ πιστεύει ακράδαντα ότι η εστίαση μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή αυτής της νέας οικονομίας,προσφέροντας όχι μόνο εισόδημα και θέσεις εργασίας, αλλά και συμβάλλοντας στην ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και της άυλης πολιτιστικής μας  κληρονομιάς.

Π. Χειλάς: Αυτό που οραματιζόμαστε και μπορούμε να κάνουμε για την εστίαση του Δήμου μας είναι να την ενισχύσουμε οικονομικά με τις ιδέες και τις δράσεις μας. Διαθέτουμε διεθνή αντίληψη για τα πράγματα. Όταν αυτά που απαιτούνται να γίνουν μπούνε σε εφαρμογή από την επόμενη μέρα της εκλογής μας θα καταλάβετε. Θέλουμε να επενδύσουμε και να σταθούμε δίπλα στον επαγγελματία του Δήμου, γιατί η εστίαση, ο τουρισμός και τα Μεσσηνιακά προϊόντα μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να δώσουν φήμη και Παγκόσμια υπεραξία στον τόπο μας! Σας καλούμε να μας δώστε αυτή την ευκαιρία να σας το αποδείξουμε με πράξεις στις 8 Οκτωβρίου! Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

*** Η σειρά των απαντήσεων είναι αλφαβητική με βάση το επίθετο του κάθε υποψήφιου. Επίσης, επειδή πρόκειται για ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους Δημάρχους όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Δημήτρης Οικονομάκος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Άρης Κομπότης, Κατερίνα Τσίγκανου και Θάνος Ραδιώτης, έστειλαν κοινή απάντηση.

ΣΕΜ:  4 + 1 Ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Δημάρχους Μεσσήνης
  • 24 Καφετέριες
  • 18 Εστιατόρια
  • 12 Μπαρ
  • 6 Take Away
  • 6 Ξενοδοχεία
  • 2 Κέντρα Διασκέδασης

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του τρέχοντος έτους και καλούσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις προσδοκίες τους από τις νέες Δημοτικές Αρχές. Οι απαντήσεις τους είναι εκείνες που μας βοήθησαν στην σύνταξη του τελικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Μεσσήνης. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Μεσσήνης θέτουν υποψηφιότητα τρεις Δημοτικοί Συνδυασμοί:

  • Συνδυασμός: Δύναμη Δημιουργίας

Υποψήφιος Δήμαρχος: Γιώργος Αθανασόπουλος

 

  • Συνδυασμός: Λαϊκή Συσπείρωση

Υποψήφιος Δήμαρχος : Χρήστος Θεοδωρακόπουλος

 

  • Συνδυασμός: ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ Κίνηση Αναδημιουργίας

Υποψήφιος Δήμαρχος: Γιώργιος Τσώνης

Ακολουθούν οι 4 + 1 ερωτήσεις που θέσαμε και οι απαντήσεις τους.

  1. Ποιες νέες αλλά και ποιες σε εξέλιξη δράσεις θεωρείτε σημαντικές για την τουριστική προβολή του Δήμου σας και έχετε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό σας;

Γ. Αθανασόπουλος: O Δήμος Μεσσήνης έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος που συνδυάζει ωστόσο ένα παραλιακό μέτωπο 27χμ.

Η ενδοχώρα φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της, αλλά και για τον κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο της Μεσσηνίας, την Αρχαία Μεσσήνη. Σε όλη την έκταση του Δήμου Μεσσήνης συναντάμε κάστρα αλλά και μοναστήρια που αποτελούν σημεία αναφοράς και τόπους επίσκεψης για χιλιάδες επισκέπτες. Ενώ και το φυσικό περιβάλλον, με τους ατελείωτους ελαιώνες, το Πολυλίμνιο αλλά και τα μονοπάτια πεζοπορίας αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης .

Στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου, συναντάμε γραφικά χωριά όπως το Πεταλίδι, τους Χράνους και τον Αγ. Ανδρέα με υπάρχουσα τουριστική κίνηση αλλά συγχρόνως δημιουργούνται ακόμα περισσότερες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.

Η φυσιογνωμία και ιδιαιτερότητα του τόπου είναι αυτές που μας έκαναν να αντιμετωπίσουμε τον Τουρισμό όχι ως ένα μεμονωμένο πυλώνα ανάπτυξης, αλλά ολιστικά.  Ο τουρισμός για το Δήμο Μεσσήνης προσεγγίζεται πολυδιάστατα και το στοίχημα είναι να δημιουργηθούν όλες αυτές οι συνθήκες θα δώσουν την ώθηση που απαιτείται.

Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα με εκτεταμένα έργα αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης.

Επενδύουμε στις υποδομές, αναβαθμίζουμε δημοτικά κτίρια και σχολεία, αναβαθμίζουμε ενεργειακά το παλιό Δημαρχείο- Μουσείο Τ. Κατσουλίδη,  αλλάζουμε την όψη της Μεσσήνης με το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, συνεργαζόμαστε με φορείς και συλλόγους.

Επενδύουμε φυσικά και στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των παραθαλάσσιων περιοχών μας όπως τον Βιολογικό Καθαρισμό στο Πεταλίδι και την αντιδιαβρωτική προστασία.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη ήπιας δόμησης στο παραλιακό μέτωπο.

Χ.Θεοδωρακόπουλος: Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Επομένως παλεύουμε συστηματικά όλοι να μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή και αυτό δεν αφορά στενά  μόνο μια περίοδο 3 μηνών, αλλά όλο το χρόνο. Γι’ αυτό παλεύουμε για:

  • Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι, ότι στο λαό είναι άγνωστη η όμορφη Μεσσηνία, αλλά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές.

Άλλωστε όλα αυτά χρόνια υπάρχει πείρα. Η περιφέρεια ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή όπου πηγαινόφερνε επιχειρηματίες ανά την υφήλιο για να κλείσουν μπίζνες. 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, υδατοδρόμια (!!!). Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης κτλ. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους.

Γ.Τσώνης: Ως υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Μεσσήνης, έχω συμπεριλάβει στον προγραμματισμό μου ορισμένες σημαντικές δράσεις για την τουριστική προβολή της περιοχής μας  με στόχο να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία που θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και θα προσελκύσει επισκέπτες από διάφορες περιοχές. Βασική μας βούληση είναι η διασύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης με όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας  ώστε ο πλέον κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος του νομού μας να προβληθεί ακόμα περισσότερο. Επίσης , μεγάλες διοργανώσεις ,που ενισχύουν την εξωστρέφεια, όπως εκείνη του 1ου MESSINIA FORUM, είναι μέσα στους στόχους μας, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι από τις συνεργασίες με συλλόγους, φορείς και επιχειρήσεις  μπορούμε να εξελίξουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμά μας ήδη περιλαμβάνει:

Ανάπτυξη τουριστικών εκδηλώσεων: Σκοπεύω να υποστηρίξω τη δημιουργία και την προώθηση τοπικών τουριστικών εκδηλώσεων όπως φεστιβάλ, αθλητικά γεγονότα και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα προσελκύουν επισκέπτες από διάφορες περιοχές.

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς: Θέλω να προωθήσω τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής μας μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών περιηγήσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους επισκέπτες.

Αειφόρος τουρισμός: Στον προγραμματισμό μου περιλαμβάνεται η προώθηση του βιώσιμου – αειφόρου τουρισμού, με πρωτοβουλίες όπως η προώθηση της χρήσης φυσικών πόρων με φροντίδα, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την υποστήριξη της πράσινης μεταφοράς.

Συνεργασία με τουριστικούς φορείς: Σκοπεύω να συνεργαστώ με τοπικούς τουριστικούς φορείς, ξενοδόχους και επιχειρήσεις για τη δημιουργία κοινών πακέτων και προσφορών που θα προσελκύουν τουρίστες και θα αυξάνουν την προβολή της περιοχής μας.

Προώθηση του ψηφιακού τουρισμού: Σκοπεύω να επενδύσω στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και ιστοσελίδων που θα προσφέρουν πληροφορίες για τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες και τις προσφορές της περιοχής.

  1. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο σας και ποιες σκέψεις κάνετε ώστε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Γ. Αθανασόπουλος: Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική φάση ακόμα και σήμερα. Η άνοδος των τιμών των α’ υλών, το ενεργειακό κόστος η μειωμένη καταναλωτική δύναμη αποτελούν δυσβάστακτα εμπόδια για τους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο Δήμο μας .

Εμείς, ως δημοτική αρχή πρέπει να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

Αναβαθμίζουμε τις υποδομές … Το «ανοικτό κέντρο εμπορίου» με Π/Υ 1.800.00,00 αποτελεί ένα σημαντικό έργο διαμορφώνοντας κοινόχρηστους χώρους  , τμήμα της πλατείας και τις όψεις των καταστημάτων.

Νέες παιδικές χαρές σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αθλητικές υποδομές και φυσικά το στάδιο στην πόλη της Μεσσήνης, δημιουργούν προοπτικές για αύξηση της επισκεψιμότητας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συνεργαζόμαστε με τον Εμπορικό Σύλλογό Μεσσήνης, συλλόγους, φορείς και εθελοντές και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Χ. Θεοδωρακόπουλος: Το «τουριστικό θαύμα» δεν είναι για όλους. Δεν το απολαμβάνουν το ίδιο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι  αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό.

Την μικρή τουριστική επιχείρηση την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίσει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου. Κι όταν συμβαίνει τα πράγματα να στραβώσουν κι έρχεται μια αναποδιά, δεν είναι όλοι εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, μεγάλοι, μικροί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σίγουρα δεν είναι εκτεθειμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο.

Το παράδειγμα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για δυο χρόνια. Τους έδωσε τη δυνατότητα με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να έχουν στη δουλειά όσους θέλουν με το μισό μισθό.

Ή με τα “πρωτόκολλα προστασίας και αντιμετώπισης του κορονοϊού” που προσαρμόστηκαν πλήρως στις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των αεροπορικών και πλοιοκτητριών εταιρειών. Πίεσαν ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς ως υποψήφιοι και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παλέψουμε μαζί σας ενάντια στην υψηλή φορολογία, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στις μικρές επιχειρήσεις, ενάντια στις κατασχέσεις που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Για αυτό υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης των αυτοαπασχολουμένων για  αφορολόγητο 12000 με προσαύξηση για κάθε παιδί,  μείωση φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Γιατί δεν είναι το ίδιο τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στα πολυτελή ξενοδοχεία, με τα συνοικιακά, τα καφενεία των χωριών, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Γ. Τσώνης: Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο μας είναι τα εξής:

Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας: Η εξασφάλιση υψηλών προτύπων υγιεινής και ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο της εστίασης, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του COVID-19. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες να τηρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να τους παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση και υποστήριξη.

Γραφειοκρατία και άδειες λειτουργίας: Οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης συχνά αντιμετωπίζουν περίπλοκες διαδικασίες και καθυστερήσεις στην έκδοση άδειων λειτουργίας. Σκοπεύω να απλοποιήσω τη γραφειοκρατία και να επιταχύνω τις διαδικασίες που αφορούν τον κλάδο.

Προώθηση του τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού: Θα ενθαρρύνω τους επιχειρηματίες να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα, προσελκύοντας έτσι τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες. Σκοπεύω να συνεργαστώ με τους επιχειρηματίες της εστίασης για τη διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων που θα προσελκύουν τουρίστες και θα προωθούν τον κλάδο.

Υποστήριξη επαγγελματικής εκπαίδευσης: Θα δημιουργήσω προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για τους εργαζόμενους στην εστίαση, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με αυτές τις σκέψεις και τα μέτρα υποστήριξης της τοπικής κοινότητας, σκοπεύω να συμβάλλω στην επίλυση των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο μας και να προάγω την ανάπτυξη του τομέα για το κοινό όφελος.

  1. Με δεδομένη τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό μας προϊόν, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας ειδικότερες δράσεις ανάδειξης της γαστρονομικής μας κουλτούρας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε κάποιες από αυτές;

Γ. Αθανασόπουλος: Η τοπική γαστρονομία αποτελεί την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα, των επιχειρήσεων , των επισκεπτών.

Κάθε περιοχή, κάθε χωριό του Δήμου έχει τις δικές του παραδόσεις Σχεδιάζουμε «γιορτές» με τοπικό χαρακτήρα όπως η γιορτή του Σύκου στον Πολύλοφο ή η γιορτή του Ψαρά στο Πεταλίδι.

Σχεδιάζουμε επίσης τουριστικές δράσεις και προωθητικό υλικό, όπως φυλλάδια και spot, αναδεικνύοντας την αγροτική μας παραγωγή και με επίκεντρο την προβολή των τοπικών μεσσηνιακών προϊόντων

Χ. Θεοδωρακόπουλος: Για να υπάρχει ελληνική γαστρονομία πρέπει να υπάρχει αγρότης. Κρίσιμο είναι η στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, που σήμερα συνθλίβεται από φορολογία του κράτους, τους μεγαλοεμπόρους – μεγαλοτυποποιητές. Σε αυτό το μαύρο μπλοκ προστίθενται και οι τοπικές Δημοτικές αρχές και η Περιφερειακή, που έχουν τους αγρότες παρατημένους: αγροτική οδοποιία παρατημένη, αρδευτικά διαλυμένα, αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, αντιμετώπιση ασθενειών όπως δακοκτονία κάτω των περιστάσεων κτλ. Η μόνη έγνοια αυτών των διοικήσεων είναι να στρώνουν το έδαφος για μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουν μεγαλοεπενδυτές.

Απάντηση σε αυτά δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από το οργανωμένο τους κίνημα που διεκδικούν τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως εγγυημένη τιμή, διαγραφή χρεών, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές, προστασία από τις “ελληνοποιήσεις”, μέτρα στήριξης της παραγωγής με αρδευτικά και άλλα έργα, ώστε να εξασφαλίζεται το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενώ ο αγρότης πουλά φθηνά στον μεγαλέμπορο, στον καταναλωτή φτάνει πανάκριβα, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Αυτό είναι που εμποδίζει το καλό, ποιοτικό προϊόν να φτάσει στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και όχι ότι δεν έχει προβολή.

Γ. Τσώνης: Ναι, η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας είναι σημαντική για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Έχω συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μου διάφορες δράσεις για την ενίσχυση της γαστρονομικής μας κουλτούρας, όπως:

Γαστρονομικά φεστιβάλ: Σκοπεύω να αναβαθμίσω τα γαστρονομικά φεστιβάλ που θα προβάλλουν τις τοπικές  λιχουδιές και παραδόσεις. Άλλωστε , σιγά – σιγά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και στις τάσεις της εποχής.  Αυτά τα φεστιβάλ  λοιπόν, θα περιλαμβάνουν γευσιγνωσίες, μαθήματα μαγειρικής και παραδείγματα παρασκευής τοπικών πιάτων.

Τοπικά προϊόντα στα εστιατόρια: Θα ενθαρρύνω τα εστιατόρια και τις καφετέριες να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και συνταγές στα μενού τους. Επίσης, θα υποστηρίξω προγράμματα πιστοποίησης ποιότητας για τα καταστήματα που προωθούν την τοπική γαστρονομία.

Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις: Θα διοργανώσω εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όπου γαστρονομικοί ειδικοί θα μοιράζονται την τεχνογνωσία τους για την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα. Αυτό θα βοηθήσει να ενημερωθούν και να εμπνευστούν οι τοπικοί σεφ και επιχειρηματίες.

Δημιουργία γαστρονομικών μονοπατιών: Σκοπεύω να δημιουργήσω γαστρονομικά μονοπάτια που θα οδηγούν τους επισκέπτες σε τοπικά εστιατόρια, αγορές τροφίμων και παραγωγούς προϊόντων. Αυτό θα προωθήσει την εξερεύνηση της τοπικής γαστρονομίας.

Προώθηση μέσω των κοινωνικών μέσων: Θα χρησιμοποιήσω τα κοινωνικά μέσα για να προωθήσω τα τοπικά γαστρονομικά προϊόντα, τις εκδηλώσεις και τις γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρονται στον Δήμο μας.

Αυτές οι δράσεις  θα συμβάλουν , σίγουρα, στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας κουλτούρας και θα προσελκύσουν τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες στον Δήμο μας.

  1. 4. Σε ποια μορφή τουρισμού θεωρείτε σημαντικό να επενδύσει ο Δήμος. Η τρέχουσα σας ικανοποιεί ως προς τα οφέλη στην τοπική οικονομία; Αν ναι, σχεδιάζετε να την ενισχύσετε με κάποιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή της; Aν όχι, υπάρχει στον προγραμματισμό σας εναλλακτική μορφή που συνδυαστικά με την υπάρχουσα θα βελτιώσει τα δεδομένα;

Γ. Αθανασόπουλος: Η ολιστική προσέγγιση του τουρισμού έρχεται για να ενισχύσει πολυδιάστατα, τις διάφορες μορφές τουρισμού. Για παράδειγμα το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ αρχαίου Δράματος, όπου τα τελευταία χρόνια προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, αποτελεί ένα συνδυασμό μαθητικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού τουρισμού, λόγω της σημαντικής επισκεψιμότητας.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο εκκλησιαστικός τουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός, αποτελούν συγχρόνως τις προκλήσεις τους μέλλοντος που θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση στα χωριά της ενδοχώρας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Χ. Θεοδωρακόπουλος: Τι πιο ωφέλιμο για ένα Νομό και τον Τουρισμό που θέλει να υποδεχτεί, να έχει ασφαλή οδικό δίκτυο και όχι πανάκριβο από τα χαράτσια των διοδίων, να έχει εξασφαλισμένη αντιπλημμυρική προστασία και να μην πεθαίνει ο επισκέπτης όπως πρόσφατα στο Πήλιο, να έχει δάση και χωριά προστατευμένα από την φωτιά και αντιπυρική προστασία, να έχουν όλες οι υποδομές ελεγχθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά με βάση τα άλματα της επιστήμης, να έχει καθαρές πόλεις-χωριά, βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα κτλ.

Σε αυτό το έδαφος θα προσελκύονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες σε έναν Νομό που έχει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πολλά ιστορικά μνημεία είναι ακόμα άγνωστα ευρύτερα, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Ενώ άλλα είναι ασυντήρητα π.χ. το κάστρο της Μεθώνης, της Κορώνης κ.α. Χρειάζεται κρατική μέριμνα ώστε να στηριχθούν και να αποτελούν πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς την εμπορευματοποίηση που γνωρίζουμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που τα κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την λαϊκή “τσέπη”, αλλά δωρεάν.

Αντίστοιχα το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας όπως ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας στη Λακωνία κ.α. Αυτά θέλουν φροντίδα, δρόμους, μονοπάτια κ.α., και όχι φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με κύρια κατεύθυνση την ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιπυρική προστασία.

Επίσης έχουμε Θάλασσα και πανέμορφες παραλίες. Όμως πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σε ορισμένες περιοχές του Νομού (πχ Δυτική Μεσσηνία) τις κάνουν απαγορευτικές για μια λαϊκή οικογένεια.

Γ. Τσώνης: Ο τουρισμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον Δήμο μας, και προτείνω να συνδυάσουμε διάφορες μορφές τουρισμού για να προσελκύσουμε επισκέπτες. Μερικές από τις μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Δήμο μας περιλαμβάνουν:

Αθλητικός και ποδηλατικός τουρισμός: Ο Δήμος μας μπορεί να προσελκύσει λάτρεις της ποδηλασίας αλλά και της πεζοπορίας, προσφέροντας μοναδικά μονοπάτια με διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Αυτό θα συμβάλει στην υγιεινή δραστηριότητα και στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής μας.

Γαστρονομικός τουρισμός: Ο Δήμος Μεσσήνης είναι πολύ παραγωγικός καθώς ο πρωτογενής τομέας αποδίδει καρπούς. Τα τοπικά μας προϊόντα θεωρούμε ότι πρέπει να είναι βασικός κρίκος στην αλυσίδα της τουριστικής μας αναβάθμισης. Το κλειδί είναι η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής, των αγαθών που μας χαρίζει, με τον τουρισμό.  Η τοπική γαστρονομία μπορεί να είναι ένας σημαντικός πόρος. Θα διοργανώσουμε γαστρονομικά φεστιβάλ, ποιοτικές γευσιγνωσίες, και μαθήματα μαγειρικής προκειμένου να προσελκύσουμε λάτρεις της καλής διατροφής.

Πολιτιστικός τουρισμός: Ο Δήμος μας έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Θα προωθήσουμε περιηγήσεις σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Σημαία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης.

Εκδηλώσεις και φεστιβάλ: Θα οργανώσουμε καλύτερα ένα ημερήσιο και ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως μουσικά φεστιβάλ, αθλητικά γεγονότα και τοπικές εκδηλώσεις που θα προσελκύουν επισκέπτες.

Συνδυάζοντας αυτές τις μορφές τουρισμού, προσφέρουμε ποικιλία εμπειριών στους τουρίστες και βοηθούμε στη μεγιστοποίηση των οφελών για την τοπική οικονομία. Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση αυτών των προγραμμάτων για να διασφαλίσουμε την επιτυχία του.

  1. Απευθυνόμενοι προς τους επαγγελματίες της εστίασης, υπάρχει κάτι που εσείς με τη σειρά σας θα θέλετε να επικοινωνήσετε και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζουν;

Γ. Αθανασόπουλος: Οι επαγγελματίες εστίασης είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής αλλά και κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας τη στιγμή που γεννιούνται. Η συνεργασία μας είναι δεδομένη. Είμαστε πάντα εδώ για να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα

Στόχος μας είναι καμία αποσκευή επισκεπτών να μην έχει φεύγει χωρίς να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον ένα τοπικό προϊόν !

Χ. Θεοδωρακόπουλος: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των επαγγελματιών της εστίασης για την προστασίας του εισοδήματος τους. Γνωρίζουμε πως μόνο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορούν σήμερα να κερδηθούν πράγματα απέναντι σε κράτος – κυβερνήσεις και περιφερειακές/ δημοτικές αρχές, που παίρνουν όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια στηρίζοντας σταθερά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο να παλέψουν ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και της εστίασης. Να παλέψουν ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να διεκδικήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο δικαίωμα στον τουρισμό και στην αναψυχή για όλους.

Σκεφτείτε πόσοι, πώς και πόσο θα δούλευαν αν ο λαός είχε πρόσβαση σε καλές, ποιοτικές διακοπές όλο το χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.

Σε αυτόν τον αγώνα εμείς οι εκατοντάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Μεσσηνία, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ξημερώσει μια μέρα που στην Ελλάδα ο τουρισμός και η ψυχαγωγία δεν θα είναι ακριβό εμπόρευμα και πολυτέλεια αλλά καθολικό, ποιοτικό δικαίωμα.

Γ. Τσώνης: Από τους επαγγελματίες της εστίασης, θα θέλαμε και περιμένουμε, να είναι αρωγοί στις δράσεις και προσπάθειες μας, γιατί θεωρούμε ότι μόνο με συνεργασίες και συνέργειες με τους ανθρώπους του χώρου, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Εμείς, δεσμευόμαστε ότι θα τους υποστηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και ότι θα αναπτύξουμε από κοινού τις καλύτερες στρατηγικές προώθησης του τοπικού τουρισμού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο τουρισμός στον Δήμο μας. Επίσης, οι επιχειρήσεις εστίασης, θα ήταν καλό,  μέσα από συλλογικότητες να έχουν λόγο και να συζητάμε πάνω σε μια συστηματική βάση τα προβλήματά τους και το πώς εμείς θα μπορέσουμε να τα αναληφθούμε και να τα λύσουμε.

*** Η σειρά των απαντήσεων είναι αλφαβητική με βάση το επίθετο του κάθε υποψήφιου. Επίσης, επειδή πρόκειται για ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους Δημάρχους όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Δημήτρης Οικονομάκος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Άρης Κομπότης, Κατερίνα Τσίγκανου και Θάνος Ραδιώτης, έστειλαν κοινή απάντηση.

ΣΕΜ:  4 + 1 Ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Δημάρχους Δυτικής Μάνης
  • 24 Καφετέριες
  • 18 Εστιατόρια
  • 12 Μπαρ
  • 6 Take Away
  • 6 Ξενοδοχεία
  • 2 Κέντρα Διασκέδασης

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του τρέχοντος έτους και καλούσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις προσδοκίες τους από τις νέες Δημοτικές Αρχές. Οι απαντήσεις τους είναι εκείνες που μας βοήθησαν στην σύνταξη του τελικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Δυτικής Μανης. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Δυτικής Μάνης θέτουν υποψηφιότητα τέσσερις Δημοτικοί Συνδυασμοί:

  • Συνδυασμός: Συνεργασία για τη Δυτική Μάνη

Υποψήφιος Δήμαρχος : Αλέξης Ρουτζούνης

  • Συνδυασμός: Λαϊκή Συσπείρωση

Υποψήφιος Δήμαρχος : Άρης Κομπότης

  • Συνδυασμός: Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τη Δυτική Μάνη

Υποψήφιος Δήμαρχος: Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας

  • Συνδυασμός: ΝΙΚΗ

Υποψήφιος Δήμαρχος: Παναγιώτης Μπασάκος

  • Συνδυασμός: Επόμενη Μερα

Υποψήφιος Δήμαρχος: Γεώργιος Χιουρέας

  • Συνδυασμός: Νέα Πνοή για τη Δυτική Μάνη

Υποψήφιος Δήμαρχος: Μάκης Κύβελος

 

Για το ερωτηματολόγιό μας ενημερώθηκαν και οι έξι υποψήφιοι. Ωστόσο δεν λάβαμε απαντήσεις από τον κ. Παναγιώτη Μπασάκο και τον κ. Μάκη Κύβελο.

Ακολουθούν οι 4 + 1 ερωτήσεις που θέσαμε και οι απαντήσεις τους.

  1. Ποιες νέες αλλά και ποιες σε εξέλιξη δράσεις θεωρείτε σημαντικές για την τουριστική προβολή του Δήμου σας και έχετε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό σας;

Ε. Ανδροβιτσανέας: Κυρίαρχος στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δράσεις ώστε να καθιερωθεί η Δυτική Μάνη ως ποιοτικός προορισμός (Η έννοια ποιοτικός τουρισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την έννοια πολυτελής- ακριβός τουρισμός. Αναφέρεται στο είδος τουριστικής δραστηριότητας η οποία προστατεύει τις τουριστικές πηγές, προσελκύει τουρίστες που σέβονται την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της), γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του Δήμου.

  • Παρουσία του Δήμου ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ στις μεγάλες παραδοσιακές τουριστικές αγορές, μέσα από online διαφημιστικές καμπάνιες, των οποίων τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και ως εκ τούτου παρέχουν μεγάλο βαθμό ευελιξίας.
  • Δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού portal του Δήμου Δυτικής Μάνης, στα πλαίσια της online προβολής, την ενίσχυση της επιδραστικότητας και της απήχησης του τουριστικού Portal. Παραγωγή νέου ψηφιακού υλικού, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης λειτουργίας του site και των social media που το υποστηρίζουν.
  • Παρουσία του Δήμου Δυτικής Μανης σε σημαντικές διεθνείς και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις, μέσω της συμμετοχής του εντός των περιπτέρων του ΕΟΤ ή και με αυτόνομη παρουσία όπου αυτό απαιτείται. Για την αρτιότερη παρουσία του Δήμου θα τυπωθεί νέο και θα επανεκτυπωθεί έντυπο προωθητικό υλικό σε τέσσερις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά). Τα έντυπα θα αφορούν: πολιτισμός δραστηριότητες, γαστρονομία-αγροτουρισμός κα. Ενδεικτικά περιλαμβάνει τη συμμετοχή με φυσική παρουσία στις παρακάτω εκθέσεις:
  1. INTERNATIONAL TOURISMUS BORSE (ITB) στο Βερολίνο
  2. Salon Mondial du Tourisme στο Παρίσι Γαλλίας
  3. ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  4. World Travel Market στο Λονδίνο Αγγλίας, (WTM)
  5. Μιλάνο διεθνής τουριστική έκθεση BIT
  6. Philoxenia, Θεσσαλονίκη
  • Επανάληψη και δημιουργία νέων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, ενέργειες δημοσίων σχέσεων, κα.
  • Σεμινάρια στους επαγγελματίες του Τουρισμού. Ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση διενεργώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και προσκαλώντας επιλεγμένους ομιλητές για την ανάλυση καίριων θεμάτων με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Δημιουργία πολυθεματικού φεστιβάλ δραστηριοτήτων και παράδοσης. Τα νέα δεδομένα στον τουρισμό επιβάλλον την ανάδειξη των δραστηριοτήτων του προορισμού πχ hiking, swimming, diving, cycling, μέσα από αθλητικές διοργανώσεις. Παράλληλα μια αθλητική διοργάνωση μπορεί να εμπλουτιστεί και παραδοσιακές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, προσδίδοντας αυθεντικές αποχρώσεις της Μάνης και δημιουργώντας ένα μοναδικό event – θεσμό πχ Taygetos challenge.
  • Προσπάθεια για

δημιουργία δομών σε κάθε προορισμό που θα διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ τοπικών αρχών, επαγγελματιών και κατοίκων. Αυτός ο διάλογος θα πρέπει να επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της τουριστικής ανάπτυξης και στην εξεύρεση λύσεων σε τυχόν ζητήματα που προκύπτουν.

Α. Κομπότης: Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Επομένως παλεύουμε συστηματικά όλοι να μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή και αυτό δεν αφορά στενά  μόνο μια περίοδο 3 μηνών, αλλά όλο το χρόνο. Γι’ αυτό παλεύουμε για:

  • Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι, ότι στο λαό είναι άγνωστη η όμορφη Μεσσηνία, αλλά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές.

Άλλωστε όλα αυτά χρόνια υπάρχει πείρα. Η περιφέρεια ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή όπου πηγαινόφερνε επιχειρηματίες ανά την υφήλιο για να κλείσουν μπίζνες. 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, υδατοδρόμια (!!!). Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης κτλ. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους.

Α. Ρουτζούνης: Ο τουρισμός είναι η βασική πηγή ανάπτυξης του Δήμου μας.  Πιστεύω, πως ΜΟΝΟ με την ενεργή συμμετοχή όλων θα κάνουμε πράγματα και θα δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα που μας απασχολούν. Είναι πολλές οι φορές που η καθημερινότητα και ξεπερασμένες πρακτικές μας πληγώνουν. Με εργατικότητα, συνέργειες και σεβασμό, μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα!

Άμεσες προτεραιότητές μας:

  • Έργα υποδομής και υπηρεσιών προς αυτή τη κατεύθυνση (καθαρό νερό, βιολογικός καθαρισμός, στελέχωση Κ.Υ Αγ. Νικολάου, ιατρεία…)
  • Προώθηση των τοπικών προϊόντων και σε χώρους εστίασης της περιοχής (ανάδειξη της μανιάτικης γαστρονομίας).
  • Ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα καθημερινότητας (καθαριότητα, φωτισμός, παραλίες, παρκινγκ).
  • Δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης του Πολίτη και ενημέρωσης για χρηματοδοτικά προγράμματα, ΕΣΠΑ και άλλα που τον αφορούν.
  • Δημιουργία σημείων ενημέρωσης τουριστών.
  • Ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης σε νέες αγορές , συμμετοχή σε εκθέσεις, ειδική, ενεργή ιστοσελίδα του Δήμου).
  • Σεμινάρια τουριστικής εκπαίδευσης στο Δήμο μας.
  • Ανάδειξη των υπέροχων, ορεινών οικισμών του Δήμου (εναλλακτικός, θρησκευτικός τουρισμός, οικοτεχνία…)

Γ. Χιουρέας: Ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι πραγματικά ένας κατά κύριο λόγο τουριστικός δήμος με πολλές δυνατότητες εξέλιξης, αρκεί να μη μας εφησυχάζει το γεγονός ότι αυταπόδεικτα προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Η επόμενη μέρα χρειάζεται συντονισμένες δράσεις και προσπάθειες ώστε το τουριστικό μας προϊόν να αναβαθμιστεί εν συνόλω και να μπορούμε να μιλάμε για μια ολιστική προσέγγιση της τουριστικής εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης και μένει ευχαριστημένος από αυτήν. Η συνεργασίες και οι συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική προοπτική του Δήμου μας. Στην «Επόμενη Μέρα» έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις μέσω των οποίων θα δημιουργήσουμε  βήμα – βήμα μια δυνατή τουριστική ταυτότητα.

  • Τουριστική Προώθηση: Δημιουργία απαραίτητων «έξυπνων» σημείων πληροφόρησης των επισκεπτών, ώστε μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας να μπορούν εύκολα να λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δημιουργίας μιας σύγχρονης τουριστικής ιστοσελίδας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα παρέχουν πληροφορίες για τις τοπικές αξιοθέατα, τις εκδηλώσεις και τα καταλύματα.
  • Περιβάλλον & ασφάλεια: Ενίσχυση των δομών καθαριότητας και της κουλτούρας οικολογικής συνείδησης. Επαρκείς ανθρώπινοι και υλικοί πόροι σε κέντρα υγείας και ιατρεία.
  • Προώθηση Τοπικής Γαστρονομίας: Υποστήριξη των τοπικών εστιατορίων, παραδοσιακών ταβερνών και παραγωγών τοπικών προϊόντων, προωθώντας την γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής μας.
  • Δράσεις τουριστικής κατάρτισης και εκπαίδευσης.
  • Εξωστρέφεια: Συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις προβολής και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τουριστικού μας προϊόντος.
  • Ανάπτυξη Πεζοπορίας και Ποδηλασίας: Δημιουργία περισσότερων μονοπατιών πεζοπορίας και ποδηλασίας που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνούν τη φύση μας και τον πολιτισμό μας.
  • Πολιτιστικές Εκδηλώσεις: Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και εκθέσεων που θα προσελκύσουν επισκέπτες και θα προβάλλουν τον πολιτισμό μας. Υποστήριξη και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών φεστιβάλ που έχουν γίνει θεσμός.
  • Οικολογικός Τουρισμός: Προώθηση του οικολογικού τουρισμού και των φυσικών ομορφιών μας, με την προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα.
  • Πεζοπορία και ποδηλασία: Αξιοποίηση όλων των μονοπατιών που ξεναγούν των επισκέπτη στις φυσικές ομορφιές του δήμου ώστε να ενισχυθούν περισσότερο και οι ορεινές περιοχές.
  1. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο σας και ποιες σκέψεις κάνετε ώστε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Ε. Ανδροβιτσανέας: Αναμφισβήτητα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί τον κλάδο της εστίασης και στο Δήμο μας είναι η εύρεση προσωπικού και κατά προτίμηση καταρτισμένου καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων και την ανάδειξη του ποιοτικού τουρισμού γενικότερα. Στα άμεσα σχέδια μας για τον κλάδο της εστίασης και με συνεχείς δράσεις:

  • Επαφή και δημιουργία ομάδας όπου θα διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ τοπικών αρχών και επαγγελματιών, με στόχο την ενημέρωση και την εξεύρεση λύσεων σε τυχόν ζητήματα που προκύπτουν.
  • Επιμόρφωση και κατάρτιση επαγγελματιών και συνεργατών του κλάδου με σεμινάρια και παρουσιάσεις. Η επαγγελματική εκπαίδευση ελπίζουμε ότι θα υποστηρίξει τις επισιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Α. Κομπότης: Το «τουριστικό θαύμα» δεν είναι για όλους. Δεν το απολαμβάνουν το ίδιο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι  αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό.

Την μικρή τουριστική επιχείρηση την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίσει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου. Κι όταν συμβαίνει τα πράγματα να στραβώσουν κι έρχεται μια αναποδιά, δεν είναι όλοι εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, μεγάλοι, μικροί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σίγουρα δεν είναι εκτεθειμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο.

Το παράδειγμα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για δυο χρόνια. Τους έδωσε τη δυνατότητα με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να έχουν στη δουλειά όσους θέλουν με το μισό μισθό.

Ή με τα “πρωτόκολλα προστασίας και αντιμετώπισης του κορονοϊού” που προσαρμόστηκαν πλήρως στις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των αεροπορικών και πλοιοκτητριών εταιρειών. Πίεσαν ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς ως υποψήφιοι και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παλέψουμε μαζί σας ενάντια στην υψηλή φορολογία, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στις μικρές επιχειρήσεις, ενάντια στις κατασχέσεις που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Για αυτό υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης των αυτοαπασχολουμένων για  αφορολόγητο 12000 με προσαύξηση για κάθε παιδί,  μείωση φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Γιατί δεν είναι το ίδιο τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στα πολυτελή ξενοδοχεία, με τα συνοικιακά, τα καφενεία των χωριών, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Α. Ρουτζούνης: Τα πλήγματα που έχει δεχτεί η εστίαση όπως και πολλοί ακόμα κλάδοι τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλα και αυτά έχουν να κάνουν  τόσο με τη πάνω από δέκα χρόνια οικονομική κρίση όσο και με την πανδημία του κορονοιού.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και σήμερα με την ενεργειακή κρίση αλλά και με τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί.

Η έλλειψη ρευστότητας, οι μειωμένοι τζίροι, η  έλλειψη προσωπικού, η δύσκολη πρόσβαση στη περιοχή, οι ακυρώσεις πτήσεων, η δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ των χωριών αλλά και οι πλήρης απουσία πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων από τη πλευρά του Δήμου είναι επιπρόσθετοι παράγοντες που δεν βοηθούν το κλάδο.

Πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιήσουμε σαν Δήμος τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει ο τόπος μας και ευτυχώς είναι πολλά (φύση, ιστορία, πολιτισμός).

Όλα αυτά φέρνουν κόσμο αρκεί να μπορούμε να δούμε μακρύτερα από το Δημαρχείο.

Ο επισιτισμός αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομικής ζωής του τόπου και προσφέρει τα μέγιστα στη τοπική οικονομία.

Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες του Δήμου μας πρέπει να είναι ουσιαστικές και υποστηρικτικές. Σαν δημοτική παράταξη δεσμευόμαστε να είμαστε σε ανοιχτή γραμμή ώστε να λύνουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε (βλέπε αναπλάσεις Στούπας και  Αγ. Νικολάου) προς όφελος πάντα και των δυο πλευρών και πάντα με σεβασμό προς τον δημότη.

Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει συνείδηση ότι αν δεν δώσουμε τώρα λύσεις σε θέματα : καθημερινότητας, βιολογικός, δημόσια υγεία, παραλίες, διαδημοτική συγκοινωνία και άλλα, τότε είναι σίγουρο πως βάζουμε σε κίνδυνο αυτά που η φύση μας χάρισε και που εμείς με κόπο έως τώρα δημιουργήσαμε.

Ήρθε ο καιρός να κάνουμε πράξεις για το συμφέρον του τόπου και όχι των λίγων.

Η Μάνη πρέπει να γυρίσει σελίδα. Είναι επιτακτική αν όχι ιστορική, η ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις και με τη νέα γενιά να χαράξουμε το αύριο.

Γ. Χιουρέας: Συνολικά, μας ενδιαφέρει η καλλιέργεια ενός κλίματος όπου οι επιχειρήσεις εναρμονισμένες με το περιβάλλον και τις σύγχρονες τάσεις να μπορούν να ανθίσουν, παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε:

– Κανονιστικά Πλαίσια: Οι πολύπλοκες και συχνά ασυνάρτητες κανονιστικές απαιτήσεις μπορεί να δυσκολεύουν τους επιχειρηματίες της εστίασης. Για παράδειγμα οι νομοθεσίες εφαρμόζονται οριζόντια χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ειδικότερα στη Δυτική Μάνη, οι ιδιομορφίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να προσαρμόζονται αναλόγως οι εκάστοτε κανονισμοί. Σκεφτόμαστε, επίσης να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες άδειας και να δημιουργήσουμε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την εγκατάσταση και λειτουργία εστιατορίων.

Εποχικότητα: Ο τουρισμός σε ετήσια βάση είναι στόχος μας. Σκεπτόμαστε να προωθήσουμε εκδηλώσεις και δραστηριότητες εκτός της καλοκαιρινής περιόδου για να διατηρήσουμε την κίνηση τουριστών και κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην ουσία, οι συνεργασίες με τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας

Κατάρτιση και Εκπαίδευση: Επενδύουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού της εστίασης για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και να είναι ενήμεροι για τις τελευταίες τάσεις. Η διοργάνωση σεμιναρίων κατά τη διάρκεια των μηνών που ο φόρτος εργασίας είναι μικρότερος, είναι μέσα στην προγραμματική μας ατζέντα.

– Συνεργασίες & συνέργειες: Συνεχείς επαφές με κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Διαρκή επικοινωνία με τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και συνεργασία όχι μόνο με την περιφέρεια αλλά τους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας. Για παράδειγμα, το υδατοδρόμιο που φαίνεται να προχωρά ως σχέδιο στην Καλαμάτα, μας απασχολεί καθώς ια μπορούσε να υπάρχει μια τουριστική διασύνδεση μεταξύ των δύο δήμων αν στη Δυτική Μάνη δημιουργούταν η υποδομή ενός υδατοδιαδρόμου.

Αειφορία – Βιωσιμότητα: Προωθούμε την αειφόρο εστίαση, υποστηρίζοντας την τουριστική βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την εξοικονόμηση της ενέργειας και του νερού και την μείωση των αποβλήτων. Θέλουμε να υιοθετήσουμε τις πλέον κατάλληλες  πρακτικές ώστε τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το περιβάλλον να ευνοούνται.

  1. Με δεδομένη τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό μας προϊόν, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας ειδικότερες δράσεις ανάδειξης της γαστρονομικής μας κουλτούρας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε κάποιες από αυτές;

Ε. Ανδροβιτσανέας: Η τοπική μας γαστρονομία που αποτελείται από εξαιρετική πρώτη ύλη, ποικιλίες απο τοπικά προϊόντα, συνταγές και τεχνικές χρόνων, ομάδες μαγείρων και σερβιτόρων όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια γαστρονομική κουλτούρα που πρέπει με σεβασμό και προσοχή να ενισχυθεί, αναδειχθεί και να γίνει από τους κύριους πόλους έλξης της περιοχής πέρα από το ήλιος-θάλασσα.

  • Δημιουργία και προώθηση της γαστρονομικής ταυτότητας του προορισμού μέσα από το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism (όπως η Γαστρονομική Κοινότητα Καλαμάτας) που αφορά σε συνεργασία επαγγελματιών στον τομέα της γαστρονομίας και την ανάδειξη του προορισμού σε αναγνωρίσιμο γαστρονομικό και οινικό προορισμό (συνεργασία με περιφέρεια Πελοποννήσου).
  • Δημιουργία σύγχρονης και εύχρηστης ολοκληρωμένης ψηφιακής πύλης Γαστρονομικού Τουρισμού σε πολλαπλές γλώσσες (η οποία θα αποτελεί μέρος της ενιαίας διαδικτυακής τουριστικής πύλης για τον προορισμό) με σκοπό την πληροφόρηση σχετικά με δραστηριότητες γαστρονομικού τουρισμού. Μέσω της διαδραστικότητας αυτής, τα εστιατόρια, ο καταναλωτής και οι παραγωγοί δημιουργούν ένα τρίπτυχο, δημιουργώντας παράλληλα έναν «πολιτισμό της γεύσης».
  • Αξιοποίηση βραβευμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων σεφ ως brand ambassadors για την προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας του προορισμού
  • Προώθηση εκδηλώσεων/ εορτασμών- αφιερωμένες σε συγκεκριμένα προϊόντα / φαγητά που ταυτόχρονα αναδεικνύουν την συνεκτικότητα και την ποιότητα της τοπικής κουζίνας.
  • Προώθηση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων γαστρονομικών εκδηλώσεων (Φεστιβάλ Μεσογειακής διατροφής, γιορτή πατάτας, γαστρονομικές περιηγήσεις όπως οι διαδρομές της Ελιάς, Γιορτή του κρασιού τον Ιούλιο, γιορτή του σύκου τον Αύγουστο κ.α.) για την προσφορά βιωματικών εμπειριών γνωριμίας με την τοπική κουζίνα του προορισμού (συνεργασία με περιφέρεια Πελοποννήσου).
  • Ανάπτυξη και προώθηση ολοκληρωμένου και υψηλού επιπέδου γαστρονομικών εμπειριών π.χ. με βιωματικά σεμινάρια για θέματα μαγειρικής, γευσιγνωσίας, οινογνωσίας και διατροφής για τουρίστες, από ξενοδοχεία, εστιατόρια, εξειδικευμένους tour operators ή τοπικούς φορείς.
  • Σεμινάρια για τους επαγγελματίες της περιοχής ώστε να γνωρίσουν οι ίδιοι τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής και να τον ενσωματώσουν στο προσφερόμενο προϊόν τους (συνεργασία με περιφέρεια Πελοποννήσου).

Α. Κομπότης: Για να υπάρχει ελληνική γαστρονομία πρέπει να υπάρχει αγρότης. Κρίσιμο είναι η στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, που σήμερα συνθλίβεται από φορολογία του κράτους, τους μεγαλοεμπόρους – μεγαλοτυποποιητές. Σε αυτό το μαύρο μπλοκ προστίθενται και οι τοπικές Δημοτικές αρχές και η Περιφερειακή, που έχουν τους αγρότες παρατημένους: αγροτική οδοποιία παρατημένη, αρδευτικά διαλυμένα, αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, αντιμετώπιση ασθενειών όπως δακοκτονία κάτω των περιστάσεων κτλ. Η μόνη έγνοια αυτών των διοικήσεων είναι να στρώνουν το έδαφος για μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουν μεγαλοεπενδυτές.

Απάντηση σε αυτά δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από το οργανωμένο τους κίνημα που διεκδικούν τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως εγγυημένη τιμή, διαγραφή χρεών, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές, προστασία από τις “ελληνοποιήσεις”, μέτρα στήριξης της παραγωγής με αρδευτικά και άλλα έργα, ώστε να εξασφαλίζεται το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενώ ο αγρότης πουλά φθηνά στον μεγαλέμπορο, στον καταναλωτή φτάνει πανάκριβα, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Αυτό είναι που εμποδίζει το καλό, ποιοτικό προϊόν να φτάσει στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και όχι ότι δεν έχει προβολή.

Α. Ρουτζούνης: Η Μάνη διαθέτει εξαιρετικά προϊόντας αγροδιατροφικής  παραγωγής όπως το μοναδικό σε όλο τον κόσμο ελαιόλαδο αλλά και πολλά άλλα όπως το μέλι, τα βότανα Ταϋγέτου , φρέσκα ψάρια.

Οι τοπικές επιχειρήσεις σίτισης και διατροφής, παραδοσιακά εστιατόρια-ταβέρνες , ψητοπωλεία, ουζερί, καταστήματα τροφίμων πρέπει ν και επιβάλλεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ανάδειξη αυτών των  αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής.

Γαστρονομικές εκδηλώσεις-γιορτές (σαρδέλας, κάστανου κ.α.) τοπικά πανηγύρια θα μπορέσουν να οδηγήσουν τον επισκέπτη στο να ανακαλύψει την τοπική γαστρονομία της Μάνης και να γνωρίσει τις αυθεντικές γεύσεις.

Πιστεύουμε πως η τουριστική αξιοποίηση αυτού του πλούτου είναι περιορισμένη και απαιτείται να στραφούμε στην ενίσχυση της εκπαίδευσης αλλά και της δικτύωσης αυτών των τοπικών προϊόντων με άλλες επιχειρήσεις του τουρισμού.

Ευελπιστούμε, με στήριξη και συνεργασία, η ομάδα μας να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής μας.

Θεωρούμε, ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Δυτική Μάνη, Δήμο πρότυπο.

Γ. Χιουρέας: Ήδη αναφέραμε πόσο μεγάλης σημασίας είναι για τον τουρισμό η τοπική γαστρονομία. Ειδικότερα στη Δυτική Μάνη όπου τα τοπικά προϊόντα μας είναι πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας και ευρέως διαδεδομένα. Συνεπώς για εμάς, η δημιουργία μιας ισχυρής γαστρονομικής ταυτότητας είναι βασικός μας στόχος. Μερικές από τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαμε να λάβουμε προς αυτήτ την κατεύθυνσης είναι:

– Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Διοργάνωση ετήσιων γαστρονομικών φεστιβάλ που θα παρουσιάζουν την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

– Σεμινάρια Μαγειρικής: Διοργάνωση σεμιναρίων μαγειρικής με τους τοπικούς σεφ, ώστε να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να προωθήσουν την τοπική κουζίνα.

– Προώθηση των Τοπικών Προϊόντων: Υποστήριξη και διευκόλυνση  των τοπικών παραγωγών και αγροτών ώστε τα προϊόντα τους τα φτάνουν πιο εύκολα και με μεγαλύτερη – ευρύτερη –  ζήτηση στον καταναλωτή. Ενθάρρυνση των Εστιατορίων να χρησιμοποιούν κυρίως τα τοπικά προϊόντα στις κουζίνες τους.

Αυτές και άλλες δράσεις έχουν ως στόχο την προβολή και την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, προσελκύοντας τουρίστες που επιθυμούν να ανακαλύψουν τις γεύσεις και την κουλτούρα της περιοχής μας. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία.

  1. 4. Σε ποια μορφή τουρισμού θεωρείτε σημαντικό να επενδύσει ο Δήμος. Η τρέχουσα σας ικανοποιεί ως προς τα οφέλη στην τοπική οικονομία; Αν ναι, σχεδιάζετε να την ενισχύσετε με κάποιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή της; Aν όχι, υπάρχει στον προγραμματισμό σας εναλλακτική μορφή που συνδυαστικά με την υπάρχουσα θα βελτιώσει τα δεδομένα;

Ε. Ανδροβιτσανέας: Ας μην κρυβόμαστε η κύρια και βασική μορφή τουρισμού της περιοχής είναι «Ήλιος και Θάλασσα» αλλά ευτυχώς ο τόπος μας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει (εναλλαγή των ορεινών τοπίων με το παράκτιο μέτωπο, οι γραφικοί και παραδοσιακοί οικισμοί, τα πυργόσπιτα και πετρόχτιστα χωριά, τα εντυπωσιακά σπήλαια, η τοπική γαστρονομία, οι βυζαντινές εκκλησίες, κα. που ευνοούνται από την ύπαρξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε απόσταση περίπου 1 ώρα), δημιουργούν ένα σύνθετο τουριστικό προιόν αυθεντικών εμπειριών και παράλληλα την δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εστιάζοντας λοιπόν τόσο στην αναβάθμιση, όσο και στον εμπλουτισμό του παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος «Ήλιος και Θάλασσα» με έναν σημαντικό αριθμό περισσότερο εστιασμένων τουριστικών προϊόντων υψηλότερης αξίας και σε συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως:

  • Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO). Στο πλαίσιο Εφαρμογή ολοκληρωμένης και δυναμικής στρατηγικής επικοινωνίας, προβολής και προώθησης του προορισμού «Νότια Πελοπόννησος» (περιφέρεια Πελοποννήσου), προτείνεται η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) για το Δήμο δυτικής Μάνης, με δράσεις εστιασμένες στα τουριστικά προϊόντα προς ανάπτυξη των υπό-προορισμών, δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με τη χρήση κατάλληλου συνδυασμού καναλιών προβολής & προώθησης και προωθητικού υλικού / μέσων και χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.
  • Πολιτιστικός Τουρισμός μπορούν να τονιστούν πρωτίστως η γαστρονομία σε συνδυασμό με την αγροδιατροφή, αλλά και επιλογές που προσφέρει ο προορισμός ως προς τον τουρισμό υπαίθρου (φυσιολατρικό/οικοτουρισμό/αγροτουρισμό, υπαίθριων δραστηριοτήτων ήπιας άθλησης και ενεργούς αναψυχής) – προαγωγή αυτών των στοιχείων μέσω ανάπτυξης θεματικών τουριστικών προϊόντων, πχ. ποδηλασία, θαλάσσιο κανό, περιπατητικός & ιατρικός τουρισμός, κα.
  • Εμπλουτισμός του κλασικού προϊόντος «Ήλιος και Θάλασσα», με έννοιες και υπηρεσίες όπως: ευεξία, πολυτέλεια, τοπική γαστρονομία, με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση των κλασικών καλοκαιρινών διακοπών
  • Θαλάσσιος τουρισμός, όπου γίνονται προσπάθειες για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της προσφοράς των διακοπών με σκάφος αναψυχής/ ιστιοπλοϊκό
  • Πολιτισμικός και Θρησκευτικός Τουρισμός, ο οποίος έχει ως στόχο την αναβάθμιση και την εκμετάλλευση ορισμένων ιστορικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων και μουσείων της περιοχής.
  • Συνεργασία με επιχειρηματίες τις περιοχής για την αξιοποίηση ελαιοτριβείων και χώρων όπου παράγεται το λάδι/ μέλι, οργάνωση σεμιναρίων παραγωγής λαδιού με δοκιμές, σεμινάρια, τοπικά γλυκίσματα καθώς και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας που θα προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών και εκτός υψηλής σεζόν.

Α. Κομπότης: Τι πιο ωφέλιμο για ένα Νομό και τον Τουρισμό που θέλει να υποδεχτεί, να έχει ασφαλή οδικό δίκτυο και όχι πανάκριβο από τα χαράτσια των διοδίων, να έχει εξασφαλισμένη αντιπλημμυρική προστασία και να μην πεθαίνει ο επισκέπτης όπως πρόσφατα στο Πήλιο, να έχει δάση και χωριά προστατευμένα από την φωτιά και αντιπυρική προστασία, να έχουν όλες οι υποδομές ελεγχθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά με βάση τα άλματα της επιστήμης, να έχει καθαρές πόλεις-χωριά, βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα κτλ.

Σε αυτό το έδαφος θα προσελκύονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες σε έναν Νομό που έχει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πολλά ιστορικά μνημεία είναι ακόμα άγνωστα ευρύτερα, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Ενώ άλλα είναι ασυντήρητα π.χ. το κάστρο της Μεθώνης, της Κορώνης κ.α. Χρειάζεται κρατική μέριμνα ώστε να στηριχθούν και να αποτελούν πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς την εμπορευματοποίηση που γνωρίζουμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που τα κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την λαϊκή “τσέπη”, αλλά δωρεάν.

Αντίστοιχα το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας όπως ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας στη Λακωνία κ.α. Αυτά θέλουν φροντίδα, δρόμους, μονοπάτια κ.α., και όχι φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με κύρια κατεύθυνση την ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιπυρική προστασία.

Επίσης έχουμε Θάλασσα και πανέμορφες παραλίες. Όμως πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σε ορισμένες περιοχές του Νομού (πχ Δυτική Μεσσηνία) τις κάνουν απαγορευτικές για μια λαϊκή οικογένεια.

Α. Ρουτζούνης: Η Μάνη τα τελευταία χρόνια στηρίζεται στο μαζικό τουρισμό, κυρίως από ξένες χώρες αλλά και στον εγχώριο τουρισμό, επισκέπτες από άλλα μέρη της χώρας.

Σημαντικό ρόλο διατήρησης αλλά και περεταίρω ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος είναι η ύπαρξη υποδομών και υπηρεσιών.

Ο δήμος μας δυστυχώς παρουσιάζει άσχημη εικόνα σε βασικά θέματα όπως η καθαριότητα, η έλλειψη νερού, η έλλειψη βιολογικού, οι επικίνδυνοι δρόμοι αλλά και προβληματική κατάσταση που παρουσιάζει το Κ.Υ. του Αγ. Νικολάου και τα ιατρεία.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού:

α) Αγροτουρισμός :

Ο τόπος μας διαθέτει πλούσιο και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και παράλληλα στα ορεινά χωριά οι κάτοικοι έχουν αγροτικές ασχολίες όπου ο τουρισμός μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με τέτοιες δραστηριότητες (επαφή με τη φύση, αγροτικές εργασίες)

β) Τουρισμός περιπέτειας:

Είμαστε μέσα στον Ταΰγετο με μοναδικές ομορφιές, ξεχωριστά μονοπάτια και ενδιαφέρουσες διαδρομές. Εδώ οι επισκέπτες, κυρίως τα νεαρά άτομα θα μπορέσουν να εξερευνήσουν τη φύση και να έχουν αξέχαστες εμπειρίες και περιπέτειες.

Θα ήταν εύκολο να οργανώσουμε δραστηριότητες για ποδηλασία, κατάδυση, πεζοπορία, αναρρίχηση, αλεξίπτωτο πλαγιάς κτλ. Ή να τα βελτιώσουμε και να τα αναδείξουμε όπου αυτά υπάρχουν.

γ) Θρησκευτικός τουρισμός:

Υπάρχουν σε όλο το Δήμο Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες, ξωκλήσια και μονές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ώστε πολλοί επισκέπτες να θέλουν να τα επισκεφτούν.

Δική μας υποχρέωση είναι η συντήρηση και η ανάδειξη αυτών των θρησκευτικών προορισμών.

Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο ,όπου όμως, η αδράνεια και η αδιαφορία κυριαρχούν.

. Είναι επιτακτική αν όχι ιστορική, η ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις και  να χαράξουμε το αύριο.

Όλοι μαζί, το μπορούμε!

Γ. Χιουρέας: Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία μας, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει χώρος για βελτίωσης και ενίσχυσης. Παραπάνω έχουμε ήδη παραθέσει αρκετές από τις σκέψεις και τις βλέψεις μας. Ενδεικτικά λοιπόν επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει και οφείλουμε να επενδύσουμε σε αειφόρες και βιώσιμες πρακτικές, να ενδυναμώσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, να διαδώσουμε την γαστρονομική μας κουλτούρα, να εκμεταλλευτούμε κάθε ορεινή και παραθαλάσσια περιοχή του δήμου μας και να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός εξυπηρετεί τόσο τους επισκέπτες όσο και την τοπική κοινότητα, δημιουργώντας μια ισχυρή τουριστική βιομηχανία που στηρίζει την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό μας.

  1. Απευθυνόμενοι προς τους επαγγελματίες της εστίασης, υπάρχει κάτι που εσείς με τη σειρά σας θα θέλετε να επικοινωνήσετε και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζουν;

Ε. Ανδροβιτσανέας: Η γαστρονομία αποτελεί την κύρια έκφραση της ελληνικής φιλοξενίας στους επισκέπτες της περιοχής, στους οποίους μέσω των καταστημάτων παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσουν την καθημερινότητα, την ιδιοσυγκρασία, την κουλτούρα και, εντέλει, τον πολιτισμό της χώρας μας. Η γαστρονομία θεωρείται στην εποχή μας πολιτιστική αξία και αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Καθώς, λοιπόν, η γαστρονομία λογίζεται διεθνώς ως πολιτισμικό αγαθό, η μαγειρική μας τέχνη διαδίδει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας, δημιουργώντας παράλληλα νέες, σύγχρονες αξίες υλικού πολιτισμού. Από το γεγονός αυτό και όχι μόνο καταδεικνύεται και η σημασία της μαγειρικής κουλτούρας παγκοσμίως.

Εν πρώτοις, η εστίαση συνδέεται στενά με τον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, εμπλουτίζει την τουριστική προσφορά της χώρας και ωφελείται από τις ροές εγχώριων και διεθνών επισκεπτών. Ευελπιστούμε σε συνέργειες και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, επαφές, διάλογο για την υποστήριξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του κλάδου με όρεξη και δημιουργικότητα.

Α.Κομπότης: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των επαγγελματιών της εστίασης για την προστασίας του εισοδήματος τους. Γνωρίζουμε πως μόνο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορούν σήμερα να κερδηθούν πράγματα απέναντι σε κράτος – κυβερνήσεις και περιφερειακές/ δημοτικές αρχές, που παίρνουν όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια στηρίζοντας σταθερά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο να παλέψουν ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και της εστίασης. Να παλέψουν ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να διεκδικήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο δικαίωμα στον τουρισμό και στην αναψυχή για όλους.

Σκεφτείτε πόσοι, πώς και πόσο θα δούλευαν αν ο λαός είχε πρόσβαση σε καλές, ποιοτικές διακοπές όλο το χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.

Σε αυτόν τον αγώνα εμείς οι εκατοντάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Μεσσηνία, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ξημερώσει μια μέρα που στην Ελλάδα ο τουρισμός και η ψυχαγωγία δεν θα είναι ακριβό εμπόρευμα και πολυτέλεια αλλά καθολικό, ποιοτικό δικαίωμα.

Α. Ρουτζούνης: Φίλες και φίλοι της εστίασης,

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ.

Να αφήσουμε πίσω μας το χθες… και με εξωστρεφή, ανθρωποκεντρική, σύγχρονη ματιά, να αλλάξουμε το Δήμο μας, δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν και κρατούν πίσω την περιοχή μας.

Ο τόπος μας δεν χρειάζεται ευκαιριακούς μάγους ή επαναλαμβανόμενους σωτήρες… που ότι είχαν να δώσουν… το έδωσαν.

Για την αλλαγή χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός, όρεξη για δουλειά μα πρωτίστως χρειάζεται εμπειρία και γνώση.

Χρειάζονται δυνάμεις με τόλμη και όραμα που μπορούν να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πανέμορφου τόπου μας και να έχουν την ικανότητα να συνδέσουν τον τουρισμό με τον αγροδιατροφικό τομέα και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η ψηφιακή εποχή είναι μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι το μοναδικό, φυσικό περιβάλλον και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας είναι οι βασικές πηγές πλούτου και ανάπτυξης που με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευτούν, ώστε να παραδοθούν στις επόμενες γενεές, αναλλοίωτες.

Άμεσα χρειάζεται να δοθούν λύσεις σε βασικά θέματα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικός καθαρισμός, νερό και η σωστή του χρήση, προβλήματα καθημερινότητας αλλά και θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού.

Για να γίνουν αυτά και πολλά άλλα πραγματικότητα, είναι επιτακτική η ανάγκη επανεκκίνησης του Δήμο μας, με διαφορετική φιλοσοφία διοίκησης. Απαιτείται ένας φιλικός Δήμος, ανοιχτός, δίνοντάς χώρο και πρωτοβουλίες….

Μόνο έτσι ο Δήμος Δ. Μάνης θα πάρει μια νέα ουσιαστική και ελπιδοφόρα πορεία προς το μέλλον, μακριά από αντιπαλότητες και ξεπερασμένες νοοτροπίες.

Εμείς μπαίνουμε μπροστά και κάνουμε το πρώτο βήμα… και όπως λέει ο Κομφούκιος «ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινά με το πρώτο βήμα».

Οι συνεργάτες μου και εγώ, ζητάμε από την κάθε μία και τον καθένα από εσάς να στρατευτούμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για το μεγάλο αυτό ταξίδι.

Να είστε σίγουροι πως θα βαδίσουμε με οδηγό την συναίνεση, προτάσσοντας το εμείς και όχι το εγώ. Αυτό είναι υπόσχεση όλων μας. Άλλωστε έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν και τα λάθη μας.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Η Μάνη, μας χρειάζεται όλους.

Με συγκλίσεις και συνέργειες,  και έχοντας επίγνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και του κλάδου σας, πάμε δυνατά και πολλά μπορούν να αλλάξουν…. αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε. Τώρα είναι η ώρα…

Η Μάνη μας το αξίζει… και το περιμένει.

Γ. Χιουρέας: Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη των επαγγελματιών, όντας κι εγώ επαγγελματίας της εστίασης, να βρίσκουν συμπαραστάτες τις κρατικές υπηρεσίες, πόσο μάλλον τη Δημοτική Αρχή στην οποία υπάγονται, δεσμεύομαι πως την επόμενη μέρα θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με όλα τα υπηρεσιακά εργαλεία που μου δίνονται να συμβάλλω με ύφος συνεργασίας με τους τοπικούς συλλόγους. όπως είναι ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), για να επιλύουμε κάθε αναδυόμενο πρόβλημα του κλάδου. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα γραφείο συντονισμού, το οποίο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα παρέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι επαγγελματίες του κλάδου, υφιστάμενοι και νέοι. Θα δίνουμε κατευθύνσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα τα όποια τους αφορούν (χρηματοδοτήσεις). Τέλος, από πλευράς μας θα ασκούμε κάθε πολιτική πίεση για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στον τόπο μας σε 12μηνη βάση.

*** Η σειρά των απαντήσεων είναι αλφαβητική με βάση το επίθετο του κάθε υποψήφιου. Επίσης, επειδή πρόκειται για ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους Δημάρχους όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Δημήτρης Οικονομάκος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Άρης Κομπότης, Κατερίνα Τσίγκανου και Θάνος Ραδιώτης, έστειλαν κοινή απάντηση.

ΣΕΜ:  4 + 1 Ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Δημάρχους Οιχαλίας
  • 24 Καφετέριες
  • 18 Εστιατόρια
  • 12 Μπαρ
  • 6 Take Away
  • 6 Ξενοδοχεία
  • 2 Κέντρα Διασκέδασης

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του τρέχοντος έτους και καλούσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις προσδοκίες τους από τις νέες Δημοτικές Αρχές. Οι απαντήσεις τους είναι εκείνες που μας βοήθησαν στην σύνταξη του τελικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Οιχαλίας. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Οιχαλίας θέτουν υποψηφιότητα τρεις Δημοτικοί Συνδυασμοί:

  • Συνδυασμός: Δημοτική Ένωση Οιχαλίας

Υποψήφια Δήμαρχος: Παναγιώτα Γεωργακοπούλου

 

  • Συνδυασμός: Λαϊκή Συσπείρωση

 

Υποψήφιος Δήμαρχος : Κώστας Ρεϊτζόπουλος

 

  • Συνδυασμός: Αναγέννηση Άνω Μεσσηνίας

 

Υποψήφιος Δήμαρχος: Γιάννης Αδαμόπουλος

Ακολουθούν οι 4 + 1 ερωτήσεις που θέσαμε και οι απαντήσεις τους.

  1. Ποιες νέες αλλά και ποιες σε εξέλιξη δράσεις θεωρείτε σημαντικές για την τουριστική προβολή του Δήμου σας και έχετε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό σας;

Γ. Αδαμόπουλος: Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση οι δράσεις που πραγματοποιούνται στον Δήμο μας είναι ελλιπείς και δεν στοχεύουν στην προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Οιχαλίας.

Ως Αναγέννηση Άνω Μεσσηνίας προτείνουμε τα πιο κάτω:

  • Δημιουργία μητρώου φορέων πολιτισμού και τουρισμού, που θα συμβάλλουν και στην προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας μέσα από δράσεις που θα προσελκύουν τουρίστες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.
  • Δημιουργία Πολιτιστικού Οργανισμού για την προβολή, προώθηση και διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την εισροή νέου κόσμου στα χωριά μας, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανάγκη για νέες τουριστικές υποδομές.
  • Ανάπτυξη Θρησκευτικού Τουρισμού (Αγ. Θεοδώρα Βάστα) – Υποστύλωση και Αποκατάσταση Βυζαντινής εκκλησίας «Αγ. Ταξιάρχες», και προώθηση των αξιοθέατων σε παγκόσμιο επίπεδο με τη βοήθεια των  tour operators.
  • Προβολή του ναού Επικούρειου Απόλλωνα έτσι ώστε να γίνει ένα αξιοθέατο το οποίο θα πρέπει κάθε Έλληνας να επισκεφθεί και κάθε τουρίστας να γνωρίζει.
  • Μελέτη βιωσιμότητας και ένταξη κτηρίου παλαιού Γυμνασίου Μελιγαλά σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία παραδοσιακού ξενώνα.
  • Μελέτη βιωσιμότητας και ένταξη διώροφου πέτρινου κτηρίου που έχει παραχωρηθεί από την ΚΟΣΤΑ ΤΕΡΑ στο Διαβολίτσι σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία παραδοσιακού ξενώνα.
  • Αναβάθμιση και αξιοποίηση κτίσματος και χώρου Μπεζεστένι, στον Μελιγαλά, με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Σκοπός μας, η διαμόρφωση ενός πολυχώρου εκδηλώσεων, ποικίλων χρήσεων, προς αξιοποίηση από τοπικούς συλλόγους ή άλλους πολιτιστικούς φορείς. Αυτή η κίνηση θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.
  • Συνεργασία με τον «Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας» για την αξιοποίηση των χωριών του Δήμου Οιχαλίας στις δράσεις του.
  • Κατασκευή Οικίας Μαρίας Κάλλας και προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο για την προσέλκυση τουρισμού.

Π. Γεωργακοπούλου:

– Ανάπτυξη και προώθηση θεματικού τουρισμού

– Διαφήμιση- Δημιουργία Έντυπου Ψηφιακού Υλικού

– Διοργάνωση συνεδρίων

– Διοργάνωση φεστιβάλ – εκδηλώσεων

– Πληροφοριακή σήμανση αξιοθέατων

– Συμμετοχή και παρουσία σε τουριστικές εκθέσεις

– Ανάδειξη του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα

– Ανάδειξη της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας

Κ. Ρεϊτζόπουλος: Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Επομένως παλεύουμε συστηματικά όλοι να μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή και αυτό δεν αφορά στενά  μόνο μια περίοδο 3 μηνών, αλλά όλο το χρόνο. Γι’ αυτό παλεύουμε για:

  • Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι, ότι στο λαό είναι άγνωστη η όμορφη Μεσσηνία, αλλά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές.

Άλλωστε όλα αυτά χρόνια υπάρχει πείρα. Η περιφέρεια ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή όπου πηγαινόφερνε επιχειρηματίες ανά την υφήλιο για να κλείσουν μπίζνες. 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, υδατοδρόμια (!!!). Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης κτλ. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους.

  1. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο σας και ποιες σκέψεις κάνετε ώστε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Γ. Αδαμόπουλος: Η ερημοποίηση των χωριών του Δήμου μας είναι το βασικότερο πρόβλημα. Αυτό συνεπάγεται με μείωση του πληθυσμού και άρα με τη μείωση όσων θα επισκεφθούν ταβέρνες, καφενεία και αναψυκτήρια, που αποτελούν το βασικό «υλικό» της τοπικής εστίασης.

Μέσα από τον προγραμματισμό μας, θα φροντίσουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής σε τοπικό επίπεδο και να βοηθήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, αλλά και να την αναβαθμίσουν. Αυτό θα επιτευχθεί, μέσα από δράσεις ανάπτυξης των χωριών, χρηματοδοτήσεις στις τοπικές επιχειρήσεις και εν τέλη αύξηση των επισκεπτών/τουριστών που θα αποτελούν και άμεση διαφήμιση του τόπου.

Π. Γεωργακοπούλου: Οι επόμενες μέρες μετά τη πανδημία των προηγουμένων ετών, βρήκαν λαβωμένο τον κλάδο της εστίασης. Σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού και τις τιμές ενέργειας, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξήθηκε σημαντικά. Ως Δήμος που στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική του περιφέρεια, θα σταθούμε αρωγοί προκειμένου να αποτελέσουμε μοχλό πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση προς όφελός τους. Ειδικότερα, θα υιοθετήσουμε δράσεις που θα αξιοποιήσουν τις μορφές τουρισμού της περιοχής μας, όπως αναλύονται κατωτέρω.

Κ. Ρεϊτζόπουλος: Το «τουριστικό θαύμα» δεν είναι για όλους. Δεν το απολαμβάνουν το ίδιο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι  αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό.

Την μικρή τουριστική επιχείρηση την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίσει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου. Κι όταν συμβαίνει τα πράγματα να στραβώσουν κι έρχεται μια αναποδιά, δεν είναι όλοι εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, μεγάλοι, μικροί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σίγουρα δεν είναι εκτεθειμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο.

Το παράδειγμα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για δυο χρόνια. Τους έδωσε τη δυνατότητα με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να έχουν στη δουλειά όσους θέλουν με το μισό μισθό.

Ή με τα “πρωτόκολλα προστασίας και αντιμετώπισης του κορονοϊού” που προσαρμόστηκαν πλήρως στις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των αεροπορικών και πλοιοκτητριών εταιρειών. Πίεσαν ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς ως υποψήφιοι και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παλέψουμε μαζί σας ενάντια στην υψηλή φορολογία, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στις μικρές επιχειρήσεις, ενάντια στις κατασχέσεις που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Για αυτό υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης των αυτοαπασχολουμένων για  αφορολόγητο 12000 με προσαύξηση για κάθε παιδί,  μείωση φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Γιατί δεν είναι το ίδιο τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στα πολυτελή ξενοδοχεία, με τα συνοικιακά, τα καφενεία των χωριών, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

  1. Με δεδομένη τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό μας προϊόν, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας ειδικότερες δράσεις ανάδειξης της γαστρονομικής μας κουλτούρας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε κάποιες από αυτές;

Γ. Αδαμόπουλος:  Η παραγωγή του ελαιόλαδου και της ελιάς ως γαστρονομικό προϊόν, είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα προωθηθούν σε ό,τι αφορά τη γαστρονομική κουλτούρα μας. Υπάρχει πλήθος παραγωγών, καλή πρώτη ύλη και ο σκοπός μας είναι αυτό να αναδειχθεί σε Πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Η συμμετοχή του Δήμου μας σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και φόρουμ γαστρονομίας, θα συμβάλλει στην προώθηση των τοπικών προϊόντων μας τα οποία θα μπορούν να βρεθούν στην πρώτη θέση προτίμησης του παγκόσμιου αγοραστικού κοινού.

Π. Γεωργακοπούλου: Έχουμε θέσει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και της ιδιαίτερης κουζίνας μας. Η αγροτική μας κουζίνα, με επιρροές από την ανατολή, που βασίζεται στη λιτότητα, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη σύνδεση τοπικής γαστρονομίας και τουριστικής προβολής, με αποτέλεσμα την αναγνώριση και υιοθέτησή της από τους ξένους επισκέπτες.

Κ. Ρεϊτζόπουλος: Για να υπάρχει ελληνική γαστρονομία πρέπει να υπάρχει αγρότης. Κρίσιμο είναι η στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, που σήμερα συνθλίβεται από φορολογία του κράτους, τους μεγαλοεμπόρους – μεγαλοτυποποιητές. Σε αυτό το μαύρο μπλοκ προστίθενται και οι τοπικές Δημοτικές αρχές και η Περιφερειακή, που έχουν τους αγρότες παρατημένους: αγροτική οδοποιία παρατημένη, αρδευτικά διαλυμένα, αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, αντιμετώπιση ασθενειών όπως δακοκτονία κάτω των περιστάσεων κτλ. Η μόνη έγνοια αυτών των διοικήσεων είναι να στρώνουν το έδαφος για μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουν μεγαλοεπενδυτές.

Απάντηση σε αυτά δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από το οργανωμένο τους κίνημα που διεκδικούν τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως εγγυημένη τιμή, διαγραφή χρεών, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές, προστασία από τις “ελληνοποιήσεις”, μέτρα στήριξης της παραγωγής με αρδευτικά και άλλα έργα, ώστε να εξασφαλίζεται το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενώ ο αγρότης πουλά φθηνά στον μεγαλέμπορο, στον καταναλωτή φτάνει πανάκριβα, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Αυτό είναι που εμποδίζει το καλό, ποιοτικό προϊόν να φτάσει στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και όχι ότι δεν έχει προβολή.

  1. 4. Σε ποια μορφή τουρισμού θεωρείτε σημαντικό να επενδύσει ο Δήμος. Η τρέχουσα σας ικανοποιεί ως προς τα οφέλη στην τοπική οικονομία; Αν ναι, σχεδιάζετε να την ενισχύσετε με κάποιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή της; Aν όχι, υπάρχει στον προγραμματισμό σας εναλλακτική μορφή που συνδυαστικά με την υπάρχουσα θα βελτιώσει τα δεδομένα;

Γ. Αδαμόπουλος: Ο Θρησκευτικός τουρισμός, ο Πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και ο Αγροτουρισμός, είναι τα τρία βασικά είδη τουρισμού τα οποία θα φροντίσουμε να αναπτυχθούν βάσει του προγραμματισμού μας. Υπάρχει το τουριστικό προϊόν, που αφορά τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας και την αγροτική ζωή, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα το προωθήσουμε.

Π. Γεωργακοπούλου: Αγροτουρισμό, τουρισμό περιπέτειας, θρησκευτικό τουρισμό, αρχαιολογικό τουρισμό και πολιτιστικό τουρισμό. Σχεδιάζεται μια πιο εξωστρεφής παρουσίαση των τοποθεσιών και ιστορικών χώρων της περιοχής προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες.

Κ. Ρεϊτζόπουλος: Τι πιο ωφέλιμο για ένα Νομό και τον Τουρισμό που θέλει να υποδεχτεί, να έχει ασφαλή οδικό δίκτυο και όχι πανάκριβο από τα χαράτσια των διοδίων, να έχει εξασφαλισμένη αντιπλημμυρική προστασία και να μην πεθαίνει ο επισκέπτης όπως πρόσφατα στο Πήλιο, να έχει δάση και χωριά προστατευμένα από την φωτιά και αντιπυρική προστασία, να έχουν όλες οι υποδομές ελεγχθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά με βάση τα άλματα της επιστήμης, να έχει καθαρές πόλεις-χωριά, βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα κτλ.

Σε αυτό το έδαφος θα προσελκύονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες σε έναν Νομό που έχει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πολλά ιστορικά μνημεία είναι ακόμα άγνωστα ευρύτερα, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Ενώ άλλα είναι ασυντήρητα π.χ. το κάστρο της Μεθώνης, της Κορώνης κ.α. Χρειάζεται κρατική μέριμνα ώστε να στηριχθούν και να αποτελούν πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς την εμπορευματοποίηση που γνωρίζουμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που τα κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την λαϊκή “τσέπη”, αλλά δωρεάν.

Αντίστοιχα το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας όπως ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας στη Λακωνία κ.α. Αυτά θέλουν φροντίδα, δρόμους, μονοπάτια κ.α., και όχι φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με κύρια κατεύθυνση την ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιπυρική προστασία.

Επίσης έχουμε Θάλασσα και πανέμορφες παραλίες. Όμως πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σε ορισμένες περιοχές του Νομού (πχ Δυτική Μεσσηνία) τις κάνουν απαγορευτικές για μια λαϊκή οικογένεια.

  1. Απευθυνόμενοι προς τους επαγγελματίες της εστίασης, υπάρχει κάτι που εσείς με τη σειρά σας θα θέλετε να επικοινωνήσετε και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζουν;

Γ. Αδαμόπουλος: Στα πλαίσια της έρευνά μας η οποία έχει διεξαχθεί μέσα από επιτόπιες επισκέψεις σε χώρους εστίασης του Δήμου Οιχαλίας, αλλά και συνομιλίας μας με τους εστιάτορες ή και τους εργαζόμενους στον χώρο, έχουμε αφουγκραστεί τα δυνατά όπως και τα προβληματικά σημεία του κλάδου.

Σκοπός μας η ανάδειξη ενός τουριστικού προϊόντος αντάξιου με την ιστορία του τόπου μας, γεγονός που θα συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην φήμη των χωριών μας σε πανελλήνιο επίπεδο και την ανάπτυξη του κλάδου της εστίασης συνολικά.

Π. Γεωργακοπούλου:  Να λειτουργούν με την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια λειτουργίας, να λαμβάνουν υπόψη και να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, τις ώρες κοινής ησυχίας και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Δήμο για οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν προκύψει. Ως Δήμος, είμαστε δίπλα σε κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στη περιοχή μας και επιδιώκουμε μια αγαστή συνεργασία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας της περιοχής

Κ. Ρεϊτζόπουλος: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των επαγγελματιών της εστίασης για την προστασίας του εισοδήματος τους. Γνωρίζουμε πως μόνο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορούν σήμερα να κερδηθούν πράγματα απέναντι σε κράτος – κυβερνήσεις και περιφερειακές/ δημοτικές αρχές, που παίρνουν όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια στηρίζοντας σταθερά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο να παλέψουν ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και της εστίασης. Να παλέψουν ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να διεκδικήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο δικαίωμα στον τουρισμό και στην αναψυχή για όλους.

Σκεφτείτε πόσοι, πώς και πόσο θα δούλευαν αν ο λαός είχε πρόσβαση σε καλές, ποιοτικές διακοπές όλο το χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.

Σε αυτόν τον αγώνα εμείς οι εκατοντάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Μεσσηνία, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ξημερώσει μια μέρα που στην Ελλάδα ο τουρισμός και η ψυχαγωγία δεν θα είναι ακριβό εμπόρευμα και πολυτέλεια αλλά καθολικό, ποιοτικό δικαίωμα.

*** Η σειρά των απαντήσεων είναι αλφαβητική με βάση το επίθετο του κάθε υποψήφιου. Επίσης, επιεδή πρόκειται για ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους Δημάρχους όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Δημήτρης Οικονομάκος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Άρης Κομπότης, Κατερίνα Τσίγκανου και Θάνος Ραδιώτης, έστειλαν κοινή απάντηση.

ΣΕΜ:  4 + 1 Ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Δημάρχους Πύλου Νέστορος
  • 24 Καφετέριες
  • 18 Εστιατόρια
  • 12 Μπαρ
  • 6 Take Away
  • 6 Ξενοδοχεία
  • 2 Κέντρα Διασκέδασης

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του τρέχοντος έτους και καλούσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις προσδοκίες τους από τις νέες Δημοτικές Αρχές. Οι απαντήσεις τους είναι εκείνες που μας βοήθησαν στην σύνταξη του τελικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Πύλου Νέστορος. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Πύλου Νέστορος θέτουν υποψηφιότητα τέσσερις Δημοτικοί Συνδυασμοί:

  • Συνδυασμός: Δίπλα στο Δημότη

Υποψήφιος Δήμαρχος: Παναγιώτης Καρβέλας

 

  • Συνδυασμός: Λαϊκή Συσπείρωση

Υποψήφιος Δήμαρχος : Θάνος Ραδιώτης

 

  • Συνδυασμός: Δύναμη Ελπίδας και Δημιουργίας για τον Πολίτη

Υποψήφιος Δήμαρχος: Δημήτρης Καφαντάρης

 

  • Συνδυασμός: Νέστορος Σοφία

Υποψήφιος: Δημήτρης Βρεττάκος

 

Για το ερωτηματολόγιό μας ενημερώθηκαν και οι τέσσερις υποψήφιοι. Ωστόσο δεν λάβαμε απαντήσεις από τον κ. Δημήτρη Βρεττάκο.

Ακολουθούν οι 4 + 1 ερωτήσεις που θέσαμε και οι απαντήσεις τους.

  1. Ποιες νέες αλλά και ποιες σε εξέλιξη δράσεις θεωρείτε σημαντικές για την τουριστική προβολή του Δήμου σας και έχετε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό σας;

Π. Καρβέλας: Το ετήσιο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Πύλου – Νέστορος καταρτίστηκε σε εναρμόνιση με την εθνική στρατηγική προώθησης και προβολής του Ε.Ο.Τ. για τον τουρισμό και στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση του προορισμού, την αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων μέσα από δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς, δράσεις ανάπτυξης εκδηλώσεων, φεστιβάλ κ.λπ., καθώς και δράσεις ολοκληρωμένης τουριστικής προβολής για το σύνολο του Δήμου.

Δράσεις που έχουμε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό μας ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Συμμετοχή σε επιλεγμένες τουριστικές εκθέσεις (Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος υλοποιώντας το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το έτος 2023 συμμετείχε με αυτόνομο περίπτερο στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “F.RE.E. 2023” στο Μόναχο της Γερμανίας στο διάστημα 22-26 Φεβρουαρίου 2023.)
  • Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων προβολής και επικοινωνίας
  • Ανάδειξη των τουριστικών προϊόντων σε συνεργασία με τους επιμέρους δρώντες του προορισμού
  • Διοργάνωση και συμμετοχή συνεδρίων – εκδηλώσεων

Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και συμμετέχουμε σε θεματικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και ημερίδες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς που αφορούν την τέχνη, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την επικοινωνία και οτιδήποτε άλλο κριθεί σημαντικό ως ενισχυτικό του τουριστικού προϊόντος και το οποίο θα επιφέρει περαιτέρω ζήτησης και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι δράσεις αυτές, προωθούν αποτελεσματικότερα την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής µας και προάγουν την εξωστρέφεια του Δήμου μας, ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας µεταξύ των φορέων (ανταλλαγές απόψεων, ιδεών, καινοτόµων δράσεων κ.λ.π.), δηµιουργούν συνέργειες µεταξύ των επιχειρηµατιών και ταυτόχρονα ενισχύουν την τοπική οικονοµία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τοπικά ΜΜΕ, διάφοροι επαγγελµατίες κ.α).

  • Δημιουργία και παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού προβολής.

Δ. Καφαντάρης: Με την ανάληψη των καθηκόντων μας άμεσα θα δημιουργήσουμε το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας (ΤΣΠ) για το Δήμο μας,με το οποίο θα συνδέσουμε και παράλληλα θα προβάλλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις όπως επίσης την εστίαση και φιλοξενία. Ένας επίσης στόχος μας είναι η  συμμετοχή μας σε ετήσια βάση σε έκθεση του εξωτερικού,με σκοπό την διασύνδεση προς όφελος τωνπαραπάνω επιχειρήσεων. Τέλος, είναι γνωστό ότι ο Δήμος Πύλου Νέστορος έχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα το ο οποίο θα αξιοποιήσουμε με στοχευμένες δράσεις και με κανόνες εξωστρέφειας

Θ. Ραδιώτης: Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Επομένως παλεύουμε συστηματικά όλοι να μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή και αυτό δεν αφορά στενά  μόνο μια περίοδο 3 μηνών, αλλά όλο το χρόνο. Γι’ αυτό παλεύουμε για:

  • Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι, ότι στο λαό είναι άγνωστη η όμορφη Μεσσηνία, αλλά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές.

Άλλωστε όλα αυτά χρόνια υπάρχει πείρα. Η περιφέρεια ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή όπου πηγαινόφερνε επιχειρηματίες ανά την υφήλιο για να κλείσουν μπίζνες. 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, υδατοδρόμια (!!!). Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης κτλ. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους.

  1. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο σας και ποιες σκέψεις κάνετε ώστε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Π. Καρβέλας: Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης είναι η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας, η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, οι προβλεπόμενες διατάξεις για την ηχορύπανση και η εφαρμογή τους, οι περιορισμοί ένταξης των επιχειρήσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα, η έλλειψη προγραμμάτων τα οποία θα είναι αμιγώς μόνο για τις επιχειρήσεις εστίασης, για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις μέσα από αυτά και να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να εκσυγχρονιστούν.

Απαιτείται καθημερινή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς σε θέματα καθημερινότητας και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και απαιτούνται προγράμματα επιμόρφωσης με στόχο την στήριξη των τοπικών προϊόντων και της υψηλής διατροφικής τους αξίας και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό.

Δ. Καφαντάρης: Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η οποία θα έρθει ως αποτέλεσμα των δράσεων που αναφέρονται στο προηγούμενο ερώτημα, όπως και η αύξηση των επισκεπτών.Παράλληλα θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ενναλακτικό τουρισμό ο οποίος εξελίσσετε όλο το χρόνο και προσφέρει ευκαιρίες, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και διαμερίσματα.

Θ. Ραδιώτης: Το «τουριστικό θαύμα» δεν είναι για όλους. Δεν το απολαμβάνουν το ίδιο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι  αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό.

Την μικρή τουριστική επιχείρηση την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίσει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου. Κι όταν συμβαίνει τα πράγματα να στραβώσουν κι έρχεται μια αναποδιά, δεν είναι όλοι εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, μεγάλοι, μικροί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σίγουρα δεν είναι εκτεθειμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο.

Το παράδειγμα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για δυο χρόνια. Τους έδωσε τη δυνατότητα με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να έχουν στη δουλειά όσους θέλουν με το μισό μισθό.

Ή με τα “πρωτόκολλα προστασίας και αντιμετώπισης του κορονοϊού” που προσαρμόστηκαν πλήρως στις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των αεροπορικών και πλοιοκτητριών εταιρειών. Πίεσαν ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς ως υποψήφιοι και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παλέψουμε μαζί σας ενάντια στην υψηλή φορολογία, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στις μικρές επιχειρήσεις, ενάντια στις κατασχέσεις που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Για αυτό υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης των αυτοαπασχολουμένων για  αφορολόγητο 12000 με προσαύξηση για κάθε παιδί,  μείωση φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Γιατί δεν είναι το ίδιο τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στα πολυτελή ξενοδοχεία, με τα συνοικιακά, τα καφενεία των χωριών, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

  1. Με δεδομένη τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό μας προϊόν, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας ειδικότερες δράσεις ανάδειξης της γαστρονομικής μας κουλτούρας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε κάποιες από αυτές;

Π. Καρβέλας: Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά την απόφαση της Unesco, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, διοργανώνει κάθε χρόνο δράσεις προβολής και προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής, αφιερωμένες στην ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων της διατροφής στον Δήμου μας και τη σύνδεσή τους με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου. Επίσης ο Δήμος συμμετέχει σε δράσεις της περιφέρειας – Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου και στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς.

Δ. Καφαντάρης: Έχω ήδη αναφέρει το ΤΣΠ το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το Δήμο μας. Συνεχίζω με την αξιοποίηση της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και την τύχη που έχουμε η εμβληματική κοινότητα για τη χώρα μας να είναι η Κορώνη. Ο σχεδιασμός μας στοχεύει στην αξιοποίηση των δυο παραπάνω αλλά και άλλων που έχουμε ήδη αναφέρει, τα οποία θα αναδείξουν τη μοναδικότητα του Δήμου μας.

Θ. Ραδιώτης: Για να υπάρχει ελληνική γαστρονομία πρέπει να υπάρχει αγρότης. Κρίσιμο είναι η στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, που σήμερα συνθλίβεται από φορολογία του κράτους, τους μεγαλοεμπόρους – μεγαλοτυποποιητές. Σε αυτό το μαύρο μπλοκ προστίθενται και οι τοπικές Δημοτικές αρχές και η Περιφερειακή, που έχουν τους αγρότες παρατημένους: αγροτική οδοποιία παρατημένη, αρδευτικά διαλυμένα, αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, αντιμετώπιση ασθενειών όπως δακοκτονία κάτω των περιστάσεων κτλ. Η μόνη έγνοια αυτών των διοικήσεων είναι να στρώνουν το έδαφος για μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουν μεγαλοεπενδυτές.

Απάντηση σε αυτά δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από το οργανωμένο τους κίνημα που διεκδικούν τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως εγγυημένη τιμή, διαγραφή χρεών, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές, προστασία από τις “ελληνοποιήσεις”, μέτρα στήριξης της παραγωγής με αρδευτικά και άλλα έργα, ώστε να εξασφαλίζεται το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενώ ο αγρότης πουλά φθηνά στον μεγαλέμπορο, στον καταναλωτή φτάνει πανάκριβα, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Αυτό είναι που εμποδίζει το καλό, ποιοτικό προϊόν να φτάσει στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και όχι ότι δεν έχει προβολή.

  1. 4. Σε ποια μορφή τουρισμού θεωρείτε σημαντικό να επενδύσει ο Δήμος. Η τρέχουσα σας ικανοποιεί ως προς τα οφέλη στην τοπική οικονομία; Αν ναι, σχεδιάζετε να την ενισχύσετε με κάποιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή της; Aν όχι, υπάρχει στον προγραμματισμό σας εναλλακτική μορφή που συνδυαστικά με την υπάρχουσα θα βελτιώσει τα δεδομένα;

Π. Καρβέλας: Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι η τοποθέτηση-διατήρηση της περιοχής μας ως ενός από τους πιο ενδεδειγμένους προορισμούς θερινών αλλά και χειμερινών διακοπών σε κοινό ποικίλου ενδιαφέροντος με στήριξη όλων των μορφών τουρισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με την προβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων και ενεργειών που συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των επιμέρους ειδών τουρισμού τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή τουριστική αγορά (π.χ αγροτουρισμός, συνεδριακός, γαστρονομικός, πολιτιστικός, προορισμός τριημέρου, εναλλακτικός τουρισμός, κ.α.)

Στόχος είναι η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος με κατεύθυνση στη θάλασσα προτείνοντας δράσεις και εναλλακτικές προς τον επισκέπτη, τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού, σήμανση και σύνδεση των πολιτιστικών μνημείων. Επιπλέον, ο Δήμος μας ως μέλος του Δικτύου της Unesco για τη διάσωση και διαφύλαξη του πολιτισμικού αγαθού της Μεσογειακής Διατροφής εντείνει τις ενέργειες και τις δράσεις, ώστε να ενισχύσει τον γαστρονομικό τουρισμό.

Δ. Καφαντάρης: Με τις μεγάλες επενδύσεις που συνεχώς πραγματοποιούνται στη δυτική Μεσσηνία ο Δήμος μας πλέον έχει τοποθετηθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Βεβαίως οι επενδύσεις αυτές έχουν σημαντικά παράπλευρα οφέλη και για την τοπική οικονομία, αλλά εμείς κάνουμε επιπλέον σχεδιασμούς ώστε να ωφεληθούν και οι περιοχές που βρίσκονται εκτός της τουριστικής παράκτιας ζώνης. Η προβολή των παραδοσιακών μας ελαιώνων, η δυνατότητα δικτύου επισκέψιμων ελαιώνων που θα δημιουργήσουμε, η οργανωμένη στεγασμένη λαϊκή αγορά που επίσης θα δημιουργήσουμε θα αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία για την δημιουργία εναλλακτικού τουρισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Θ. Ραδιώτης: Τι πιο ωφέλιμο για ένα Νομό και τον Τουρισμό που θέλει να υποδεχτεί, να έχει ασφαλή οδικό δίκτυο και όχι πανάκριβο από τα χαράτσια των διοδίων, να έχει εξασφαλισμένη αντιπλημμυρική προστασία και να μην πεθαίνει ο επισκέπτης όπως πρόσφατα στο Πήλιο, να έχει δάση και χωριά προστατευμένα από την φωτιά και αντιπυρική προστασία, να έχουν όλες οι υποδομές ελεγχθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά με βάση τα άλματα της επιστήμης, να έχει καθαρές πόλεις-χωριά, βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα κτλ.

Σε αυτό το έδαφος θα προσελκύονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες σε έναν Νομό που έχει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πολλά ιστορικά μνημεία είναι ακόμα άγνωστα ευρύτερα, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Ενώ άλλα είναι ασυντήρητα π.χ. το κάστρο της Μεθώνης, της Κορώνης κ.α. Χρειάζεται κρατική μέριμνα ώστε να στηριχθούν και να αποτελούν πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς την εμπορευματοποίηση που γνωρίζουμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που τα κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την λαϊκή “τσέπη”, αλλά δωρεάν.

Αντίστοιχα το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας όπως ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας στη Λακωνία κ.α. Αυτά θέλουν φροντίδα, δρόμους, μονοπάτια κ.α., και όχι φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με κύρια κατεύθυνση την ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιπυρική προστασία.

Επίσης έχουμε Θάλασσα και πανέμορφες παραλίες. Όμως πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σε ορισμένες περιοχές του Νομού (πχ Δυτική Μεσσηνία) τις κάνουν απαγορευτικές για μια λαϊκή οικογένεια.

  1. Απευθυνόμενοι προς τους επαγγελματίες της εστίασης, υπάρχει κάτι που εσείς με τη σειρά σας θα θέλετε να επικοινωνήσετε και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζουν;

Π. Καρβέλας: Η εστίαση αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο της εστίασης είναι πάρα πολλά, κυρίως οικονομικά. Είμαστε εδώ γιατί αφουγκραζόμαστε την ανησυχία και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της εστίασης, να προωθούμε τα αιτήματά τους και με στοχευμένες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να δίνουμε λύσεις.

Δ. Καφαντάρης: Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται στο Δήμο είναι ότι στο πρόγραμμά μας έχουμε συμπεριλάβει όσα ήδη αναφέρθηκαν αλλά και άλλα και έχουμε επίσης κάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την υλοποίησή τους. Η αναγκαία συνθήκη όμως για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι και η δική τους συμμετοχή, συνεργασία και ανταπόκριση. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας άμεσα θα ξεκινήσουμε μαζί τους ένα δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο ώστε από κοινού να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουμε.

Θ. Ραδιώτης: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των επαγγελματιών της εστίασης για την προστασίας του εισοδήματος τους. Γνωρίζουμε πως μόνο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορούν σήμερα να κερδηθούν πράγματα απέναντι σε κράτος – κυβερνήσεις και περιφερειακές/ δημοτικές αρχές, που παίρνουν όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια στηρίζοντας σταθερά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο να παλέψουν ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και της εστίασης. Να παλέψουν ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να διεκδικήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο δικαίωμα στον τουρισμό και στην αναψυχή για όλους.

Σκεφτείτε πόσοι, πώς και πόσο θα δούλευαν αν ο λαός είχε πρόσβαση σε καλές, ποιοτικές διακοπές όλο το χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.

Σε αυτόν τον αγώνα εμείς οι εκατοντάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Μεσσηνία, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ξημερώσει μια μέρα που στην Ελλάδα ο τουρισμός και η ψυχαγωγία δεν θα είναι ακριβό εμπόρευμα και πολυτέλεια αλλά καθολικό, ποιοτικό δικαίωμα.

*** Η σειρά των απαντήσεων είναι αλφαβητική με βάση το επίθετο του κάθε υποψήφιου. Επίσης, επιεδή πρόκειται για ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους Δημάρχους όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Δημήτρης Οικονομάκος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Άρης Κομπότης, Κατερίνα Τσίγκανου και Θάνος Ραδιώτης, έστειλαν κοινή απάντηση.

ΣΕΜ:  4 + 1 Ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Δημάρχους Τριφυλίας

  • 24 Καφετέριες
  • 18 Εστιατόρια
  • 12 Μπαρ
  • 6 Take Away
  • 6 Ξενοδοχεία
  • 2 Κέντρα Διασκέδασης

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του τρέχοντος έτους και καλούσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις προσδοκίες τους από τις νέες Δημοτικές Αρχές. Οι απαντήσεις τους είναι εκείνες που μας βοήθησαν στην σύνταξη του τελικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Τριφυλίας. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Τριφυλίας θέτουν υποψηφιότητα τέσσερις Δημοτικοί Συνδυασμοί:

  • Συνδυασμός: ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ.Τριφυλίας
  • Υποψήφιος Δήμαρχος: Γιώργος Λεβεντάκης

 

  • Συνδυασμός: Λαϊκή Συσπείρωση

Υποψήφιος Δήμαρχος : Κατερίνα Τσίγκανου

 

  • Συνδυασμός: Τριφυλία Πρωταγωνίστρια

Υποψήφιος Δήμαρχος: Χάιδω Παναγιωτοπούλου

 

  • Συνδυασμός: Τριφυλία Ενωμένοι

Υποψήφιος: Δημήτρης Βρεττάκος

 

Για το ερωτηματολόγιό μας ενημερώθηκαν και οι τέσσερις υποψήφιοι. Ωστόσο δεν λάβαμε απαντήσεις από τον κ. Άκη Κατρίτση.

Ακολουθούν οι 4 + 1 ερωτήσεις που θέσαμε και οι απαντήσεις τους.

  1. Ποιες νέες αλλά και ποιες σε εξέλιξη δράσεις θεωρείτε σημαντικές για την τουριστική προβολή του Δήμου σας και έχετε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό σας;

Γ. Λεβεντάκης: Ο Δήμος Τριφυλίας, είναι ένας τόπος με παράδοση και μακρά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.Κληρονομιά που, κατά το παρελθόν, δεν είχε αναδειχθεί, όπως και όσο θα έπρεπε, έτσι ώστε να αποτελέσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Γι’ αυτό, ως Δημοτική Αρχή, κύριο μέλημά μας ήταν ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση δράσεων, ικανών να συμβάλουν, τα μέγιστα, ως προς αυτό. Αρχικά, ανανεώσαμε την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δήμου μας και μέσα από αυτήν, μεταξύ άλλων, φροντίσαμε να προβληθεί το φυσικό κάλλος, η πολιτιστική κληρονομιά και τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του, σε οποιονδήποτε επισκέπτη της. Επίσης, σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε μια τουριστική καμπάνια, δημοσιότητας και προβολής του, ως προορισμού, η οποία περιελάμβανε σχεδιασμό banners, στα οποία εικονίζονται τα μνημεία, οι παραλίες, τα αξιοθέατα και άλλα σημεία, άξια προβολής, της Τριφυλίας, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία του Δήμου και καλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει και ανακαλύψει τον τόπο μας. Ακόμα, τοποθετήσαμε γιγαντοοθόνες, στις πλατείες των μεγάλων πόλεων του Δήμου όπου, εκτός από ενημερωτικό, προβάλλεται και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ικανό να γνωρίσει σε κάθε επισκέπτη τον τόπο μας. Στα επόμενα σχέδιά μας, συμπεριλαμβάνεται η χάραξη μονοπατιών, δίπλα στη φύση και με θέα το μπλε του Ιονίου Πελάγους, μιας και ο τόπος μας αποτελεί ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις των περιπάτων στη φύση, στοχεύοντας έτσι και σε αυτό το είδος τουρισμού. Όπως και η δημιουργία ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα αποτελεί βοηθητικό εργαλείο για τους τουρίστες και επισκέπτες του Δήμου μας και όχι μόνο, ενημερώνοντάς τους για τα αξιοθέατα, αλλά και το οδικό δίκτυο.

Χ. Παναγιωτοπούλου: Είναι βέβαιο πως στην τουριστική προβολή του Δήμου μας πολλές νέες και σε εξέλιξη δράσεις. Δεδομένου ότι η οικονομία του Δήμου Τριφυλίας βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, εννοείται πως στόχος μας θα είναι πολλές νέες δράσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων.

Κ. Τσίγκανου: Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Επομένως παλεύουμε συστηματικά όλοι να μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή και αυτό δεν αφορά στενά  μόνο μια περίοδο 3 μηνών, αλλά όλο το χρόνο. Γι’ αυτό παλεύουμε για:

  • Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι, ότι στο λαό είναι άγνωστη η όμορφη Μεσσηνία, αλλά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές.

Άλλωστε όλα αυτά χρόνια υπάρχει πείρα. Η περιφέρεια ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή όπου πηγαινόφερνε επιχειρηματίες ανά την υφήλιο για να κλείσουν μπίζνες. 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, υδατοδρόμια (!!!). Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης κτλ. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους.

  1. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης στο Δήμο σας και ποιες σκέψεις κάνετε ώστε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Γ. Λεβεντάκης: Όπως είναι, σε όλους μας γνωστό, ένας από τους κλάδους που επλήγη πολύ, οικονομικά, κατά το διάστημα των lockdown, λόγω του covid-19, ήταν και αυτός της εστίασης, μη εξαιρουμένων και των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας. Αν λάβουμε δε υπόψιν μας και την χρονικά μικρή τουριστική σεζόν, όπως και την έλλειψη προσωπικού, με την οποία ήρθαν αντιμέτωπες αρκετές επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα προβλήματα, όπως και την δυσχερή κατάσταση, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Παρ’ όλ’ αυτά, η φετινή τουριστική περίoδος, αν και μικρή σε διάρκεια, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και εξελίχθηκε αισιόδοξα, αφού η κίνηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, ήταν αυξημένη, κατά πολύ. Θέλοντας, λοιπόν, να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων, που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης, προσπαθούμε και φιλοδοξούμε, ως Δημοτική Αρχή, να επιτύχουμε την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου, πέραν των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, καθότι ο τόπος μας έχει όλα τα φόντα, για μια τέτοια εξέλιξη. Και σε αυτό, φυσικά, μπορεί να συμβάλει, σημαντικά και καθοριστικά, η τουριστική προβολή του Δήμου Τριφυλίας, με τους προαναφερόμενους τρόπους και δράσεις.

Χ. Παναγιωτοπούλου: Είναι πολλά που απασχολούν τους επαγγελματίες εστίασης, το γνωρίζουμε και σκοπεύουμε να είμαστε στο πλευρό τους, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Μια από τις λύσεις που έχουμε σκεφτεί είναι η δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης υπό την αιγίδα του Δήμου για το προσωπικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που σκοπό θα έχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών. Επίσης μέσα στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, στην οποία δυστυχώς ως τώρα δεν υπάρχουν υποδομές για την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κ. Τσίγκανου: Το «τουριστικό θαύμα» δεν είναι για όλους. Δεν το απολαμβάνουν το ίδιο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι  αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό.

Την μικρή τουριστική επιχείρηση την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίσει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου. Κι όταν συμβαίνει τα πράγματα να στραβώσουν κι έρχεται μια αναποδιά, δεν είναι όλοι εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, μεγάλοι, μικροί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σίγουρα δεν είναι εκτεθειμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο.

Το παράδειγμα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για δυο χρόνια. Τους έδωσε τη δυνατότητα με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να έχουν στη δουλειά όσους θέλουν με το μισό μισθό.

Ή με τα “πρωτόκολλα προστασίας και αντιμετώπισης του κορονοϊού” που προσαρμόστηκαν πλήρως στις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των αεροπορικών και πλοιοκτητριών εταιρειών. Πίεσαν ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς ως υποψήφιοι και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παλέψουμε μαζί σας ενάντια στην υψηλή φορολογία, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στις μικρές επιχειρήσεις, ενάντια στις κατασχέσεις που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Για αυτό υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης των αυτοαπασχολουμένων για  αφορολόγητο 12000 με προσαύξηση για κάθε παιδί,  μείωση φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Γιατί δεν είναι το ίδιο τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στα πολυτελή ξενοδοχεία, με τα συνοικιακά, τα καφενεία των χωριών, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

  1. Με δεδομένη τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό μας προϊόν, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας ειδικότερες δράσεις ανάδειξης της γαστρονομικής μας κουλτούρας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε κάποιες από αυτές;

Γ. Λεβεντάκης: Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι υλοποιώντας στόχους και δράσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται, η διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κ.α., θα αναδειχθεί, με κάθε τρόπο, και ο μεγάλος γαστρονομικός πλούτος, του τόπου μας. Αφού, μια παγκόσμια τάση, που έχει ενισχυθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, με τους επισκέπτες κάθε τόπου, να επιθυμούν να γνωρίσουν, από κοντά, εκτός από τα αξιοθέατα και την κουλτούρα του, μέσα από γεύσεις, χρώματα και αρώματα, αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων και ποτών. Παράδειγμα, μιας τέτοιας δράσης, αποτελεί και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου «Food Stories Peloponnese», μια συνδιοργάνωση του Δήμου Τριφυλίας, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, που πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, και στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας. Στόχο μας αποτελεί, επίσης, η συμμετοχή του Δήμου μας σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, που πρόκειται να διοργανωθούν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σκοπό την παρουσίαση τοπικών μας προϊόντων. Τους καλύτερους δε «πρεσβευτές» των ποιοτικών προϊόντων της Τριφυλίας μας, στο εξωτερικό, μπορούν να αποτελέσουν οι ομογενείς, από τον τόπο μας. Μην ξεχνάμε, πως ο Δήμος Τριφυλίας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις, όσον αφορά στην έκταση καλλιεργήσιμων, υπαίθριων ή θερμοκηπιακών, κηπευτικών προϊόντων, όπως επίσης και ελαιοδένδρων, εξαιρετικής ποιότητας. Φέτος, μέσω τηλεοπτικού αφιερώματος, από κρατικό κανάλι, με πολλά και εναλλακτικά γυρίσματα και με συνθέσεις εικόνων και τοπίων, που ταξίδεψαν τον τηλεθεατή, εντός και εκτός συνόρων, στον τόπο μας, συγχρόνως του παρουσίασαν και τα τοπικά προϊόντα μας και του γνώρισαν την τοπική γαστρονομική κουλτούρα μας.

Χ. Παναγιωτοπούλου: Βεβαίως και στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται δράσεις ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας και του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό θα γίνει μέσα από τα γνωστά σε όλους μας φεστιβάλ αλλά και με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, οι οποίες θα είναι βασισμένες στα τοπικά μας προϊόντα. Όσο αφορά την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων θα φροντίσουμε έτσι ώστε ο Δήμος μας να συμμετάσχει σε ανάλογες εκθέσεις τόσο σε άλλους δήμους και περιφέρειες όσο και σε πανελλαδικές και διεθνής εκθέσεις.

Κ. Τσίγκανου: Για να υπάρχει ελληνική γαστρονομία πρέπει να υπάρχει αγρότης. Κρίσιμο είναι η στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, που σήμερα συνθλίβεται από φορολογία του κράτους, τους μεγαλοεμπόρους – μεγαλοτυποποιητές. Σε αυτό το μαύρο μπλοκ προστίθενται και οι τοπικές Δημοτικές αρχές και η Περιφερειακή, που έχουν τους αγρότες παρατημένους: αγροτική οδοποιία παρατημένη, αρδευτικά διαλυμένα, αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, αντιμετώπιση ασθενειών όπως δακοκτονία κάτω των περιστάσεων κτλ. Η μόνη έγνοια αυτών των διοικήσεων είναι να στρώνουν το έδαφος για μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουν μεγαλοεπενδυτές.

Απάντηση σε αυτά δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από το οργανωμένο τους κίνημα που διεκδικούν τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως εγγυημένη τιμή, διαγραφή χρεών, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές, προστασία από τις “ελληνοποιήσεις”, μέτρα στήριξης της παραγωγής με αρδευτικά και άλλα έργα, ώστε να εξασφαλίζεται το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενώ ο αγρότης πουλά φθηνά στον μεγαλέμπορο, στον καταναλωτή φτάνει πανάκριβα, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Αυτό είναι που εμποδίζει το καλό, ποιοτικό προϊόν να φτάσει στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και όχι ότι δεν έχει προβολή.

  1. 4. Σε ποια μορφή τουρισμού θεωρείτε σημαντικό να επενδύσει ο Δήμος. Η τρέχουσα σας ικανοποιεί ως προς τα οφέλη στην τοπική οικονομία; Αν ναι, σχεδιάζετε να την ενισχύσετε με κάποιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή της; Aν όχι, υπάρχει στον προγραμματισμό σας εναλλακτική μορφή που συνδυαστικά με την υπάρχουσα θα βελτιώσει τα δεδομένα;

Γ. Λεβεντάκης: Το ιδανικό θα ήταν, ο Δήμος Τριφυλίας να μπορέσει να «επενδύσει» απόλυτα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο γαστρονομικός τουρισμός και με τον τρόπο αυτό, να προβάλει τα πλεονεκτήματα ενός τόπου, με απερίγραπτη φυσική ομορφιά, όπως είναι ο δικός μας και ευελπιστούμε να το καταφέρουμε, στο μέλλον, με επιτυχία. Διότι, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι επισκέπτες δεν αρκούνται απλά στο να επισκεφτούν τα αξιοθέατα ή τα ιστορικά μνημεία μιας περιοχής, αλλά επιζητούν και την άμεση επαφή, με τους ντόπιους κατοίκους της και αυτό είναι πολύ όμορφο και δημιουργεί δεσμούς, με έναν τόπο. Για την ώρα, προσπαθούμε να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό, που τα οφέλη του στην τοπική οικονομία, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι αρκετά ικανοποιητικά, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις γι’ αυτό, με έργα και υποδομές τέτοιες, που να παραπέμπουν σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους τρόπους και δράσεις.

Χ. Παναγιωτοπούλου: Ο Τουρισμός έχει πολλές μορφές, τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία αποτελεί κορυφαίο προορισμό εσωτερικού τουρισμού, έτσι θέλουμε και ο Δήμο μας να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα προαναφερόμενα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας Καθώς και μέσα από αθλητικές δραστηριότητες, αφού στόχος μας είναι ‘όπως έχουμε έχουμε αναφέρει, να δοθεί έμφαση στον αθλητισμό μέσα από υποδομές και ότι άλλο χρειαστεί, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν στο Δήμο μας τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες. Για να μπορέσουν να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω πρέπει πρωτίστως να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση στο Δήμο μας για αυτό διεκδικούμε το οδικό δίκτυο Καλό νερό – Τσακώνα,το οποίο θα συνδέσει δυο μεγάλες πόλεις Καλαμάτα -Πύργο μετατρέποντας την Τριφυλία σε κόμβο. Επίσης έχουμε βασικό στόχο την ανάδειξη των λιμένων Κυπαρισσίας, την δημιουργία μαρίνας καθώς και υδατοδρομιού.

Κ. Τσίγκανου: Τι πιο ωφέλιμο για ένα Νομό και τον Τουρισμό που θέλει να υποδεχτεί, να έχει ασφαλή οδικό δίκτυο και όχι πανάκριβο από τα χαράτσια των διοδίων, να έχει εξασφαλισμένη αντιπλημμυρική προστασία και να μην πεθαίνει ο επισκέπτης όπως πρόσφατα στο Πήλιο, να έχει δάση και χωριά προστατευμένα από την φωτιά και αντιπυρική προστασία, να έχουν όλες οι υποδομές ελεγχθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά με βάση τα άλματα της επιστήμης, να έχει καθαρές πόλεις-χωριά, βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα κτλ.

Σε αυτό το έδαφος θα προσελκύονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες σε έναν Νομό που έχει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πολλά ιστορικά μνημεία είναι ακόμα άγνωστα ευρύτερα, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Ενώ άλλα είναι ασυντήρητα π.χ. το κάστρο της Μεθώνης, της Κορώνης κ.α. Χρειάζεται κρατική μέριμνα ώστε να στηριχθούν και να αποτελούν πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς την εμπορευματοποίηση που γνωρίζουμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που τα κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την λαϊκή “τσέπη”, αλλά δωρεάν.

Αντίστοιχα το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας όπως ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας στη Λακωνία κ.α. Αυτά θέλουν φροντίδα, δρόμους, μονοπάτια κ.α., και όχι φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με κύρια κατεύθυνση την ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιπυρική προστασία.

Επίσης έχουμε Θάλασσα και πανέμορφες παραλίες. Όμως πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σε ορισμένες περιοχές του Νομού (πχ Δυτική Μεσσηνία) τις κάνουν απαγορευτικές για μια λαϊκή οικογένεια.

  1. Απευθυνόμενοι προς τους επαγγελματίες της εστίασης, υπάρχει κάτι που εσείς με τη σειρά σας θα θέλετε να επικοινωνήσετε και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζουν;

Γ. Λεβεντάκης: Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτησή σας, ο κλάδος της εστίασης αντιμετώπισε πολλά και τεράστια προβλήματα, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Προκειμένου, λοιπόν, να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, ήταν απαραίτητη η στήριξή τους. Τα μέτρα της Δημοτικής Αρχής, σε σχέση με τα μειωμένα ανταποδοτικά τέλη, λειτούργησαν θετικά, ως προς αυτό. Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, μια καλή επικοινωνία και μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία, μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου της εστίασης και του Δήμου. Και η παρούσα Δημοτική Αρχή, έχοντας πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μαζί τους, θα εξακολουθεί να είναι δίπλα τους και να τους στηρίζει, με κάθε τρόπο και μέσο.

Χ. Παναγιωτοπούλου: Θέλω να πω σε όλους τους επαγγελματίες της εστίασης ότι θα είμαστε δίπλα τους σε ‘ότι χρειαστούν, δίπλα στα προβλήματά τους, δραστικά και όχι επιδερμικά. Μαζί θα φέρουμε την ανάπτυξη και τον τουρισμό στην Τριφυλία. θα είμαστε εκεί για εκείνους ανά πάσα στιγμή, να ακούσουμε τα προβλήματα τους και μαζί θα αναζητούμε την καλύτερη και την πιο βιώσιμη λύση.

Κ. Τσίγκανου: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των επαγγελματιών της εστίασης για την προστασίας του εισοδήματος τους. Γνωρίζουμε πως μόνο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορούν σήμερα να κερδηθούν πράγματα απέναντι σε κράτος – κυβερνήσεις και περιφερειακές/ δημοτικές αρχές, που παίρνουν όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια στηρίζοντας σταθερά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο να παλέψουν ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και της εστίασης. Να παλέψουν ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να διεκδικήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο δικαίωμα στον τουρισμό και στην αναψυχή για όλους.

Σκεφτείτε πόσοι, πώς και πόσο θα δούλευαν αν ο λαός είχε πρόσβαση σε καλές, ποιοτικές διακοπές όλο το χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.

Σε αυτόν τον αγώνα εμείς οι εκατοντάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Μεσσηνία, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ξημερώσει μια μέρα που στην Ελλάδα ο τουρισμός και η ψυχαγωγία δεν θα είναι ακριβό εμπόρευμα και πολυτέλεια αλλά καθολικό, ποιοτικό δικαίωμα.

*** Η σειρά των απαντήσεων είναι αλφαβητική με βάση το επίθετο του κάθε υποψήφιου. Επίσης, επιεδή πρόκειται για ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους Δημάρχους όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Δημήτρης Οικονομάκος, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Άρης Κομπότης, Κατερίνα Τσίγκανου και Θάνος Ραδιώτης, έστειλαν κοινή απάντηση.