Τετάρτη
12
Ιούνιος
TOP

Τριγλυκερίδια – Χοληστερόλη: Τα δαμάζουμε και προφυλάσσουμε καρδιά και μυαλό

Η ρύθμιση των τιμών της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων θεωρείται ως ένας από τους βασικούς κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και ειδικά για τους ηλικιωμένους. Φαίνεται όμως πως ο έλεγχός τους θεωρείται εξίσου σημαντικός για τον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, τα ηλικιωμένα άτομα με κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών, σε σύγκριση με άτομα που έχουν σταθερά επίπεδα.

«Οι συνήθεις εξετάσεις ρουτίνας για τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων γίνονται συνήθως ως μέρος της γενικής ιατρικής περίθαλψης. Οι διακυμάνσεις αυτών των αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στην κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης της άνοιας» συμπληρώνει η συγγραφέας της μελέτης δρ. Suzette J. Bielinski, από την Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Πηγή:www.ygeiamou.gr