Σημαντική ανοδική τάση, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, κατέγραψαν οι καταθέσεις Μαρτίου, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ συρρίκνωση σημείωσαν τα δάνεια των νοικοκυριών το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο (έναντι πτώσης 1,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο), ενώ τα νοικοκυριά συγκέντρωσαν επιπλέον ρευστότητα 738 εκατ. ευρώ (έναντι πτώσης 202 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο).
Αρμόδια τραπεζικά στελέχη εξηγούν στο Capital.gr ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεισφέρει δυναμικά στην ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αυτό θα αποτυπωθεί στα υπόλοιπα καταθέσεων και των επόμενων μηνών. Ειδικότερα για τον Μάρτιο, οι ίδιες πηγές αποδίδουν σε τρεις βασικούς παράγοντες την άνοδο των καταθέσεων:
Πρώτον, το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρείται διαχρονικά ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, γεγονός που συνεπικουρείται φέτος από τη σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια προς τις μη χρηματοικονομικές επιχειρήσεις σημείωσαν άνοδο 10,6% σε ετήσια βάση, αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση (έναντι μείωσης 90 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο).
Δεύτερον, τον Φεβρουάριο δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές ροές προς αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά επενδυτικά προϊόντα, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταθέτες “φρέναραν” τις επενδύσεις.
Τρίτον, υπάρχει και ένας λογιστικός λόγος που έδωσε ώθηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων. Η τελευταία ημέρα του μήνα (31 Μαρτίου) ήταν Παρασκευή με αποτέλεσμα οι μισθωτοί να μην προβούν σε εξυπηρέτηση των πάγιων υποχρεώσεών τους και άλλες σημαντικές πληρωμές έως τη Δευτέρα 3 Απριλίου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλά υπόλοιπα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί εντός Μαρτίου. Σημειώνεται, επίσης, ότι προς το παρόν τα νοικοκυριά δεν έχουν καταβάλει φόρο για τη χρήση του 2022, αφού η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται αργότερα.
“Βουτιά” στις χορηγήσεις ιδιωτών
Αξιοσημείωτη είναι, αντιθέτως, η μείωση των υπολοίπων χορηγήσεων ιδιωτών με έμφαση στα στεγαστικά (-3,7% σε ετήσια βάση), γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του κλάδου για ελαφρά κάμψη της ζήτησης εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων από πέρυσι το καλοκαίρι.
Αντιθέτως, ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν τα καταναλωτικά δάνεια (2,1%) τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία πίστης, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει σχεδόν ολόκληρη την αύξηση των επιτοκίων κατά 3,5 μονάδες από τον περυσινό Ιούλιο, προκειμένου να αποτρέψουν μια δραστική μείωση στη ζήτηση.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας, “η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αυξάνεται σταδιακά, ωστόσο, παραμένει ρηχή”. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε μια συγκεκριμένη υποκατηγορία καταναλωτικών δανείων, τα δάνεια αυτοκινήτου, όπου η προσφορά έχει εν πολλοίς εξομαλυνθεί μετά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημικής κρίσης.