Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Το ψήφισμα-ράπισμα για το κράτος δικαίου, οι «ασπίδες» στον Κυρ. Μητσοτάκη και οι διαρροές από το ΕΛΚ

Τραυματισμένη βγαίνει η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού μετά το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το ψήφισμα των τεσσάρων πολιτικών ομάδων (Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς) υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβουλίου κατατάσοντας και με τη βούλα της Ολομέλειας τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες.

Υπέρ της έγκρισης τάχθηκαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Επίσης 26 ευρωβουλευτές απείχαν.

Το ψήφισμα ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, όπως και σε σχέση με τη μη εφαρμογή αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σύμφωνα με τον Κανονισμό Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας που επιβλήθηκε στην Ουγγαρία και κατέληξε στην περικοπή κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη.

Έντονο παρασκήνιο

Οι παρασκηνιακές ενέργειες της κυβέρνησης με τις πλάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν έφεραν -όπως αναμενόταν- αποτέλεσμα καθώς το ψήφισμα πέρασε με σχετικά άνετη πλειοψηφία όμως λειτούργησαν αναφανδόν ως πολιτική ασπίδα στον Έλληνα πρωθυπουργό που πασχίζει να μακιγιάρει το προφίλ του προοδευτικού ηγέτη.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η στάση που τήρησαν οι έλληνες ευρωβουλευτές στη ψηφοφορία αλλά και οι «επτά» του ΕΛΚ που ενέκριναν το ψήφισμα, σπάζοντας τη «γραμμή Βέμπερ».

Αρχικά να πούμε πως το ΚΚΕ δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές του Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ψήφισαν «παρών» και αιτιολόγησε τη στάση αυτή λέγοντας πως το ψήφισμα «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι οι όποιες επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει το ΚΚΕ «ότι την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος του λαού, κάνοντας την αδικία νόμο, το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου το αγνοεί επιδεικτικά». 

Η Εύα Καϊλή, που βρέθηκε κατηγορούμενη στην υπόθεση του Qatar-gate, ψήφισε κατά του καταδικαστικού για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ που πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλίας της για τις αποζημιώσεις των κοινοβουλευτικών βοηθών της, επέλεξε άλλο δρόμο από αυτόν τον ευρωπαίων Σοσιαλιστών που υπερψήφισαν.

Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος, όχι όμως γιατί διαφωνεί στον πυρήνα του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος αυτό έγινε γιατί δεν αποδέχεται την ευρεία χρήση της λέξης «μειονότητες» καθώς, όπως λέει, το καθιστά «εθνικά επικίνδυνο».

Αυτό που όμως παρουσιάζει το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον είναι πως επτά ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) φαίνεται πως αγνόησαν τον επικεφαλής της ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, και υπεψήφισαν.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, τους ευχαρίστησε δημόσια αναφέροντάς τους ονομαστικά. Πρόκειται για τους: «Κάζα: Από τη Μάλτα όπου δολοφονήθηκε η Καρουάνα-Γκαλίζια. Ορτεφέ: Πρώην υπουργός επί Σαρκοζί. Λούτγκεν: Bέλγιο. Μαρινέσκου: Ρουμανία. Πιετικάινεν: Πρώην υπουργός,Φινλανδία. Νιντερμάγιερ:Πρώην υποδιοικητής κεντρικής τράπεζας,Τσεχία. Βάις: Δανία». Επίσης αναφέρει πως άλλοι 6 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ψήφισαν λευκό.

Διασυρμός

Από τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς που υπερψήφισαν το ψήφισμα ο Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε μεταξύ άλλων πως «με έναν ακόμη διασυρμό Μητσοτάκη, επισφραγίζεται η οικτρή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Για ψήφισμα «κόλαφος για την Κυβέρνηση της ΝΔ- ΟΧΙ για την Ελλάδα» μιλά ο Δημήτρης Παπαδημούλης που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στην Νέα Αριστερά.

Στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναφέρθηκε και ο Στέλιος Κούλογλου (Ανεξάρτητος) γνωστοποιώντας απο τον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης. Ακολούθως τόνισε ότι «οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία».

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές, που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο», σημειώνει.

Η Νέα Αριστερά χαιρετίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της «σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου. Οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού».

Μέρος του ψηφίσματος

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει μέσω του ψηφίσματος την εργαλειοποίηση των φερόμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών.

Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το λεγόμενο«Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.

Ζητούν ακόμη να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών σε διαφορετικό εισαγγελέα, όπως και για τις πολιτικές πιέσεις, εκφοβισμούς και παρενοχλήσεις αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση. 

Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται, μέσω του ψηφίσματος, για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής και καταχρηστικές μηνύσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, μια σαφής αναφορά για τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια των ολιγαρχών και τη διανομή κρατικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ελλιπή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τη φερόμενη διαφθορά, τη -μεγάλη- διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, καθώς και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα οι εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση κατά των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία της ΕΕ.

Η πρόταση ψηφίσματος

Πηγή: in.gr