Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Θετική η ΚΕΕΕ στην αύξηση του κατώτατου μισθού – Σε καλό κλίμα η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕ στην Πάτρα

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, παραβρέθηκαν, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων για να συζητήσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιμελητηριακή κοινότητα. Η ΚΕΕΕ, βάσει του θεσμικού της ρόλου ως συμβούλου της κυβέρνησης, εκφράζει τα προβλήματα,  διατυπώνει προτάσεις και επιδιώκει λύσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού, με εφαρμογή από την 1η Απριλίου, η ΚΕΕΕ διάκειται θετικά καθώς, αν και θα επιβαρυνθούν οι εργοδότες, τα χρήματα θα επιστρέψουν στην αγορά και τελικά οι επιχειρηματίες θα είναι ωφελημένοι.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως διαμορφώνεται από το διεθνές περιβάλλον αστάθειας, οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και να συνεχίζουν να αγωνίζονται. Η σταθερότητα αποτελεί το ζητούμενο. Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, ανέφερε στην ομιλία του: «Αυτό που εμείς ως επιχειρηματική κοινότητα ζητάμε, είναι να μην μπει η χώρα και η οικονομία σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.  Ζητάμε να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές διεργασίες. Και να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση φιλική προς το επιχειρείν.  Μια κυβέρνηση που θα παραμείνει προσανατολισμένη στον εθνικό στόχο για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα εγγυηθεί ότι οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται απρόσκοπτα. Θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα». Οι ελληνικές επιχειρήσεις, άλλωστε, είχαν και έχουν δυναμική παρουσία. «Οι επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μπουν μπροστά, στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία. Αυτό που χρειάζονται και δικαιούνται, είναι σταθερό, αξιόπιστο και γόνιμο περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να σχεδιάζουν την ανάπτυξή τους και να υλοποιούν νέες πρωτοβουλίες, με μακρόπνοο ορίζοντα», υπογράμμισε ο κ. Μασούτης.

Η ομιλία του προέδρου της ΚΕΕΕ:

«Κυρίες και κύριοι,

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ολοκληρώνεται σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για τη χώρα μας.

Βρισκόμαστε ακόμα στη σκιά του δυστυχήματος των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που αυτή ακόμη προκαλεί.

Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα δώσει απαντήσεις για τα αίτια και θα αποδώσει ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Είναι αυτονόητη η απαίτηση όλων μας, για γενναίες αποφάσεις και μέτρα, ώστε ο τόπος μας να μη ζήσει ξανά τέτοια τραγωδία.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε – με τεράστιο ανθρώπινο κόστος – στα Τέμπη, είναι ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια για να αποκτήσουμε ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ένα κράτος που θα μπορεί να εγγυηθεί κατ’ αρχήν την ασφάλεια των πολιτών του. Ένα κράτος που θα λειτουργεί με συνέπεια, συνέχεια, διαφάνεια και ορθολογισμό. Θα διασφαλίζει συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις.

Τα βήματα που έχουμε κάνει στη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι σημαντικά. Αλλά ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη μακρύς. Πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα. Πρέπει να τολμήσουμε περισσότερο.

Και κυρίως: δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Κι αυτό το μήνυμα πρέπει να ακουστεί δυνατά, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Είναι το μήνυμα χιλιάδων επιχειρήσεων, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την επιβίωσή τους, ανάμεσα σε κρίσεις και περιόδους ακραίας αστάθειας.

Αναγνωρίζουμε την πρόοδο, που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι μετά την πανδημία, η οικονομία μας πέτυχε εντυπωσιακή ανάκαμψη καταγράφοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα, σε τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας.

Είμαστε, επίσης, πολύ κοντά στο στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Κάτι που θα έχει άμεσο όφελος για την οικονομία και για όλους τους Έλληνες – καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων και θα επιτρέψει φθηνότερο δανεισμό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε μια περίοδο, στην οποία ακόμη και οι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το φάσμα της ύφεσης, στην Ελλάδα οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Για τις επιχειρήσεις υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας και ευκαιρίες προς αξιοποίηση στο επόμενο διάστημα.

Βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέσω των δράσεων αυτών θα διοχετευθούν στα επόμενα χρόνια πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Μέσω του ΕΣΠΑ, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δυνατότητες πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.  Για να υλοποιήσουν νέες παραγωγικές επενδύσεις, για να μετασχηματίσουν τη λειτουργία τους και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας. 

Μέσω του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 παρέχονται κίνητρα, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν το μέγεθός τους, μέσω συνεργασιών και επενδύσεων. Και με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Έχουμε ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πόρους για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας οικονομίας, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση.

Έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε κρίσιμες υποδομές, σε ψηφιακά δίκτυα, οδικές μεταφορές, ενέργεια.

Έχουμε την ευκαιρία να επωφεληθούμε από προγράμματα κατάρτισης και επανειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού, σε δεξιότητες που έχει ανάγκη η σύγχρονη επιχείρηση.

Οι δυνατότητες αυτές ενισχύονται και από τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες δίνουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και διευκολύνουν τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό.

Εξίσου σημαντικές προοπτικές για τις επιχειρήσεις, δημιουργεί η εξωστρεφής δυναμική που έχει χτίσει η ελληνική οικονομία.

  • Βλέπουμε μια δυναμική αύξηση των εξαγωγών, παρά το αντίξοο διεθνές περιβάλλον.
  • Βλέπουμε τη χώρα να προσελκύει μεγάλες επενδύσεις από παγκόσμιες εταιρείες.
  • Επενδύσεις που αναδεικνύουν την Ελλάδα ως προορισμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.
  • Ο τουρισμός κινείται σε υψηλά επίπεδα. Και στο επόμενο διάστημα έχουμε την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και για την οικονομία, συνδέοντας την οικονομία της φιλοξενίας με την οικονομία της παραγωγής. Αξιοποιώντας συνδυαστικά τα πλεονεκτήματα της χώρας μας στο τρίπτυχο τουρισμός, πολιτισμός, διατροφή.

Η στροφή σε εξωστρεφείς δραστηριότητες είναι η μεγαλύτερη πηγή ευκαιριών και δυνατοτήτων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι το όχημα για μια ανάπτυξη, με ουσιαστικό αποτύπωμα στην απασχόληση και στην κοινωνία.

Το όφελος δεν είναι μόνο ότι ενισχύεται το εθνικό εισόδημα και δημιουργούνται νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Είναι ότι δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες δυνατότητες για δικτύωση και μεταφορά τεχνογνωσίας, για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και εμπειρίας. Στοιχεία, που ωθούν προς τα εμπρός το σύνολο των επιχειρήσεων του τόπου.

Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να πετύχουμε καλές επιδόσεις και το 2023.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα εμπόδια.

Μπορεί ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται στην Ευρώπη – και στη χώρα μας – αλλά οι πιέσεις στην αγορά και στην κοινωνία παραμένουν ισχυρές.

Τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση απορροφούν ένα μέρος των επιπτώσεων της κρίσης.

Έχουμε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, τη διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από υπηρεσίες, την αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, αλλά και μια σειρά από έκτακτα και μόνιμα μέτρα, για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

Σημαντική ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις παρέχουν, επίσης, τα πρόσφατα μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών, που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Οι παρεμβάσεις στήριξης θα πρέπει σαφώς να συνεχιστούν, σε λελογισμένα πλαίσια και για όσο είναι απαραίτητο.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζητούμενο. Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Προτάσεις που περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, παρεμβάσεις φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα, επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις κ.ά.

Ζητάμε, επίσης, να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενέργεια από ΑΠΕ, με προώθηση των σχετικών επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής, για την ανάπτυξη υποδομής αποθήκευσης, για την αναβάθμιση της χωρητικότητας του δικτύου, για την υποστήριξη της αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Έχουμε απευθύνει αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για συνέχιση των ελέγχων στην αγορά πρώτων υλών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανατιμήσεων πάνω από τα θεμιτά όρια.

Έχουμε ζητήσει – καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις – τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων και ειδικά των μικρών επιχειρήσεων στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Με προσαρμογή των κριτηρίων και των διαδικασιών ένταξης, με μείωση της γραφειοκρατίας, κ.λπ. 

Το κρίσιμο ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι να διατηρηθεί η θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι δεδομένο.

Η ανάπτυξη δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο.

Χρειάζεται εγρήγορση, σταθερό τιμόνι, προσήλωση και επιμονή.

Χρειάζεται να επιταχύνουμε τα βήματά μας, για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες και προβλήματα που παραμένουν.

  • Να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.
  • Να προχωρήσουμε με την ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας διοίκησης.
  • Να ολοκληρώσουμε το κτηματολόγιο και τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό.
  • Να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.
  • Να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το τρίγωνο της γνώσης, ανάμεσα στη δημόσια εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.
  • Να επιμείνουμε στην ολική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, στην εξάλειψη των «νησίδων» οπισθοδρόμησης, αναποτελεσματικότητας και αδιαφάνειας

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας ο πολιτικός κύκλος επηρεάζει αρκετά την οικονομία.

Ωστόσο, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αβεβαιότητα και αστάθεια ισοδυναμούν με κίνδυνο.

Μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, έχουμε ανάγκη από εσωτερική σταθερότητα, για να διασφαλίσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο – αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν μπροστά μας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στις κάλπες.

Αυτό που εμείς ως επιχειρηματική κοινότητα ζητάμε, είναι να μην μπει η χώρα και η οικονομία σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.

Ζητάμε να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές διεργασίες. Και να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια σταθερή κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση φιλική προς το επιχειρείν. 

Μια κυβέρνηση που θα παραμείνει προσανατολισμένη στον εθνικό στόχο για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα εγγυηθεί ότι οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται απρόσκοπτα. Θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα.

Οι επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μπουν μπροστά, στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία. Αυτό που χρειάζονται και δικαιούνται, είναι σταθερό, αξιόπιστο και γόνιμο περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να σχεδιάζουν την ανάπτυξή τους και να υλοποιούν νέες πρωτοβουλίες, με μακρόπνοο ορίζοντα».