Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

ΤΕΡΝΑ: Εντός του καλοκαιριού τα έργα ασφαλτόστρωσης στο τμήμα του Πάτρα Πύργος

Με ταχείς ρυθμούς τρέχει το τμήμα που έχει αναλάβει στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα Πύργος η ΤΕΡΝΑ, με αποτέλεσμα να είναι τουλάχιστον 6 μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα του έργου. 

Πρόκειται για το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, το Γαστούνη – Πύργος στο οποία η κατασκευαστική εταιρεία ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει σε έργα ασφαλτόστρωσης, εντός του καλοκαιριού, οι πρώτες που θα γίνουν στον οδικό άξονα.

Εκτιμάται δε ότι η πρόοδος στο τμήμα αυτό, που βρίσκεται στο 26%, θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 50% μέχρι το τέλος του έτους.

Πέρα από την ΤΕΡΝΑ στο Πάτρα-Πύργος η πρόοδος των έργων στα υπόλοιπα τμήματα είναι: στο πρώτο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΒΑΞ από το Μιντιλόγλι μέχρι τα Καραίικα στο 13%, ενώ στο δεύτερο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ από τα Καραίικα μέχρι την Γαστούνη στο 7%. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα που έχει αναλάβει η ΑΒΑΞ είναι το δυσκολότερο καθώς περιλαμβάνει την διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου με ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων στα πρώτα 12 χιλιόμετρα ξεκινώντας από το Μιντιλόγλι.

Το έργο του αυτοκινητοδρόμου “Πάτρα – Πύργος”, του πιο επικίνδυνου και αιματοβαμμένου δρόμου της χώρας μήκους 74,5 χλμ. ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2022. Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του είναι 40 μήνες από την έναρξη της κατασκευής, ενώ για το τμήμα  Κάτω Αχαγιά – Πύργος μήκους 56 χλμ., προβλέπεται προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μηνών από την έναρξη της κατασκευής.

To συνολικό σημερινό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από έναν συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων των μετόχων, τραπεζικών δανείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και συμβολή του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο χρηματοδοτείται κατά 35% από κεφάλαια του Παραχωρησιούχου (τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια) και 65% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση ενός τμήματος 13 χλμ. (Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαγιά) και την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 61 χιλιομέτρων
Όταν θα παραδοθεί σε λειτουργία, προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων σε Κάτω Αχαγιά και Χανάκια και δύο πλευρικοί σταθμοί σε Κάτω Αχαγιά και Αμαλιάδα.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο μειώνεται κατά ~40’. Συνεπώς, το συνολικό ταξίδι Αθήνα – Πύργος θα γίνεται πλέον σε 2 ώρες και 45’.

Η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί σε 23 χρόνια ή περίοδος λήξης στα τέλη του 2044.

ΠΗΓΗ capital.gr