Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Βουλή: Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με πλήρη τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις» υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στη Βουλή με το «παρών».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε πως πεποίθησή του είναι ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι στη διελκυστίνδα της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης για λόγους που κάθε φορά μπορεί να μετέρχεται κανείς απλά και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση. Οι καταγεγραμμένες παθογένειες στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποτελούν ένα επιχείρημα ενάντια σε όποιο βήμα γίνεται για τη βελτίωση ενός προβλήματος. Αυτό , είπε ο κ. Τσιάρας, είναι μια κριτική άρνησης σε κάθε πρόταση που μπορεί να έχει ως στόχο τη θεραπεία όλων αυτών των ζητημάτων που ξέρουμε και όλοι τα αναγνωρίζουμε.

Η συζήτηση, ανάφερε ο υπουργός, σήμερα επικεντρώθηκε στο θέμα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης σχετικά με τις αναβολές στις δίκες, αλλά αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι πλην από εμάς, (τη Νέα Δημοκρατία) κανείς άλλος δεν θέλει να βάλει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.

Κώτσηρας στη Βουλή: Δεν μπορούμε να στεκόμαστε πίσω μόνο από μία δογματική θεώρηση
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, τόνισε πως απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη, οφείλουμε να μην «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε στην ποινική θέσπιση του αδικήματος της «εκδικητικής πορνογραφίας» υπογράμμισε πως «η κοινωνία εξελίσσεται. Η κοινωνία έχει ανάγκη την Πολιτεία να είναι παρούσα και ο νομοθέτης οφείλει να είναι παρών σε κάθε δυνατότητα που έχει για να προστατέψει θύματα εγκληματικών ενεργειών, και μάλιστα όταν αυτά είναι τα πιο ευάλωτα, όπως οι γυναίκες και οι ανήλικοι».

Δεν μπορούμε, είπε ο υφυπουργός «να στεκόμαστε πίσω μόνο από μία δογματική θεώρηση, λες και το δίκαιο δεν είναι συνδεδεμένο με τις κοινωνικές ανάγκες, λες και το δίκαιο δεν είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική πραγματικότητα και ο ποινικός νομοθέτης πρέπει να είναι αποκομμένος και αποστειρωμένος από την κοινωνική πραγματικότητα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.iefimerida.gr