Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το έχουμε ελαττώσει επικίνδυνα; Μερικές παρενέργειες που ενδεχομένως θα παρατηρήσετε, περιλαμβάνουν:

Η αντοχή «πέφτει»

Όταν το καθημερινό περπάτημα σταματήσει ή ελαττωθεί σημαντικά, τότε μπορεί να παρατηρήσετε ότι μειώνεται και η αντοχή σας, ειδικά εάν δεν κάνετε άλλες μορφές άσκησης.

Εάν το καρδιαγγειακό σας σύστημα δεν λαμβάνει το ίδιο ερέθισμα καθημερινά, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυξημένη δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα ή το να μεταφέρετε τα ψώνια σας.

Για να διατηρήσετε την αντοχή αλλά και την καρδιά σας υγιή, είναι σημαντικό να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Εάν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό από το περπάτημα, μπορείτε να δοκιμάσετε την αεροβική, το κολύμπι ή το στατικό ποδήλατο.

Μπορεί να αισθανθείτε τους γοφούς σας πιο «σφιχτούς»

Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε τους σφιχτούς γοφούς. Αλλά η διακοπή του, σε συνδυασμό με το να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόνο στο ισχίο.

Ενώ η καλύτερη στάση σώματος όσο κάθεστε μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, πιθανότατα δεν θα σας ανακουφίσει πλήρως από το μυϊκό σφίξιμο.

Εάν το περπάτημα δεν αποτελεί επιλογή, η εκτέλεση κάποιων διατάσεων των ισχίων, κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το σφίξιμο και τον πόνο.

Πόνος στην μέση

Εάν αντί για το συνηθισμένο σας περπάτημα, περνάτε όλο και περισσότερες ώρες καθισμένοι στο γραφείο ή τον καναπέ, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην πλάτη αλλά και την μέση σας.

Συνέπεια της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας είναι οι άκαμπτοι μυς και αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πίεση που συσσωρεύεται στην περιοχή χαμηλά στην μέση.

Μία εύκολη διάταση που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην μέση είναι το τέντωμα από το γόνατο στο στήθος. Για να το κάνετε σωστά, δοκιμάστε:

  • Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα με τεντωμένα τα πόδια.
  • Σηκώστε και λυγίστε το δεξί σας πόδι, φέρνοντας το γόνατο προς το στήθος σας.
  • Πιάστε το γόνατο με το δεξί σας χέρι και τραβήξτε το πόδι σας μέχρι εκεί που το νιώθετε άνετα να φτάσει.
  • Παραμείνετε στη θέση από το γόνατο στο στήθος, ενώ σφίγγετε τους κοιλιακούς μυς και «πιέζετε» τη σπονδυλική σας στήλη στο πάτωμα.
  • Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα.
  • Επιστρέψτε αργά στην αρχική σας θέση.
  • Κάντε το ίδιο με το αριστερό σας πόδι.
  • Συνεχίστε κάνοντας το ίδιο και με τα δύο πόδια ταυτόχρονα.

Πηγή Vita.gr