Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Τώρα τρέχουν να αγοράσουν χρυσό και λίρες – «Στο κόκκινο» η ζήτηση

Επενδυτικές ευκαιρίες στο νέο ράλι του χρυσού αναζητούν νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που κατάφεραν να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους τα τελευταία χρόνια και τώρα προσπαθούν να τις «προστατέψουν» ή ακόμα και να τις αυξήσουν μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αβεβαιότητα που έχει σκορπίσει σε όλη την υφήλιο για τις επιπτώσεις στην αγορά της ενέργειας, οι συνέπειες που μπορεί να έχει μια κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί ο γεωπολιτικός χάρτης την επόμενη μέρα σπρώχνουν όλο και περισσότερους στο καταφύγιο του χρυσού, όπως γίνεται σε κάθε περίοδο κρίσης.

Πρόσφατα ο χρυσός έσπασε το φράγμα των 2.000 δολαρίων και πλησίασε προς ρεκόρ όλων των εποχών. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2020, όταν το ταμπλό είχε «γράψει» 2.075 δολάρια.

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας του πολύτιμου μετάλλου έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή της χρυσής λίρας. Ειδικά στην Ελλάδα η λίρα από την αρχή του έτους καταγράφει σημαντική άνοδο, μέχρι και 62 ευρώ το τεμάχιο (πώληση), αποδεικνύοντας ότι υπάρχει περιθώριο κέρδους σε μια τέτοια επένδυση. Το ερώτημα όμως είναι για πόσο ακόμα; Ορισμένοι σπεύδουν να αποδώσουν το ράλι του χρυσού στον γεωπολιτικό πυρετό και στην ενεργειακή κρίση.

Ομως πολλοί αναλυτές, όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs, έχουν διαφορετική άποψη και βλέπουν… λαμπρό μέλλον! Θεωρούν ότι σε ορίζοντα 3 μηνών ο χρυσός θα φτάσει στα 2.300 δολάρια, δηλαδή 350 ευρώ υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σε ορίζοντα 6 μηνών δε, η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 2.500 δολάρια, όπου ίσως και να παραμείνει σε βάθος 12μήνου! Επί της ουσίας, οι αναλυτές θεωρούν ότι η αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να τροφοδοτεί τη ζήτηση για χρυσό από καταναλωτές, επενδυτές, αλλά και κεντρικές τράπεζες.

Η τιμή της λίρας

Στη χώρα μας η τιμή που αγοράζει τη χρυσή λίρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανεβαίνει διαρκώς! Η κεντρική τράπεζα έφτασε πρόσφατα να αγοράζει τη χρυσή λίρα έναντι 417,96 ευρώ και να την πουλάει έναντι 503,77 ευρώ, ήτοι η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης ήταν 89,37 ευρώ! Στις αρχές Ιανουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη μία χρυσή λίρα προς 366,24 ευρώ και την πουλούσε προς 441,54 ευρώ, ήτοι η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης ήταν 75,3 ευρώ! Πού οφείλεται όμως η τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αγορά και πώληση; Στο ότι η ΤτΕ είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα την τάση στην πορεία του χρυσού (ανεβαίνει κατά κανόνα σε περιόδους κρίσης, ενδεχομένως σε αυτή την κρίση λόγω και των παιχνιδιών από τους κερδοσκόπους), οπότε ξέρει πότε και πόσο πρέπει να αυξάνει τη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης (το λεγόμενο spread) προκειμένου να διατηρήσει το stock της σε μια σίγουρη επένδυση και να τιθασεύσει σε κάποιον βαθμό τη ζήτηση.

Η ουσία πάντως είναι ότι μέσα σε ένα τρίμηνο η τιμή πώλησης της λίρας έχει αυξηθεί κατά 62,23 ευρώ. Αυτές τις ημέρες όμως παρατηρείται μια μικρή υποχώρηση στην τιμή, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αναμενόμενη και δεν πρόκειται να ανακόψει τη δυναμική του χρυσού.

Πολλά νοικοκυριά που έχασαν εισοδήματα τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να πουλήσουν μέρος από τα αποθέματα που είχαν σε χρυσές λίρες, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους. Κάποιοι άλλοι που είχαν επαρκή εισοδήματα έσπευσαν να αγοράσουν και να επενδύσουν σε χρυσές λίρες φοβούμενοι το μέλλον και ειδικά την ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού που «ροκανίζει» εισοδήματα και καταθέσεις που «κάθονται»!

Τη διετία 2019-2020 οι Ελληνες ρευστοποίησαν συνολικά πάνω από 186.000 χρυσές λίρες, σε τιμές, ωστόσο, σημαντικά χαμηλότερες συγκριτικά με σήμερα, ενώ ως έτος-ρεκόρ χαρακτηρίζεται το 2007, οπότε και πωλήθηκαν πάνω από 368.000 λίρες.

Πριν καν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση, η ζήτηση για χρυσές λίρες είχε χτυπήσει κόκκινο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στη διάρκεια του 2021 αγοράστηκαν 6.531 κομμάτια, έναντι 5.606 το 2020.

Οι προμήθειες

Σημειώνεται ότι στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ. Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).

Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Η επένδυση σε χρυσό δεν έχει επίσης πιστωτικό κίνδυνο και προσφέρει υψηλή εμπορευσιμότητα. Ο χρυσός δεν ενέχει κίνδυνο αντισυμβαλλομένου όπως οι υπόλοιπες μορφές επένδυσης, ενώ προσφέρει υψηλή εμπορευσιμότητα, καθώς εκτιμάται ότι η αξία του φυσικού χρυσού που διακατέχεται από κεντρικές τράπεζες και επενδυτές ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια. Αποτελεί επίσης μέσο βελτίωσης σχέσης ρίσκου/απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου.
Σύμφωνα με μελέτες, η ύπαρξη επενδυτικού χρυσού σε ποσοστό από 2% έως και 5% στο μέσο χαρτοφυλάκιο συνταξιοδοτικών ταμείων την τελευταία 10ετία θα επιτύγχανε μεγαλύτερες αποδόσεις σε συνδυασμό με μειωμένο ρίσκο.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr