Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Συναυλία μικρασιάτικης μουσικής στο Νιόκαστρο της Πύλου στις 23 Αυγούστου

Συναυλία Μικρασιάτικης Μουσικής με ελεύθερη είσοδο για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και σας προσκαλεί την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 και ώρα 21.00 στην Πύλο, στον χώρο του παλιού γυμναστηρίου Πύλου, έξω από το Νιόκαστρο.

Με αφορμή τα 100 χρόνια του Μικρασιατικού Πολιτισμού (1922-2022) ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμάει τους Μικρασιάτες με άλλη μια συναυλία, στα πλαίσια των εκδηλώσεών του για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022.

Οι πολίτες και οι επισκέπτες του Δήμου Πύλου-Νέστορος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τραγούδια από την Μικρά Ασία, από τα παράλια του Αιγαίου (Σμύρνη, Κορδελιό, Αλάτσατα, Τσεσμέ, Πέργαμος, Αϊβαλί κ.α.) μέχρι τα παράλια του Εύξεινου Πόντου (Ινέπολη, Σινώπη, Κερασούντα, Σαμψούντα κ.α.) και την Καππαδοκία (Σινασός, Καρβάλη, Καισάρεια, Ικόνιο κ.α).

Τα τραγούδια και οι σκοποί που θα παρουσιαστούν είτε δεν έχουν ακουστεί στο ευρύ κοινό αλλά έχουν σωθεί μέσα από καταγραφές και παλαιότερες ηχογραφήσεις Μικρασιατών, είτε έχουν αγαπηθεί μέσα από το ευρέως γνωστό μικρασιατικό ρεπερτόριο.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και την κατάρτιση του προγράμματος έχει ο Καλαματιανός μουσικός Ταξιάρχης Γεωργούλης.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα), Τάσος Πούλιος (κανονάκι, τραγούδι), Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα, τραγούδι) και Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ:

Tαξιάρχης Γεωργούλης : γεννήθηκε στην Καλαµάτα το 1993. Η επαφή του µε τη µουσική ξεκίνησε στην ηλικία των οκτώ, µε το µπουζούκι. Μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε µε το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και µετέπειτα του Χρήστου Ζώτου, παίζοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες ανά την Ελλάδα. Έχει παρακολουθήσει µαθήµατα βυζαντινής µουσικής µε τον Ιωάννη Πλεµµένο. Το 2009 µπήκε στα µονοπάτια του ουτιού µε τον Νίκο Παλαιολόγο. Μετέπειτα συµµετείχε σε πολυάριθµα σεµινάρια του µουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος» µε τους Yurdal Tokcan, Erkan Ogur, Ömer Erdoğdular, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο, Χάρη Λαµπράκη, Joseph Tawardos και Ross Daly. Έζησε για δυο χρόνια στην Κρήτη όπου εργάστηκε στο µουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly, αλλά και ως µέλος του κουαρτέτου του ίδιου, µαζί µε τις Κέλυ Θωµά και Σοφία Ευκλείδου. Εκτός από τους προαναφερθέντες, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί µε τους εξής σπουδαίους µουσικούς: Ahmet Erdoğdular, Zohar Fresco, Μάνος Αχαλινωτόπουλος Μιχάλης Κονταξάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Νίκος Ανδρίκος, Βαγγέλης Καρίπης, Γιώργος Ψάλτης, Δηµήτρης Παναγούλιας, Haig Yazdjian, Τάσος Πούλιος, Θεοδώρα Αθανασίου, Γιώργος Κλάδης, Μάρθα Μαυροειδή, Derya Türkan, Γιώργος Κοντογιάννης, Νικόλας Παραουλάκης, Αρετή Κετιµέ, Σόλων Λέκκας κ.ά., παίζοντας σε συναυλίες και φεστιβάλ, στην Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Κατάρ κ.α. Πρόσφατα συνίδρυσε µε τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο το ντουέτο “Beraber”, µε το οποίο ερµηνεύουν τροπικές συνθέσεις της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και δικές τους. Είναι βασικό µέλος του µουσικού σχήµατος «Ακούσµατα Ανατολής» του Γιώργου Ψάλτη. Έχει κερδίσει το δεύτερο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ ουτιού της Τυνησίας. Τα τελευταία δυο χρόνια διδάσκει στο µουσικό εργαστήρι του Ross Daly «Λαβύρινθος».

Μάρθα Μαυροειδή : Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, Βυζαντινή μουσική με τον Ιωάννη Αρβανίτη, Βουλγάρικο τραγούδι με την Dessislava Stefanova, την Galina Durmushlyiska, και τηνTzvetanka Varimezova και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Έχει σπουδάσει Μουσικολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνομουσικολογία στο SOAS University Of London και στο University of California Los Angeles, και Σύγχρονη Μουσική στο Conservatorium Van Amsterdam.

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες (Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Απέργης, Haig Yazdjian, Ross Daly, Στάθης Κουκουλάρης, Κώστας Θεοδώρου, Χειμερινοί Κολυμβητές, Nedyalko Nedyalkov, Stian Carstensen, Yurdal Tokcan). Με το Μάρθα Μαυροειδή Τρίο έχουν δώσει συναυλίες στη Σουηδία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, και συμμετείχαν στην διεθνή έκθεση WOMEX το 2012.

Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκυμαντέρ και παραστάσεις χορού και θεάτρου, και έχει εκδόσει τρείς δίσκους. Έργα έχουν γράψει για αυτήν οι συνθέτες Γιώργος Κουμεντάκης, Γιώργος Χατζημιχελάκης, και Katarzyna Arnhold. Έχει συνεργαστεί με χορωδίες και φωνητικά σύνολα τραγουδώντας, συνθέτοντας και διασκευάζοντας μουσική για φωνές a capella. Έχει διδάξει Βαλκανικό πολυφωνικό τραγούδι στο Μουσικό Χωριό, και  τροπικό αυτοσχεδιασμό στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος. Συντονίζει το εργαστήρι φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir, και διευθύνει την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Χολαργού. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Tinos World Music Festival.

 

Βαγγέλης Καρίπης : Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.

Σπούδασε Βυζαντινή μουσική και θεωρητικά στο Ελληνικό ωδείο, όπου πήρε το πτυχίο του το 1992. Παράλληλα, αρχίζει την ενασχόληση του με τα κρουστά, στην αρχή αυτοδίδακτος και έπειτα κάνοντας μαθήματα με αναγνωρισμένους δασκάλους, όπως ο Tricy Shankaral, Joe Santos, Jammey Haddad, Arto Tuncboyaciayan. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές (Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Ξυδάκης, Ορφέας Περίδης, Γιώργος Ανδρέου, Εν καρδία, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Τσιαμούλης, Eυανθία Ρεμπούτσικα, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης κ.α.) συμμετέχοντας σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Σαββόραμα, Δόμνα Σαμίου στο Ηρώδειο, Womad festivals, Meinz festival, Sfinx festival κ.α.).

Επίσης, έχει συνεργαστεί με σολίστες διεθνούς κύρους όπως Haig Yazdjan, Γιώτης Κιουρτζόγλου, Σωκράτης Σινόπουλος, Ross Dally, Ara Dinkjan, Arto Tuncboyaciayan, Zohar Fresco, Theodosi Spasov, Misirli Ahmet, Karim Ziad, Enver Ismailov, Νedyalko Nedyalkov, Yordal Tockan, Οmar Faruk Tekbilek, Derya Turkan.

Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του τα τελευταία 18 χρόνια στην δισκογραφία, περίπου 400 παραγωγές, καθώς και σε ηχογραφήσεις για θεατρικές παραστάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2004, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διεθνή συνάντηση για τα κρουστά, που διοργανώθηκε στην Τυνησία στο πλαίσιο του προγράμματος MediMuses. Μέσω του MediMuses δίδαξε σε σεμινάρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Ιορδανία, Ισραήλ, Τυνησία, Ολλανδία, Αγγλία.

Τον Απρίλιο του 2004, προσκλήθηκε από τον Έλληνα συνθέτη Γιάννη Ψαθά για συναυλίες με το γκρουπ Nederlands Blazers Ensemble, στην Ολλανδία και Γερμανία και με το γκρουπ Stroma, στη Νέα Ζηλανδία. Η συνεργασία με τον Γιάννη Ψαθά συνεχίστηκε και το 2016, όπου προσκλήθηκε εκ νέου από το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Wellington, για τις ηχογραφήσεις και την περιοδεία του επετειακού ντοκιμαντέρ «No man’s land», για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1998 μαζί με τους Πέτρο Κούρτη και τον Ανδρέα Παπά, δημιουργούν το γκρουπ κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ και περιοδεύουν στα: 5ο φεστιβάλ κρουστών του Berkley College of Music το 1999, Rythmstick Festival Λονδίνο 2003, Forum 2004 Βαρκελώνη, EXPO 2005 Ιαπωνία, καθώς και συμμετέχουν σε ηχογράφηση με την Lorena Muckennit.

Έχει εκδώσει τα άλμπουμ: ΚΡΟΥΣΤΑ (1995 FM RECORDS) σε συνεργασία με τον Γιώργο Γευγελή και τον Ανδρέα Παπά, ΚΡΟΤΑΛΑ (2002 ETERRA MUSIC), ΦΩΝΕΣ ΚΡΟΥΣΤΩΝ (2005 Περιοδικό ΜΕΤΡΟ) και PERCUSSION PICTURES (2011 AΝΤART PRODUCTIONS).

Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της μουσικής για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Έχει διδάξει κρουστά στα μουσικά γυμνάσια Παλλήνης και Χαϊδαρίου, Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, Παναρμόνοιο Ωδείο, Πνευματικό Κέντρο Περιστερίου, Μοdern music school, Ωδείο Αθηνών, Μουσική Σχολή Πανγαία. Τα τελευταία 5 χρόνια, διδάσκει παραδοσιακά κρουστά σε ομάδες σε όλη την Ελλάδα, ενώ εδώ και 2 χρόνια είναι μέλος της ομάδας μουσικοκινητικής «Τα παιδία κρούει». Aπό το 2009 μαζί με τον Haig Yazdjan ούτι και τον Γιώτη Κιούρτζογλου μπάσο, περιοδεύουν σε συναυλίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη ως ΤΡΙΟ. Είναι επίσης μέλος του Ara Dinkjan Quartet, μαζί με τους Σωκράτη Σινόπουλο πολίτικη λύρα και Γιάννη Κυριμκυρίδη πιάνο. Aπό τον Οκτώβριο του 2016 διδάσκει κρουστά στο Μεταπτυχιακό τμήμα της Μουσικολογίας στο Πανεπηστήμιο στην Αθήνα.

Τάσος Πούλιος : Σπούδασε Μουσικολογία στο Τµήµα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου µε αντικείµενο το Κανονάκι (τάξη Απόστολου Τσαρδάκα), µε το οποίο υπήρξε και επισκέπτης φοιτητής (Erasmus) του ITU (Istanbul Technical University).

Είναι διπλωµατούχος Βυζαντινής Μουσικής µε δάσκαλο τον Νίκο Φακαλή.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το µεταπτυχιακό του µε τίτλο Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις – Ερµηνεία και Εκτέλεση, µε ειδίκευση στο κανονάκι, στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας.

Από το 2009 δραστηριοποιείται συναυλιακά και δισκογραφικά µε καλλιτέχνες όπως οι Haig Yazdjian, Μάρθα Μαυροειδή, Yasemi Quartet, New York Gypsy All Stars, Nedyalko Nedyalkov, Σταύρος Παζαρέντσης, Γιώργος Ψάλτης, Νίκος Σαραγούδας, Γιασεµή Σαραγούδα, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Γιάννης Κυριµκιρίδης, Βαγγέλης Καρίπης κ.ά.

Διδάσκει κανονάκι στο Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, καθώς και σε µουσικά σχολεία, ωδεία και ανεξάρτητους µαθητές.

Στράτης Ψαραδέλλης : Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε κλασική κιθάρα και βυζαντινή µουσική, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης γνώρισε τα παραδοσιακά µουσικά όργανα της Ελλάδας και της Ανατολής.

Αρχικά µελέτησε σάζι, τα περισσότερα χρόνια µε τον Περικλή Παπαπετρόπουλο. Στο µουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος παρακολούθησε σεµινάρια στο σάζι µε τους Ταλίπ Οζκάν και Μεχµέτ Ερενλέρ και στην πολίτικη λύρα µε τους Σωκράτη Σινόπουλο και Ντερυά Τουρκάν.

Απόφοιτος του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών, έχει συνεργαστεί µε καταξιωµένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, µουσικά συγκροτήµατα, αλλά και θεατρικές οµάδες.

Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ευρεία δισκογραφία. Από το 1999 διδάσκει στο Μουσικό Γυµνάσιο – Λύκειο Παλλήνης.