Παρασκευή
9
Μάιος
TOP

Σύνοδος Πρυτάνεων: 10 μέτρα για την “πάταξη” της βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια -Τι σημείωσε ο Χρ. Μπούρας Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Δέκα μέτρα, για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και ανομίας στα δημόσια Πανεπιστήμια παρουσίασε, η υπουργός Παιδείας  Σοφία Ζαχαράκη, στους Πρυτάνεις των  Πανεπιστημίων, στη Σύνοδος Συνόδου Πρυτάνεων, στη Χαλκιδική, οι  τετραήμερες εργασίες της οποία έκλεισαν το απόγευμα της Παρασκευής. Ανάμεσα σε αυτά η αυτόματη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για δυο χρόνια.

Κρίνοντας πως τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και για τον λόγο αυτό τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Πανεπιστημίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών αναγνωρίζοντας ως δεδομένο το φαινόμενο της βία στην ελληνική κοινωνία και σε ορισμένα Πανεπιστήμια, εξήγησε πως «Οι προτάσεις πρέπει να συνοδεύονται από αποφασιστικότητα. Θεωρώ επίσης ότι αυτοί που συλλαμβάνονται για καταστροφές δημόσιας περιουσίας, πρέπει να υπάρχει μια ποινή»

Διαχωρίζοντας ωστόσο τα περί ελεγχόμενης εισόδου λέγοντας πως «άλλο πράγμα να κάνεις ελεγχόμενη είσοδο σε ένα κτίριο και άλλο σε μια πόλη όπως είναι το πανεπιστήμιο Πατρών!». Καλώντας το πολιτιστικό σύστημα να τοποθετηθεί «Τα κόμματα τι λένε γι’ αυτό το πράγμα; Όχι να καταδικάζουν, να απομονώνουν…»

Καταλήγοντας, ο κ. Μπούρας εκτίμησε πως το θέμα πρέπει να εστιάσει στις ανάγκες και στα προβλήματα κάθε πανεπιστημίου και όχι γενικευμένα.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων υπογράμμισε τη μεγάλη εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ελληνική κοινωνία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «Η χώρα  έχει 25 πανεπιστήμια. Δεν είναι όλα ίδια. Το πανεπιστήμιο που έχω την τύχη να ηγούμαι είναι στα 1.000 καλύτερα του χρόνου!»

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη, και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή.

Πρωταρχικό αίτημα της Συνόδου είναι η ενίσχυση των οικονομικών πόρων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Η Σύνοδος Πρυτάνεων επανέφερε το πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσης ιδιαίτερα σε διοικητικό προσωπικό, πρόβλημα που επιδεινώνεται από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τις αργές διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, η Σύνοδος Πρυτάνεων επανέλαβε τη θέση της για διάκριση των φοιτητών σε ενεργούς και μη ενεργούς και ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να εισαγάγει εγκαίρως νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα με μόνιμη πρόβλεψη ώστε να περικλείει τους ενεργούς φοιτητές και τις φοιτήτριες για τους οποίους προβλέπεται διαγραφή κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.