Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Xάρης Δούκας: «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης και εμείς μια νέα συλλογική ηγεσία – Το κόμμα δεν λειτούργησε όσο ανοιχτά θέλαμε – Απαίτηση οι ξεκάθαρες θέσεις» (video)

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ξανά ελπίδα και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή» με αυτή την αρχική του αναφορά ο Χάρης Δούκας θέλησε να δώσει το στίγμα του για τη νέα σελίδα που όπως είπε με υπέρβαση πρέπει να ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ καλώντας όλους στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένο όραμα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων που βρέθηκε στη Μεσσηνία σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση BEST υπογράμμισε πως «η χώρα χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης» επικρίνοντας τις “πολιτικές για τους πολύ λίγους” που αναπτύσσονται -όπως ανέφερε- από την κυβέρνηση της ΝΔ και άφησε αιχμές για το ότι οι θολές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα στοίχισαν στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε υπέρ της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας (με αφορμή τα όσα βρήκαν αναφορά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια), υπέρ του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών –«όπως προχώρησε έπρεπε να είχε εφαρμοστεί»– σημειώνοντας παράλληλα πως τα «θέματα δεν έχουν πια χρώματα και κόμματα» και πως απαιτείται ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες, επισημαίνοντας παράλληλα πως «χρειαζόμαστε μια νέα συλλογική ηγεσία»  και αφήνοντας επικρίσεις για το ότι το κόμματα δεν λειτούργησε όσο ανοιχτά έπρεπε…

ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ – Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΘΥΝΣΗΣ

Στις αρχικές του σκέψεις οριοθέτησε το πλαίσιο της δικής του συμμετοχής που στόχο έχει την αναστροφή της αποχής:

«Είδαμε στις ευρωεκλογές ότι 60% των συμπολιτών μας απείχαν, γύρισαν την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς κι αυτό είναι που πρέπει να αναστρέψουμε… Να αγκαλιάσουμε ξανά τους πολίτες και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να απαντήσουμε στα προβλήματα που τους απασχολούν, να μην θεωρητικολογούμε, να μην πολιτικολογούμε… Άρα, να λέμε, πως θα λύσουμε τα προβλήματα της ασφάλειας, της ανεργίας, των χαμηλόμισθων, της νέας γενιάς, τα προβλήματα στο ΕΣΥ, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ακρίβεια, που εγώ τη λέω πια αισχροκέρδεια… Διότι νομίζω ότι η χώρα θέλει μια αλλαγή κατεύθυνσης! Πρέπει να σκεφτούμε ότι το επιτελικό κράτος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη τελικά δημιουργεί πολύ μεγάλες ανισότητες και μοιράζει πάρα πολλά σε πολύ λίγους και σε όλους τους υπόλοιπους ελάχιστα… «

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

Ο κ. Δούκας ακολούθως σημείωσε πως η μάχη αυτή έχει εθνικά χαρακτηριστικά και πως πρέπει να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης:

«Έχει εθνικά χαρακτηριστικά η διαδικασία αυτή και η κάλπη στις 6 Οκτωβρίου που είναι βεβαίως κάλπη ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη σημασία για όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες και τους καλώ όλους να υπερβούμε -λέω ότι ανοίγουμε τον κύκλο της υπέρβασης- να υπερβούμε τα στενά κομματικά χαρακτηριστικά και το ΠΑΣΟΚ όπως παλιότερα, να αναδειχθεί στην ψυχή της δημοκρατικής παράταξης που θα αλλάξει το ίδιο, μετασχηματιζόμενο σε ένα σύγχρονο κόμμα που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις αγορές και θα μπορέσει να κάνει την κοινωνία μας περισσότερο δίκαιοι».

Η ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Για τον ίδιο σημείωσε πως οδηγός του είναι η ευθύνη, σημειώνοντας πως η χώρα είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και μιλώντας για το… παράδειγμα της Γαλλίας και τον μετασχηματισμό που δεν έτρεξε:

Είναι η ευθύνη που έχω απέναντι σε όλους τους πολίτες και στους Αθηναίους και τις Αθηναίες που με ψήφισαν να λέω τα πράγματα όπως τα αισθάνομαι και βλέπω ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το είδαμε και στη Γαλλία που δεν κινήθηκαν όσο γρήγορα έπρεπε. Υπήρχαν και τότε φωνές πριν δυο-τρία χρόνια που λέω ότι πρέπει γρήγορα να μετασχηματιστούμε διότι η πολιτική του Μακρόν αυτή η… μεταρρύθμιση ας το πούμε έτσι, που κρατάει χαμηλά τους μισθούς, που συγχωνεύει επιχειρήσεις, που προχωράει ο ιδιωτικός τομέας παντού υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα και στην λεπενοποίηση και τα αποτελέσματα ήταν ότι η ακροδεξιά σάρωσε στην πρώτη Κυριακή στις ευρωεκλογές και πήρε το 60% της εργατικής τάξης και το 50% των χαμηλόμισθων γιατί δεν απαντούσαν οι υπόλοιποι στα προβλήματα. Και βλέπω ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλα προβλήματα.

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΣΤΟ ΕΣΥ

Ο Χάρης Δούκας στάθηκε αρκετές φορές στις αναφορές του πως πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και ξεκάθαρος λόγος μιλώντας για το δημογραφικό, την οικονομία, την ακρίβεια, την υγεία κ.ά.:

«Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους… Λέμε δημογραφικό και όχι να το λέμε απλά για να λέμε πόσο σημαντικό είναι το δημογραφικό δεν λέει τίποτα… Πρέπει να μπούμε και να κάνουμε βαθιές τομές… Λέω για παράδειγμα. Μα είναι δυνατόν να είναι μόλις 2 χιλιάδες ευρώ το επίδομα για κάθε παιδί και 8 χιλιάδες ευρώ το επίδομα για ηλεκτροκίνητο αμάξι;  Όχι πρέπει να αλλάξει και να αναστραφούν τα λεφτά. Είναι δυνατόν μια λεμονάδα να έχει 24% ΦΠΑ; Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη… Αλλά για να αλλάξει αυτό μας λέει η κυβέρνηση χρειάζονται 100 εκατομμύρια… Μα 3 δις ευρώ είναι τα υπερκέρδη των τραπεζών. Ας φορολογήσει ένα ποσοστό και ας μειώσει επιτέλους το ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα… Είναι δυνατόν στο ΕΣΥ να υπάρχει τέτοια αποσύνθεση και να ψάχνουν τα νοσοκομεία γιατρούς και προσλήψεις να μην γίνονται… Και οι ειδικευόμενοι νέα παιδιά να έρθουν στα νοσοκομεία και να μην τα κρατάνε και να φεύγουν στο εξωτερικό και να μην έχουμε ανθρώπους να σώσουν ζωές και να περνάμε διατάξεις από την πίσω πόρτα για ιατρεία το απόγευμα και να έρχεται ένας γιατρός και να κάνει ιατρεία του ΕΣΥ και να κινδυνεύει κάποιος και να μην υπάρχει άνθρωπος να τον σώσει; Αυτά όλα λέω ότι πρέπει να αλλάξουν και χρειαζόμαστε έναν ανένδοτο στο ΕΣΥ».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που τέθηκαν ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε σε κάθε επίπεδο τις θέσεις του:

«Υπέρ των ομόφυλων ξεκάθαρα νομίζω ότι είναι τα θέματα των δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει μάχες και πρέπει να μην μπλέκουμε με κορδόνια και να τα πατήσουμε ή όχι και να λέμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Το ίδιο και για την παιδεία… Εγώ βγήκα αν θέλετε στους πρώτους και είπα ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον κόσμο.. Δημόσια, δωρεάν, παιδεία. Τελεία και παύλα! Ήρθε το Χάρβαρντ; Ήρθε η Οξφόρδη; Ποιος έχει έρθει από αυτό το νομοσχέδιο; Κανείς; Για ΙΕΚ πολυτελείας τελείας πάμε και ψηφίζουμε στη Βουλή για να έρθουν τα funds; Το θέμα είναι να μπορέσεις να δημιουργήσεις τα θεμελιώδη και να τα παρέχεις τον κόσμο. Δημόσια, δωρεάν, παιδεία Δημόσια, δωρεάν, υγεία και κάτι άλλο. Τα δημόσια αγαθά του ρεύματος και του νερού να παραμένουν δημόσια. Αν αυτά δεν είναι θεμελιώδη στην ατζέντα μας, δεν έχει νόημα να υπάρχουμε».

 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΌΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων προσέγγισε και τα εξωτερικά ζητήματα και ερωτώμενος για την συμφωνία των Πρεσπών και τις προκλήσεις των Σκοπίων, σημείωσε πως αυτή η συμφωνία θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί σε όλη της τη διάσταση και αφού δεν έγινε αυτό πλέον είμαστε σε δυσχέρεια:

«Και εδώ βλέπετε ότι αν δεν είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, τότε θα κάνουμε ένα βήμα μπρος και δέκα βήματα πίσω. Η συμφωνία των Πρεσπών -που ήταν συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ έτσι- έλεγε για παράδειγμα ότι θα έπρεπε εμείς να έχουμε τον έλεγχο και αμυντικά στο κομμάτι της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί δεν το ακολουθήσαμε; Θα μας έδινε πολύ μεγάλη δύναμη αυτή η ιστορία… Και να προχωρούσαμε και μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες πάρα πολύ κρίσιμες και συνεργασίες για τον ηλεκτρισμό, την ενέργεια, άρα στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τα θεμελιώδη, την άμυνα, την ενέργεια και τα νερά σε μια γείτονα χώρα και έτσι με αυτόν τον τρόπο να ηγεμονεύσουμε στα Βαλκάνια και να αποτελέσουμε μια ηγέτιδα δύναμη. Αντ’ αυτού με αμηχανία πέρασαν πολλά χρόνια άλλαξε η κυβέρνηση στην Βόρεια Μακεδονία και τώρα ψάχνουμε να βρούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις πριν και αν θα τηρηθούν… Κι άλλες φορές δεν έχουν πατήσει έτσι με τα εθνικά μας θέματα…

Εγώ νομίζω ότι η συμφωνία αυτή όπως προχώρησε έπρεπε να εφαρμοστεί σε όλη τη διάσταση αξιοποιώντας τα πολύ σημαντικά θετικά στοιχεία που είχε όσον αφορά τη σχέση με την γείτονα χώρα θα μας έδινε ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα… Δεν έγινε και τώρα πια είμαστε σε μια δυσχέρεια καθώς έχει αλλάξει κυβέρνηση και δεν ισχύει τίποτε από όσα είχαν συμφωνηθεί»

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ακολούθως μιλώντας για τα προβλήματα σημείωσε πως τα θέματα πια δεν έχουν χρώματα και κόμματα και η ατζέντα και συμφωνία σε μια σχέση αξιών και ηθικής καθορίζει το κοινωνικό συμβόλαιο:

«Όποιον αγγίζει η ατζέντα που εμείς βάζουμε θέλουμε να έρθει και να μας στηρίξει… Δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργήσουμε περιχαρακώσεις, να σηκώσουμε τοίχους εκεί που δεν υπάρχουν. Θα είναι όμως μια σχέση αξιών και ηθικής. Συμφωνούμε όλοι ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό; Συμφωνούμε όλοι ότι η ΔΕΗ είναι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και ο στόχος της δεν είναι να εξαγοράζει σούπερ μάρκετ αλλά να πουλά φθηνά ρεύμα στους πολίτες; Αν συμφωνούμε σε αυτό -όσοι συμφωνούμε- μπορούμε να κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο και να προχωρήσουμε αυτή την προϋπόθεση. Γι’ αυτό και λέω ότι τα θέματα πια δεν έχουν χρώματα και κόμματα.»

 

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Μιλώντας για τις ευθύνες για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ τις οριοθέτησε ως συλλογικές, αφήνοντας και αιχμές για ότι το κόμμα δεν λειτούργησε όσο ανοιχτά έπρεπε και προσέγγισε το μοντέλο μιας νέας συλλογικής ηγεσίας που ο ίδιος εκφράζει:

«Οι ευθύνες είναι πάντα συλλογικές και για αυτό και λέμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα συλλογική ηγεσία. Εγώ ένα θέμα το οποίο βάζω, το οποίο είναι πολύ βασικό είναι ότι το κόμμα δεν λειτούργησε όσο ανοιχτά θέλαμε. Λίγες κεντρικές επιτροπές, μόλις τέσσερις σε δυόμιση χρόνια όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε εκτελεστικό γραφείο κάθε εβδομάδα, κάθε δύο εβδομάδες. Λίγοι τομείς που λειτουργούσαν. Εγώ έδωσα και έναν αγώνα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και δεν υπήρχε τομέα γραμματέας αυτοδιοίκησης. Με ερωτήσατε για τα εθνικά θέματα και δεν υπήρχε τομέας εξωτερικών. Αυτά όλα με ενότητα, με σύνδεση και με οργανώσεις πρέπει να τα αλλάξουμε. Και πρέπει και κάτι άλλο. Να μάθουν να λειτουργούμε συλλογικά…»