Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Θαλάσσιες έρευνες επιστημόνων με το ωκεανογραφικό σκάφους ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ στο Μυρτώο Πέλαγος και τον Αργολικό Κόλπο

Τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, των τελευταίων 20.000 χρόνων και πως αυτές επηρέασαν  τη ζωή των αρχαίων και προϊστορικών κοινωνιών του Νότιου Αιγαίου, διερευνά πολυεθνική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος  EUROFLEETS, η που πραγματοποίησε – με την βοήθεια του ωκεανογραφικού σκάφους ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ – δεκαήμερες θαλάσσιες έρευνες στο  Μυρτώο Πέλαγος και τον Αργολικό Κόλπο.

«Κύριος στόχος της ερευνητικής αποστολής είναι η κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών, οι οποίες προκλήθηκαν από κλιματικά φαινόμενα, γεωλογικές και τεκτονικές κινήσεις και πως αυτές επηρέασαν τις κοινωνίες των αρχαίων λαών που κατοικούσαν στο Νότιο Αιγαίο στη διάρκεια των τελευταίων 20.000 χιλιάδων χρόνων» αναφέρει ο Δρ. Ανδρέας Κουτσοδένδρης, που έχει τον επιστημονικό συντονισμό της ομάδας των Ελλήνων και ξένων ερευνητών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι περιοχές που περιβάλουν το Μυρτώο Πέλαγος, την ανατολική Πελοπόννησο, την Αργολίδα, την Αττική και τις Δυτικές Κυκλάδες είχαν τουλάχιστον συνεχή κατοίκηση από την Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική περίοδο και βρίσκονταν στο κέντρο του Κυκλαδικού, του Μυκηναϊκού και του Κλασικού Ελληνικού πολιτισμού.

Στη διάρκεια του ερευνητικού πλού του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ συλλέχθηκαν βυθομετρικά δεδομένα με πολυδιαυλικό βυθόμετρο (multibeam), σεισμικές τομές της δομής του Αργολικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους και πυρηνοληψίες ιζήματος από τις δύο περιοχές έρευνας.

Τα βυθομετρικά δεδομένα και οι σεισμικές τομές περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση των ενεργών υποθαλάσσιων ρηγμάτων και των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το υποθαλάσσιο ανάγλυφο. Ακόμη έχουν στοιχεία για  καταστροφικούς σεισμούς και τσουνάμι, που είχαν πλήξει τις γειτονικές παράκτιες περιοχές.

«Στους πυρήνες ιζήματος που συλλέχθηκαν θα γίνουν ιζηματολογικές, μικροπαλαιοντολογικές, γεωχημικές και ραδιοχρονολογικές αναλύσεις. Η ανάλυση και επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την αναπαράσταση των χερσαίων οικοσυστημάτων στις περιοχές που περιβάλουν το Μυρτώο Πέλαγος και τον Αργολικό Κόλπο. Ακόμη, πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή των πρώιμων πολιτισμών στη περιοχή του Νότιου Αιγαίου» αναφέρει από την πλευρά του ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου αρχηγός της αποστολής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (www.hcmr.gr).

Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα EUROFLEETS+ (www.eurofleets.eu) και υλοποιήθηκε με τον επιστημονικό συντονισμό του Δρ. Ανδρέα Κουτσοδένδρη και της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από την Αυστρία, τη Γαλλία και την ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (www.hcmr.gr) με αρχηγό αποστολής τον Δρ. Δημήτρη Σακελλαρίου.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ιζημάτων αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον  από τα μέλη της πολυεθνικής ομάδας των ερευνητών καθώς θα δώσουν για πρώτη φορά σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα ζωής των αρχαίων κοινωνιών που ζούσαν στις συγκεκριμένες περιοχές σε βάθος 20.000 χρόνων.