Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Έρχεται μόνιμο ψαλίδι στις ασφαλιστικές εισφορές;

Σε δύο άξονες θα κινηθεί το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείο Εργασίας για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όταν βέβαια υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες.

Πρώτος άξονας είναι η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές ισχύουν  τις 31/12/2021 προς το παρόν. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν και το 2022 και ουσιαστικά να παραμείνουν ως μόνιμο μέτρο .Πλέον το συνολικό ασφάλιστρο από τον Ιανουάριο διαμορφώνεται σε 36,66%. μετά την μείωση των 3 ποσοστιαίων μονάδων φέτος και των 0,90 π.μ. το δεύτερο 6μηνο του 2020.

Οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες βέβαια παρόλο το ψαλίδισμα τους βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο) θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν ευκολότερα τις θέσεις εργασίας κατά επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε σωρευτικά η ελάφρυνση να φτάσει στις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προφανώς μπορεί να δώσει και κίνητρο στις επιχειρήσεις να κάνουν ευκολότερα προσλήψεις στο στάδιο που η χώρα θα ανακάμπτει.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, προ κορωνοϊού, για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023 κατανεμημένο τόσο στις  επιχειρήσεις κατά 2,38 μονάδες, όσο και στους εργαζόμενους κατά 2,62 μονάδες.

Βέβαια ο όλος σχεδιασμός θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει κατά το χτίσιμο του προϋπολογισμού. Τίποτα δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί σίγουρο καθώς υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες. Πώς θα εξελιχθούν για παράδειγμα τα κρατικά έσοδα το επόμενο διάστημα; Πόσο αυξημένες θα πρέπει να είναι οι κρατικές δαπάνες ώστε να στηριχθεί η οικονομία κατά την αποσωλήνωση της. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει οποιαδήποτε πρόβλεψη ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο «MR» προφανώς και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών είναι μέσα στις διαθέσεις του οικονομικού επιτελείου όπως και η περαιτέρω μείωση αυτών αλλά όλα αυτά εξαρτούνται από το status quo. Βέβαια από την άλλη η  σχεδόν βέβαιη παράσταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 και υπό προϋποθέσεις και για το 2023, δίνει την ανάσα στο οικονομικό επιτελείο να γίνει τουλάχιστον ο σχεδιασμός χωρίς το άγχος των πλεονασμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσφατα ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022.Η  προσωρινή για το τρέχον έτος αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης αγγίζει περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.

Aυτήν τη στιγμή η αγωνία του οικονομικού επιτελείου είναι πως θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες. Το μεγάλο στοίχημα του Μάρτιου για ένα αρχικό άνοιγμα της οικονομία.

Από τις 22 Μαρτίου με το λιανεμπόριο και στις αρχές Απριλίου με την εστίαση και το σταδιακό ξεκλείδωμα της οικονομίας  τους επόμενους μήνες .Και βέβαια το στοίχημα του τουρισμού από τον Μάιο .Μέχρι τώρα το οικονομικό επιτελείο λείχει κάψει 11 δισ. ευρώ για να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία. Στον προϋπολογισμό είχαν υπολογιστεί 7,5 δις ευρώ οπότε ήδη τα μέτρα στήριξης έχουν κοστίσει επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Σε αυτή τη  φάση το ζητούμενο είναι πως  το επόμενο θα συγκρατηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις , πως θα αποφύγουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και εννοείται πως το βλέμμα είναι στραμμένο στον σχεδιασμό ώστε η οικονομία να βγει από το τούνελ και να μπορέσει να ανακάμψει. Θα πρέπει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα λοιπόν να προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να βγει από το τούνελ με τις μικρότερες απώλειες. Αυτό επισημαίνει άλλωστε και στην τελευταία έκθεσή της η Κομισιόν.

πηγη