Δευτέρα
4
Μάρτιος
TOP

Ταμείο Ανάκαμψης: Διπλή ένεση ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις

Αυξάνεται η δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως προς το δανειοδοτικό του σκέλος, ενώ προ των πυλών βρίσκεται ο σχεδιασμός νέων εγγυοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κλειδώσει η μεταφορά προς τη δράση «Ελλάδα 2.0», κονδυλίων ύψους 3 έως 5 δισ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης με την κωδική ονομασία «REPower EU».

Αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη μετατροπή σε εγγυήσεις ενός μέρους των 4,5 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του ΤΑΑ για την παροχή χαμηλότοκης ρευστότητας στο εγχώριο επιχειρείν. Πρόκειται για μια «λευκή τρύπα» ικανή να ενισχύσει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ροές προς τον ιδιωτικό τομέα.

Γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου κάνει λόγο για δύο εξελίξεις που θα δώσουν σημαντική ώθηση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας. Οπως επισημαίνει, ο τρόπος λειτουργίας των δανείων του ΤΑΑ έχει γίνει απολύτως κατανοητός από την αγορά και από εδώ και στο εξής αναμένεται σημαντική επιτάχυνση των εκταμιεύσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (τέλος Μαΐου 2023), έχουν υποβληθεί συνολικά 425 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 15,71 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται ως εξής: 6,4 δισ. ευρώ από τους πόρους του ΤΑΑ, 5,53 δισ. ευρώ από κεφάλαια των τραπεζών και 3,78 δισ. ευρώ από ιδία συμμετοχή των επενδυτών. Από αυτά έχουν υπογραφεί 178 συμβάσεις για έργα ύψους 6,82 δισ. ευρώ, με ελκυστικούς όρους: μεσοσταθμικό επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής τα 13 έτη.

«Η ζήτηση για τα δάνεια του Ταμείου θα σημειώσει άνοδο τα επόμενα χρόνια» εκτιμά επικεφαλής επιχειρηματικής πίστης πιστωτικού ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αυξηθούν οι πόροι των αναπτυξιακών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση έργων και την παροχή κεφαλαίου.

Διαβάστε την συνέχεια στο ot.gr