Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Τι να τρώμε για να ζήσουμε περισσότερο

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει ποικιλοτρόπως την υγεία μας.

Τώρα οι ερευνητές νέας επιστημονικής μελέτης, που παρακολούθησαν περισσότερες από 25.000 αρχικά υγιείς γυναίκες στις ΗΠΑ για έως και 25 χρόνια, αποκαλύπτουν ότι εκείνες που ακολούθησαν περισσότερο το μεσογειακό πρότυπο είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, με προστατευτικά οφέλη τόσο για τη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital εντόπισαν στοιχεία βιολογικών αλλαγών που ενδεχομένως να εξηγούν πού οφείλεται η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής.

Μεταξύ άλλων εντόπισαν αλλαγές στους βιοδείκτες του μεταβολισμού, της φλεγμονής και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί στο JAMA.

Η μεσογειακή διατροφή “χαρίζει” χρόνια

“Εάν θέλετε να ζήσετε περισσότερο αλλά και καλύτερα τότε είναι σημαντικό να προσέξετε την διατροφή σας.

Τα καλά νέα είναι ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά ένα τέταρτο του κινδύνου θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια, με προστατευτική δράση τόσο κατά του καρκίνου όσο και κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κορυφαίες αιτίες θανάτου στις γυναίκες (και τους άνδρες) στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως” δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Samia Mora, καρδιολόγος και διευθύντρια του Center for Lipid Metabolomics.

Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μια ποικιλία φυτικών τροφών, όπως ξηροί καρποί, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο και εστιάζει στην μέτρια πρόσληψη ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και στην πιο σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων.

Πώς μας ωφελεί

Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, διερευνήθηκαν το μακροπρόθεσμο όφελος από την τήρηση της μεσογειακής διατροφής σε γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη “Women’s Health Study” αλλά και οι βιολογικοί μηχανισμοί που μπορεί να “κρύβονται” πίσω από αυτό το όφελος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια ομάδα περίπου 40 βιοδεικτών που αντιπροσωπεύουν διάφορες βιολογικές οδούς και κλινικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι βιοδείκτες του μεταβολισμού και της φλεγμονής είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενοι από τις λιποπρωτεΐνες, το λίπος, την αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Από την έρευνά μας είδαμε ότι ακόμη και οι μέτριες αλλαγές σε καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες – ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονται με φλεγμονές, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη – μπορούν να αποφέρουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη από την τήρηση της μεσογειακής διατροφής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ορισμένους βασικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι η μελέτη περιοριζόταν σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας καλά μορφωμένες γυναίκες επαγγελματίες υγείας.

Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια συχνότητας φαγητού και άλλα αυτοαναφερόμενα μέτρα, όπως το ύψος, το βάρος και η αρτηριακή πίεση. Αλλά τα δυνατά της σημεία περιλαμβάνουν τη μεγάλη κλίμακα και τη μακρά περίοδο παρακολούθησης.

Πηγή: vita.gr