Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Το βασικό σενάριο στον τουρισμό: Έσοδα 10 δισ. ευρώ – Στο 55% του 2019

Αισιοδοξία ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανακτήσει περισσότερο από το 55% των εσόδων του 2021 επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η προσδοκία ότι τα φετινά έσοδα θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019 και μόλις 4,5 δισ. ευρώ το 2020. 

Στα παραπάνω επίπεδα κινούνται και οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). 

Από την πλευρά του, στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Ιουλίου αντιστοιχούν στο 61,4% των εισπράξεων του αντίστοιχου μήνα του 2019, αλλά και ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στο επτάμηνο του 2021 είναι πολύ υψηλότερη τόσο σε σχέση με το 2020 όσο και σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στα 737 ευρώ ανά ταξίδι από 589 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Στο επτάμηνο η δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώνεται στα 737 ευρώ, αισθητά υψηλότερη από 589 ευρώ το 2019. 

Η σχετική αισιοδοξία που προκαλούν αυτά τα δεδομένα αντικατοπτρίζεται και στις δημόσιες εκτιμήσεις επιχειρηματιών του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος έχει μάλιστα διατελέσει επί σειράν ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εμφανίστηκε χθες ακόμα πιο αισιόδοξος. Ειδικότερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτιμά πως μπορεί να επιβεβαιωθεί το σενάριο για τουριστικά έσοδα φέτος πλησίον των δύο τρίτων εκείνων του 2019, δηλαδή γύρω στα 12 δισ. Την πρόβλεψή του αυτή στηρίζει, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, στο γεγονός πως τα τουριστικά έσοδα ανά επισκέπτη έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% αλλά και στην εκτίμησή του πως τα έσοδα της περιόδου Αυγούστου – Οκτωβρίου διαμορφώνονται κοντά σε εκείνα της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης αποκαλύπτει πως οι πρώτες προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά για την επόμενη σεζόν είναι «εξαιρετικές» και χαρακτηρίζει ορατό το σενάριο της πλήρους ανάκτησης των προ της πανδημίας μεγεθών την επόμενη χρονιά. 

Αυτονόητα, όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να διατηρήσει τον Οκτώβριο αλλά και τους επόμενους μήνες τη δυναμική που κατέγραψε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις πως οι ρυθμοί ανάκαμψης σε σχέση με το 2019 είναι ορατές, επιβραδύνονται, αναφέρουν οι πιο επιφυλακτικοί εκ των συμμετεχόντων στην τουριστική αγορά. 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, συνεχίζει τις προσπάθειες διατήρησης των αεροπορικών συνδέσεων με τις μεγάλες ξένες αγορές όπως οι ΗΠΑ και τον χειμώνα, ενώ ταξιδεύει σήμερα στη Γαλλία για να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό. Αφορμή της επίσκεψης είναι η Top Resa, η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στη Γαλλία. Ο Β. Κικίλιας έως την Τετάρτη το βράδυ θα προγραμματίσει επαφές με σημαντικούς τουριστικούς παράγοντες, στελέχη εταιρειών και τουριστικών γραφείων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτή με τον γενικό διευθυντή της Air France Henri Hourcade (η εταιρεία εξετάζει να προσθέσει επιπλέον ελληνικούς προορισμούς στο πρόγραμμά της από το Παρίσι) και με τον CEO της TUI France, Dirk Van Holsbeke. Η Ελλάδα ήταν τον Ιούνιο ο πρώτος προορισμός εξωτερικού για τους Γάλλους με 88% παραπάνω επισκέπτες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 και αύξηση 18% της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, ενώ τον Ιούλιο πέρασε στην πρώτη θέση ως προορισμός, εκθρονίζοντας και την ίδια τη Γαλλία.