Κυριακή
5
Ιανουάριος
TOP

“Έξυπνος Οικισμός” στην Καλαμάτα! Το άλλο με τον Τοτό… το ξέρετε;

Η υπόθεση «έξυπνος οικισμός» στην Καλαμάτα καταδεικνύει το ακριβές… νόσημα από το οποίο πάσχει η σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Πάσχει από έλλειψη ρεαλισμού και σχεδίου και είναι κορεσμένη από έναν οραματισμό που φθάνει στα όρια της πολιτικής… επιδειξιομανίας. Έτσι στη χώρα μας είμαστε ακόμη στο σημείο του να έχουμε μια σειρά από έργα, που απλά δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και πώς να τα διαχειριστούμε.

Οι δήθεν πρότυποι σχεδιασμοί των «εκλεκτών» εκείνων που αποφασίζουν για εμάς, και, που απλά στο τέλος «καταβροχθίζουν» πόρους, προκειμένου να τους καταγράψουν αυτούς και την όποια παρέμβαση, στο προεκλογικό τους φυλλάδιο ή να ποζάρουν δίπλα σε έργα ανάπτυξης και σε εκείνα της… επόμενης 10ετίας, ακυρώνονται στην πράξη. Αυτά στο γενικό…

Και να έρθουμε τώρα στο… προκείμενο. Το ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας σχεδιάζει αποσπασματικά και με στυλ «κι αν σου κάτσει», δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Για τον «έξυπνο οικισμό» ωστόσο τα πράγματα είναι σοβαρά.

Τι και εάν το έργο έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της τεχνολογικής «επανάστασης» στην Καλαμάτα, τι και εάν θα έφερνε στους πολίτες πρότυπες υπηρεσίες τηλεϊατρικής και άλλες, και, θα… εκτοξεύονταν τα σπίτια από την ταχύτητα των οπτικών ινών, από το 2009 δεν… παίζει το έργο. Δαπανήθηκαν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με την πρότυπη αυτή προσέγγιση σε ένα μεγάλο τετράγωνο που δικτυώθηκε και σκάφτηκε στο κέντρο της πόλης. Το έργο προέβλεπε τη σύνδεση με οπτική ίνα 254 κτηρίων και 330 εντός αυτών διαμερισμάτων, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Αριστομένους-Βας. Όλγας-φαρών-Νικηταρά. Μάλιστα, οι αρμόδιοι τότε έκαναν λόγο για το ότι… «ο έξυπνος οικισμός Καλαμάτας είναι ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα που σηματοδοτεί το μέλλον στον τομέα της ευρυζωνικότητας».

Μόνο που το μέλλον από το 2009 μας έφερε στο 2018 και ακόμη να δουν… φως οι κάτοικοι που έσπευσαν να κάνουν τότε αιτήσεις. Και σήμερα στην καθομιλουμένη… πάπαλα. Για να λειτουργήσει το έργο πρέπει ο δήμος να πληρώνει ένα κόστος συντήρησης το χρόνο ή να το επιμερίσει στους κατοίκους! Το θέμα είναι ότι ο έξυπνος οικισμός έγινε ανέκδοτο και μάλιστα ξεπερασμένο και δυστυχώς τον… ξεπέρασε η τεχνολογία και ο ανταγωνισμός στον οποίο μάλιστα «βολεύτηκε» και ο δήμος.

Για μια ακόμη φορά φτιάξαμε κάτι (όπως το… κάτι με το Μέγαρο Χορού) και δεν ξέρουμε να το διαχειριστούμε και για μια ακόμη φορά – αν και υπάρχουν ευθύνες για την… πατάτα – κανείς δεν θα την πληρώσει.

Τελικά, γουστάρουμε να τρώμε… κουτόχορτο. Τουλάχιστον «ποινικοποιήστε» αυτό μπας και σωθούμε…