Η ρωσική εισβολή και η επόμενη μέρα στο επίκεντρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή την ακρίβεια.
Πυκνές εξελίξεις, με ανυπολόγιστες για την ώρα συνέπειες, φέρνει η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, αφήνοντας μουδιασμένη την ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη μέρα και στο κομμάτι της οικονομίας, με μια ενεργειακή κρίση να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και την ακρίβεια να καλπάζει και προ του πολέμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει διπλό κίνδυνο: Προφανώς την περαιτέρω εκτίναξη της ακρίβειας σε αγαθά και ενέργεια, αλλά και το ενδεχόμενο να αναζητήσει η κυβέρνηση “άλλοθι” στο Ουκρανικό. Με δεδομένο ότι η Κουμουνδούρου έχει επενδύσει απερίφραστα στην κυβερνητική φθορά λόγω ακρίβειας, φθορά την οποία προσδοκά να καταγράψει σε όφελός της (καίτοι δημοσκοπικά οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν βελτιώνονται όσο θα ήθελαν), ο στόχος είναι να μην επιτρέψουν στον πρωθυπουργό και την κυβερνητική παράταξη να αξιοποιήσουν το Ουκρανικό και την αδιαμφισβήτητη ζημία που προκαλεί στην οικονομία προς μετρίαση των κοινωνικών αντιδράσεων για την ακρίβεια.
Εξού και έχουν ήδη χτίσει αφήγημα στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα ξετυλίξουν και κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη, που προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερώσει για το πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή.
Εσωκομματικά
Προαπαιτούμενο για να βγει στην αντεπίθεση ο Αλέξης Τσίπρας είναι να σιγήσουν τα εσωκομματικά νταβαντούρια στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το συνέδριο. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό αναζωπυρώθηκε έπειτα από τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε συνέντευξή του, οι οποίες κρίθηκαν “βιτριολικές” για τον πρόεδρο του κόμματος. Δόθηκαν διευκρινίσεις από τον ίδιο τον πρώην ΥΠΟΙΚ, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και “σήμα” να μην πέσει κι άλλο λάδι στην εσωκομματική φωτιά και κάλεσε άπαντες να απόσχουν από την “ανθρωποφαγία”. Το ζήτημα έληξε προς ώρας.
Ακρίβεια
Το σφυροκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.
Στην Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη εκπονήσει “σχέδιο αντεπίθεσης” με αιχμή την ενέργεια και μέτρα που δεν λαμβάνονται.
Συγκεκριμένα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν μετ’ επιτάσεως ότι “η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και του εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και μείωσης των τιμών, με μείωση, π.χ., του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Μια τέτοια επιλογή είναι η μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων στα καύσιμα, που περιλαμβανόταν στις προτάσεις της εργαλειοθήκης της Ε.Ε. Η πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, που έχει υιοθετηθεί από 18 χώρες της Ε.Ε., θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα σε νοικοκυριά, δεδομένου ότι θα μείωνε το κόστος ζωής και το μεταφορικό κόστος, που επιβαρύνει σήμερα όλη την οικονομία”.
Με την εφαρμογή των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΦΚ, επιμένουν ότι η μείωση αυτή θα είχε ωφέλεια:
– 300 ευρώ στον τόνο πετρελαίου θέρμανσης.
– 100 ευρώ/μήνα για Ι.Χ. βενζίνης.
– 6 ευρώ για κάθε γέμισμα Ι.Χ. ντίζελ.
– 450 ευρώ τον μήνα για φορτηγό μεταφορών Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
– 2.000 ευρώ για τον αγρότη τον χρόνο.
Στο μέτωπο της ενέργειας, επαναφέρουν ως “αυτονόητη” την ανάγκη κρατικής παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, επικαλούμενες παραδείγματα χωρών της Ε.Ε. που δεν έχουν τόσο εκρηκτικές αυξήσεις.
“Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, στην οποία ο Μακρόν προχωρά σε κρατική ενίσχυση, πλαφόν στα τιμολόγια και στο βάθος πλήρη κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού EDF, ενώ εδώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει εδώ και έξι μήνες για “παροδικό φαινόμενο” και περιμένει την αυτορρύθμιση της αγοράς. Τα πιο δύσκολα για την κοινωνία είναι μπροστά, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και η φθορά του Μητσοτάκη απλά θα επιταχύνεται έτι περαιτέρω”.
ΚΙΝΑΛ: Nα σπάσει το κυβερνητικό αφήγημα για εισαγόμενη ακρίβεια
Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, όχι απλώς δεν χαμηλώνει, αλλά εντατικοποιεί τις δράσεις του για την ακρίβεια, απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα.
Στόχος είναι, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ, “να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να επενδύσει στην εισαγόμενη ακρίβεια χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης”. Στο πλαίσιο αυτό, επιμένει στις προτάσεις του για:
– Αύξηση του κατώτατου στα 751 ευρώ και στη συνέχεια προσδιορισμό του από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις κατά 2% για το 2022.
– Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά – είδη διατροφής στο 6% μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2022.
– Εντατικούς ελέγχους στην αγορά.
– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για το 2022.
– Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, για να έχουμε αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις.
– Ρύθμιση 120 δόσεων με κίνητρα για όσους είναι συνεπείς και τηρούν τη ρύθμιση.
– Να μην πληρώνουν οι καταναλωτές στον λογαριασμό ρεύματος περισσότερα για τις λοιπές χρεώσεις σε σχέση με την αξία του ρεύματος.
– Προφανώς η ενεργειακή κρίση είναι εισαγόμενη, αλλά η ένταση των επιπτώσεων είναι μεγαλύτερη στη χώρα μας. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε στο 6,2% (μ.ό. Ευρωπαϊκής Ένωσης 5,1%), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 1997 έως σήμερα.
Νίκη Ζορμπά
capital.gr