Νέα έρευνα δείχνει πώς λειτουργεί και «αποφασίζει» ο εγκέφαλός μας όταν είμαστε σε αναμονή και «κατάσταση» υπομονής.
Σε όλους μας έχει τύχει να μας βάζουν σε τηλεφωνική αναμονή για λεπτά που μοιάζουν αιώνες, να περιμένουμε ένα λεωφορείο που δεν φαίνεται να φτάνει ποτέ, να είμαστε τελευταίοι σε μια ατελείωτη ουρά στην τράπεζα ή να καθόμαστε με αγωνία έξω από ιατρείο μέχρι να τελειώσει ο προηγούμενος ασθενής…
Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη ή να τα παρατήσουμε εντελώς.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει μια εξελιγμένη «εσωτερική αριθμομηχανή» που μας βοηθά να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου – πρόκειται για την κατανόηση των πολύπλοκων νοητικών μαθηματικών που κρύβονται από πίσω!
Συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος Τζο Κέιμπλ και η ερευνητική του ομάδα έχουν βρει συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου αξιολογούν πότε πρέπει να επιμείνουμε και πότε να αποχωρήσουμε από μια κατάσταση.
Αξίζει η αναμονή;
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, τα άτομα με βλάβη στις εμπλεκόμενες περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού (vmPFC και dmPFC) είχαν λιγότερη υπομονή και δεν μπορούσαν να διακρίνουν εύκολα σε ποιες περιπτώσεις άξιζε να περιμένουν και σε ποιες ήταν πιο έξυπνο να εγκαταλείψουν.
«Αυτό δεν αφορά μόνο τον αυτοέλεγχο ή την παρορμητικότητα. Έχει να κάνει με το πώς ο εγκέφαλός μας εκτιμά την αξία της υπομονής και προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι επιστήμονες πήγαν ένα βήμα παρακάτω και διερευνούν πώς νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη επηρεάζουν την προθυμία μας να περιμένουμε, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι η σεροτονίνη παίζει έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ρόλο.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ