Τετάρτη
18
Δεκέμβριος
TOP

Ύποπτα για ογκογένεση αυτά τα τρόφιμα – «Θρέφουν» τα καρκινικά κύτταρα και δεν λείπουν από κανένα ντουλάπι

Αναψυκτικά, συσκευασμένα σνακ και γλυκά αλλά και ενεργειακά ποτά είναι πλέον παντού διαθέσιμα και ανά πάσα στιγμή. Διαφορετικές μελέτες στο παρελθόν έχουν επισημάνει πόσο μπορούν να βλάψουν την υγεία μας, αυξάνοντας το βάρος και πυροδοτώντας πλήθος χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Μια νεότερη μελέτη αναδεικνύει ένα συστατικό αυτών των προϊόντων που ενοχοποιούνται και για ογκογένεση, με μια όμως ανατροπή ως προς τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις που δημοσιεύτηκε στο Nature, η φρουκτόζη από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrup – HFCS) προάγει την ανάπτυξη όγκων σε μοντέλα ποντικιών στο εργαστήριο που εξέταζαν το μελάνωμα, τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους. Αντιθέτως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ήπαρ μετατρέπει τη φρουκτόζη σε «τροφή» για τα καρκινικά κύτταρα, ένα συναρπαστικό εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Η επιστημονική ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της ταΐζοντας ζώα που έφεραν όγκους με μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη και στη συνέχεια μέτρησαν πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν οι όγκοι τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστιθέμενη φρουκτόζη προωθούσε την ανάπτυξη των όγκων χωρίς να μεταβάλλει το σωματικό βάρος, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας ή ινσουλίνης νηστείας.

Η αρχική προσδοκία των ερευνητών ήταν ότι τα καρκινικά κύτταρα θα μεταβολίζουν τη φρουκτόζη όπως τη γλυκόζη, χρησιμοποιώντας τα άτομα της για τη δημιουργία νέων κυτταρικών συστατικών, όπως το DNA. Ωστόσο, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η φρουκτόζη μεταβολιζόταν ελάχιστα στα καρκινικά κύτταρα που εξέτασαν.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.ygeiamou.gr πατώντας ΕΔΩ