TOP

Τα «αγκάθια» των αεροδιασώσεων – Ιωαν. Θεοχαρόπουλος: «Έχουν γίνει πολλά λάθη»- Εκτός σχεδιασμού η Πελοπόννησος βάσει ΚΥΑ (video)

Το τραγικό συμβάν στη Νέδα επαναφέρει στο προσκήνιο την σημασία της αεροδιάσωσης στη χώρα, για την οποία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BEST ο Ιωάννης Θεοχαρόπουλος. Ο πατέρας του αδικοχαμένου Θεοφάνη Ερμή που τον Γενάρη του 2022 έχασε τη ζωή του σε ορειβατικό ατύχημα στα Τζουμέρκα, λόγω της αργοπορημένης έλευσης των αρμόδιων υπηρεσιών διάσωσης και τομεακής φροντίδας, στάθηκε στα πολλά και σημαντικά «αγκάθια» τα οποία εντοπίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών, που τιμητικά φέρει το όνομα του αδικοχαμένου γιου του.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, τόνισε πως στα βουνά πάντοτε «υπάρχουν κίνδυνοι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί» επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες «εξ΄ ολοκλήρου στο κράτος για την αργοπορία του κρατικού μηχανισμού που το έτος 2025, να μην μπορεί να παρέχει στους επισκέπτες της χώρας και στα 10 εκατομμύρια κατοίκους προνοσοκομειακή φροντίδα».

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας δεν ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις υπηρεσίες αεροδιάσωσης και αεροδιακομιδής, εγείροντας ανησυχίες για την πραγματική επιχειρησιακή του ικανότητα. «Στις 84 σελίδες του κειμένου υπάρχουν πολλά λάθη που ξεφεύγουν από το σωστό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πατέντα ο μηχανισμός διάσωσης ‘Θεοφάνης Ερμής’(…)», εστιάζοντας επίσης σε κρίσιμα ζητήματα όπως η στελέχωση, ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση των σωστικών συνεργείων και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

«Έχουν γίνει πολλά λάθη» είπε σχετικά με την ΚΥΑ «Στον πρώτο σχεδιασμό είχαν σχεδιαστεί 6 βάσεις, μια από αυτές στην Ανδραβίδα, στην Πελοπόννησο, οι υπόλοιπες σε Ιωάννινα, Καβάλα, Ηράκλειο Κρήτης και Αγχίαλο. Έτσι όπως έγινε η ΚΥΑ τώρα, και την είδαμε πριν 3-4 μέρες, η Ανδραβίδα βγαίνει εκτός. Αυτό τί σημαίνει; ότι η Πελοπόννησος είναι στο έλεος του Θεού… 1 εκατομμύριο πληθυσμού που νομίζω έχει αυτή τη στιγμή, γιατί αν χρειαστεί βοήθεια από κάποιο ελικόπτερο δεν θα το έχει έτσι όπως πάνε να φτιάξουν την ΚΥΑ αυτή τη στιγμή. Η Αθήνα είναι πάλι εκτός γιατί μπήκανε βάσεις στη Νάξο και στη Λήμνο, περιοχές με ελάχιστο κόσμο. Όχι πως δεν έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι αλλά γιατί, οι βάσεις όταν ορίζονται από τον αλγόριθμο γίνονται με βάσει τα πληθυσμιακά κριτήρια», είπε εξηγώντας πως στατιστικά τα συμβάντα είναι περισσότερα σε περιοχές με μεγαλύτερα πληθυσμιακή πυκνότητα.

Απαριθμώντας τα βήματα που μεσολαβούν πριν φθάσει η βοήθεια σε εκείνον που την έχει ανάγκη… και ορισμένα από τα πιο βασικά λάθη στις 84 σελίδες της ΚΥΑ τόνισε τη σημασία της έγκαιρης επείγουσας ιατρικής παροχής υπηρεσιών σημειώνοντας πως σε τέτοια περιστατικά «ο γιατρός πρέπει να έρθει σύντομα!».