Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει – και στις ετήσιες λίστες Year in Search της Google. Η λέξη-κλειδί e-class φιγουράρει στην κορυφή των αναζητήσεων που έκαναν οι Ελληνες το 2021, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Εψαξαν ακόμα τα survivor spoiler, edupass.gov.gr, self-testing.gov.gr και Euro 2020. Την πρώτη δεκάδα των ταχύτερα αυξανόμενων αναζητήσεων συμπληρώνουν τα: κρούσματα σήμερα, Mad clip, Σασμός, πιστοποιητικό εμβολιασμού, Δημήτρης Λιγνάδης.
Το Year In Search της Google, οι ετήσιες λίστες που δίνονται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα σε σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου, είναι ένα καλειδοσκόπιο που αποκαλύπτει τι έψαξαν, τι παρακολούθησαν, τι θαύμασαν, τι χρειάστηκαν, για τι απόρησαν και γενικά πού έστρεψαν το ενδιαφέρον τους οι κάτοικοι του πλανητικού μας χωριού. Στην Ελλάδα είναι εμφανές ότι και το 2021 ο κορωνοϊός έδωσε τον τόνο, με το ελληνικό #MeToo να πλασάρεται ψηλά στις αναζητήσεις των Ελλήνων πολιτών, τα αθλητικά γεγονότα να προσελκύουν το ενδιαφέρον –με όψιμη προσθήκη το τένις, εξαιτίας των επιτυχιών των Τσιτσιπά – Σάκκαρη– και κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές εξελίξεις να συμπληρώνουν την εικόνα.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι σχετίζεται με τον κορωνοϊό, όπως αποκαλύπτει η σχετική δεκάδα, στη γνωστή μπάρα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης οι Ελληνες πληκτρολόγησαν self-testing.gov.gr, κρούσματα σήμερα, πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test, νέα μέτρα, freedom pass, πρόληψη της COVID-19, ραντεβού για εμβόλιο, AstraZeneca, σχολική κάρτα COVID-19.
Στη λίστα των διασημοτήτων του 2021 τους οποίους γκούγκλαραν οι πολίτες, κυριαρχούν πρόσωπα που συνδέθηκαν με το ελληνικό #MeToo, όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, η Σοφία Μπεκατώρου, η Ηλιάνα Αραβή και λείπουν εντελώς πολιτικά πρόσωπα γενικά ή και ειδικοί που σχετίστηκαν με την πανδημία – να θυμίσουμε ότι στην αντίστοιχη περυσινή λίστα στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονταν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς. O ράπερ Mad Clip, η Φώφη Γεννηματά, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ και ο Τόλης Βοσκόπουλος καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις της λίστας με τους διάσημους που έχουν φύγει από τη ζωή. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Δήμητρα της Λέσβου, ο ράπερ DMX, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας και η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου.
Στα αθλητικά γεγονότα, το Euro 2020, που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας, τερμάτισε στην κορυφή της βαθμολογίας, ακολουθούμενο από τα Super League, NBA, Roland Garros (είναι εμφανής εδώ η διαφορά που έκανε η εξαιρετική πορεία των Τσιτσιπά – Σάκκαρη στα γκραν σλαμ του πλανήτη), Champions League, Premier League. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται μόλις στην όγδοη θέση δείχνοντας ότι δεν πολυαπασχόλησαν τους Ελληνες. Η φετινή τηλεοπτική λίστα, με εξαίρεση το Squid Game, σχεδόν μονοπωλείται από ελληνικές παραγωγές μυθοπλασίας και τηλεπαιχνίδια: Survivor, Σασμός, Η γη της ελιάς, Εξαψη, Σιωπηλός δρόμος, Η φάρμα, GNTM 4.
Η δεκάδα της επικαιρότητας είναι μάλλον αναμενόμενη, με αναζητήσεις που προκάλεσαν γεγονότα της ειδησεογραφίας: Γλυκά Νερά, απογραφή 2021, επιστρεπτέα προκαταβολή, φωτιά, επίδομα θέρμανσης, νέα μέτρα, ψηφιακή μέριμνα, σεισμός τώρα, Βαρυμπόμπη, Mad Clip τροχαίο.
www.kathimerini.gr