Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Β. Μεϊμαράκης (ΝΔ): «Να μην πειραματιστούν οι πολίτες και να παραδειγματιστούν το που οδήγησαν τη χώρα μας οι ανέξοδοι λαϊκισμοί του ΣΥΡΙΖΑ» (video)

Να μην πειραματιστούν και να παραδειγματιστούν το που οδήγησαν τη χώρα μας στο πρόσφατο παρελθόν οι ανέξοδοι λαϊκισμοί κάλεσε τους πολίτες ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών και εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεϊμαράκης έφερε ως αντανάκλαση τα όσα συνέβησαν το 2015, στάθηκε ιδιαίτερα στον Αντώνη Σαμαρά αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού και σημειώνοντας το που θα βρισκόταν η χώρα σήμερα εφόσον έκλεινε τότε η υπόθεση με το mail Χαρδούβελη.

Παράλληλα, δεν μάσησε τα λόγια του και αναγνώρισε πως υπάρχει δυσαρέσκεια και προβληματισμός από αποφάσεις που έχουν ληφθεί και που αναφέρονται σε ζητήματα όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έκανε λόγο και για αστοχίες οι οποίες διορθώνονται, ωστόσο διαχώρισε το διακύβευμα των ευρωεκλογών από τις εθνικές πολιτικές, και, υπογράμμισε πως η γενική εικόνα είναι θετική και πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, επικρίνοντας δριμύτατα την αντιπολίτευση και ειδικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη κάνοντας λόγο για «γύμνια» ευρωπαϊκών πολιτικών προτάσεων.

«ΤΟ 70% ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ»

Αρχικά ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε στα όσα καθορίζονται σε αυτές τις ευρωεκλογές «…συνεχώς επισημαίνω ότι το 70% και πλέον των νόμων που ψηφίζουν τα εθνικά κοινοβούλια είναι νόμοι, ψηφίσματα, κανονισμοί, ευχές του Ευρωκοινοβουλίου. Άρα το Ευρωκοινοβούλιο έχει μπει στη ζωή μας πια. Καλούνται τα κόμματα να πάρουν θέσεις, να δώσουν προτάσεις αλλά και οι υποψήφιοι, γιατί όλοι μιλάνε για την εσωτερική επικαιρότητα, δεν την υποτιμώ, αλλά η ατζέντα εδώ είναι συγκεκριμένη…

Είναι πρώτον η πράσινη ανάπτυξη με την κλιματική αλλαγή. Δεύτερον με αυτό που αφορά όχι μόνο τον πρωτόγεννη τομέα αλλά και τη βιομηχανία και την ναυτιλία και όλα είναι η ΚΑΠ, η οποία πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Μετά είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, τελειώνει σε ένα μισή χρόνο. Η Νέα Δημοκρατία και το ΕΛΚ θέλουν να συνεχιστεί. Τι σημαίνει αυτό; Να ξαναβγεί η Ευρώπη συνολικά στις αγορές, να εισπράξει και να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο πολλά χρήματα, γιατί βγαίνει το κάθε κράτος μέλος και παίρνει χωριστά -με υψηλό επιτόκιο- και αυτά να τα δώσει συμμετρικά στα κράτη που τα έχουν ανάγκη και έχουν παρουσιάσει πρόγραμμα. Μετά είναι ο αμυντικός στρατιωτικός βραχίονας, εμείς θα θέλουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

…και δεν ακούω τον Κασσελάκη ή τον Ανδρουλάκη, τα κόμματα να λένε ναι να γίνει ο ευρωστρατός; Καλώ τους Έλληνες πολίτες να αξιολογήσουν τι λένε τα κόμματα για την Ευρωπαϊκή πολιτική για την ατζέντα και να έρθουν να ψηφίσουν. Ακούω τον έναν λέει θα φέρω τα κοινωνικά θέματα Ακούω τον άλλον λέει θα φέρω τις κακοποιημένες γυναίκες. Ακούω τον τρίτον θα φέρω τις συντάξεις, ακούω τον τέταρτο… πότε θα τα φέρει αυτά! Δεν υπάρχουν αυτά, αυτά είναι μέσα στις κυβερνήσεις. Η Ευρώπη είναι ένωση οικονομική νομισματική κρατών αυτόνομων ανεξαρτήτων με εθνικά κοινοβούλια.»

«Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  ΤΟΥ “ΓΥΜΝΙΑ”»

Ακολούθως ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ έντονα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Κασσελάκης ανήκει στην κομμουνιστική αριστερά του Κοινοβουλίου, το οποίο λέει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μας λέει πως θα τα προχωρήσουμε και πως θα τα κάνουμε.»

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει πρόταση και δεν υπάρχει και μάνατζερ αυτή τη στιγμή. Ποιος θα μας κάνει μάνατζερ στις κρίσεις, ο Κασσελάκης. Αποδείχθηκε ότι ο άνθρωπος εδώ δεν μπορεί να μας παρουσιάσει το πουθενά σχετικό. Δεν μπορεί να μας δώσει προτάσεις ευρωπαϊκές. Καλύπτει την ευρωπαϊκή του «γύμνια» πίσω από την εσωτερική επικαιρότητα.»

Παράλληλα στάθηκε στη μάχη που δίνεται για τις αλλαγές στην ΚΑΠ και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως η ευθύνη του να φθάσουν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία είναι εθνική «…και η περιφέρεια η δική σας έχει από το Ταμείο Ανάκαμψης πάρα πολλούς πόρους. Τώρα, αν αυτά θα δοθούν με βάση και τους μικρομεσαίους και όλα τα σχετικά είναι θέματα της εθνικής κυβέρνησης. Τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο; Αποδεσμεύει τα χρήματα, τα εκταμιεύει και οι κυβερνήσεις που γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν και τις αναγκαίες μελέτες, είναι αυτές οι οποίες τα διαθέτουν»

«ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΣΤΟΧΙΕΣ»

Ο έμπειρος πολιτικός διαχώρισε την υπόθεση των ευρωεκλογών και ερωτηθείς για τα όσα προέκυψαν από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που δημιούργησε ζητήματα και έντονο προβληματισμό στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, και όχι μόνο, τόνισε πως αυτό «είναι θέμα εθνικής κυβέρνησης, δεν είναι θέμα ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη δεν ανακατεύεται σε αυτό και δεν πρέπει να δημιουργείται αντίδραση. Αν δεν ήθελες θα το ψήφιζες τον Ιούνιο του 2023. Τώρα ψηφίζεις για την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν έχει να κάνει και αυτά». Δηλαδή, συγγνώμη, αν δεν ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει ο νόμος; Είναι θέμα εσωτερικό, το ξαναλέω. Είμαστε να το συζητήσουμε και να το λύσουμε εσωτερικά. Δεν μπορεί αυτό να παραποιεί την ψήφο για την Ευρώπη»

Παραδέχθηκε πως υπάρχει δυσαρέσκεια και στενοχώρια από αστοχίες της κυβέρνησης, σημειώνοντας μέσα σε αυτές το νόμο για τα ομόφυλα, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτά δεν μπορούν να αμαυρώσουν γενικά τη θετική εικόνα. «Η γενική εικόνα συνολικά είναι καλή, συγκριτικά με τις δυσκολίες. Δεν σου κρύβω ότι όπως γυρίζω βλέπω ότι υπάρχουν δυσαρέσκειες, υπάρχει απογοήτευση, υπάρχει στενοχώρια, αστοχίες της κυβέρνησης όπως ο νόμος που ανέφερες, όλα αυτά όμως είναι δυνατόν να αμαυρώσουν την θετική εικόνα την οποία είχαμε» και σημείωσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική. Γιατί και εμένα μπορεί να με ενοχλούν πολλά, όμως είμαι μέσα και το παλεύω από μέσα».

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε παράλληλα στις λύσεις δίνονται από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ακρίβειας σημειώνοντας πως ήταν ορθή η πρακτική της να απευθυνθεί και στην κομισιόν για τις Πολυεθνικές, επισημαίνοντας τις πολλές και διαφορετικές διαστάσεις του προβλήματος.

«Το αφήγημα παραμένει το ίδιο. Σαφώς και πρέπει οι πολυεθνικές να ελεγχθούν αν παραβιάζουν τους κανόνες της κοινής αγοράς. Και για να ελεγχθούν πρέπει να υπάρχει καταγγελία. Αυτό έκανε και ο Μητσοτάκης. Και μπράβο του. Να μου πεις ότι καθυστέρησε, να το δεχτώ. Να μου πεις ότι έπρεπε να το κάνει διαφορετικά, πιο αναλυτικά, να το δεχτώ. Όμως αυτό έκανε. Χωρίς να αλλάξει το αφήγημα.»

“ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ”

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τις προκλήσεις από την Αλβανική πλευρά αλλά και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την στάση των Σκοπίων. «Διότι να καταλάβει και ο Ράμα να καταλάβουν και τα Σκόπια ότι η πορεία τους, η Ευρωπαϊκή εξέλιξή τους περνάει μέσα από την Ελλάδα και για να περάσει από την Ελλάδα πρέπει να σεβαστούν τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα και γι’ αυτό ακριβώς εγώ πιστεύω ότι και οι δύο κάνουν ζημιά στη χώρα τους και σύντομα θα κάνουν και την κωλοτούμπα. Δεν θα το αντέξουν. Δεν θα το μπορέσουν.»

Ο κ. Μεϊμαράκης ακολούθως σημείωσε δεν μπορεί να αλλάξει η συμφωνία και πρέπει να τηρηθεί. «Θα πρέπει να τηρηθεί αυτή η συμφωνία. Θα πρέπει να τηρηθεί. Δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει. Το είπαμε από την πρώτη μέρα. Εάν αυτή ψηφιστεί που δήθεν ο Καμένος το έπαιζε ότι δεν θα την ψηφίσει και «σου είπα», «μου είπες» και φύγανε, τελικά δεν είχε ψηφιστεί, θα ήταν διαφορετικά.

“Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ”

Τέλος μίλησε για τα όσα έγιναν το 2014 και την συμβολή του Αντώνη Σαμαρά:

Να σου πω κάτι. Να μην παραδειγματιστεί. Να μην πειραματιστεί. Διότι θα ήταν διαφορετική η πορεία της χώρας. Εμείς το 2015 συζητούσαμε με τον Αντώνη τον Σαμαρά, εγώ ήμουνα πρόεδρος της Βουλής, για δύο δις το Mail Χαρδούβελη, και εμφανίζεται ένας ωραίος τύπος εκείνη την εποχή και λέει τι μιλάτε. “Θα τα σκίσω τα μνημόνια”. Ήταν 6 μήνες να βρει λεφτά. Και επειδή δεν έβρισκε φεσωθήκαμε 100 δις. Και εγώ τώρα λέω στον Έλληνα πολίτη σκέφτεσαι πως θα ήταν η χώρα αν τελικά είχαμε πληρώσει το Mail Χαρδούβελη. Σκέφτεσαι ότι από τότε θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. Σκέφτεσαι ότι η κυβέρνηση του Σαμαρά δούλεψε ελληνικά. Γι’ αυτό και μας ξαναφέρανε. Γιατί ακριβώς αισθάνθηκαν την κοροϊδία από τον άλλον και μας ξαναφέρανε δικαιωμένους. Και υψηλά ποσοστά. Ε, κυβερνήσαμε τόσα χρόνια. 50 χρόνια κλείνει να είναι η Δημοκρατία. Και είναι το μόνο κόμμα που έχει κυβερνήσει. Έχει πάει σε κρίσης. Έχει κάνει λάθη. Έχει κάνει αστοχίες και παραμένει πολύ ψηλά. Γιατί είπαμε πάντα την αλήθεια. Δεν τους άρεσε. Ναι, αλλά αυτή ήταν η αλήθεια. Ο Αντώνης είπε την αλήθεια. Και έπρεπε εκείνη την εποχή να μας ξαναδώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Άλλη κατάσταση η χώρα τότε. Πήγαμε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο επειδή κάποιοι πειραματίστηκαν.

Καταληκτικά αναφέρθηκε και στη δική του συμμετοχή και παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρωβουλή και το έργο που έχει παράξει:

«Γι’ αυτό ακριβώς επιδιώκω και επιζητώ ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για να μπορέσω να διαχειριστούμε όλοι μαζί πάλι όσοι μας στείλουν τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν προς όφελος της Ελλάδας αποτελεσματικά»