Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Αυτά είναι τα «έργα» σας, καληνύχτα και καλή βραδιά…

«Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια», λέει ο λαός και η σοφία του αποδεικνύεται καθοδηγητική για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινούνται κι όχι να άγονται και να φέρονται – έρμαια της προσωρινής τους καθεδρίας – οι… άρχοντες του τόπου.

Επειδή, κάπου το μπλοκάκι τελειώνει και φθάνει να τραβηχτεί και η γραμμή του απολογισμού, καλό είναι ορισμένοι με αυτοκριτική προσέγγιση και όχι με… Καισαρική διάθεση, να σταματήσουν και να δουν μπροστά τους το… δέντρο. Κι εάν πουν πως το έχουν δει, τότε θα έπρεπε να ξέρουν πως η κοντόφθαλμη ενόραση – που ενοχλείται από την πηγαία κριτική – οδηγεί στο να χάνεις και το δέντρο και το δάσος.

Μεταφέρω απλά αποσπάσματα από τα όσα διαβάσαμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην συνέντευξη του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, τα οποία έχουν ως εξής. Και το κάνω για να τα διαβάσει κανένας από την περιφερειακή αρχή, πριν αρχίσει να βαυκαλίζεται για το… παραγόμενο έργο. Σημειώνεται, λοιπόν:

« …Παρακινούμε λοιπόν τους παράγοντες, δήμο και περιφέρεια, να φτιάξουν κάποιο δρόμο, ένα πάρκινγκ επιτέλους εδώ γύρω για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο χώρος. Πριν λίγες ημέρες, για παράδειγμα, ο χώρος δέχτηκε 6.000 ανθρώπους σε μια εκδήλωση με τον Γιάννη Χαρούλη, ο οποίος είναι τρομερά δημοφιλής. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πήγαιναν ως τα γύρω χωριά, ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ ο κόσμος. Μα δεν τα βλέπει αυτά η Περιφέρεια;

Έχετε κάνει κάποια παρέμβαση για το θέμα; Υπάρχει πρόβλημα και με τις πινακίδες, από όσο γνωρίζω.

Συνέχεια. Τους γράφω, τους τηλεφωνώ, ανεβάζω αναρτήσεις, τίποτα. Δεν αντιδρά κανένας. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τις πινακίδες, ο κόσμος χάνεται. Αλλού γράφει Ιθώμη, αλλού Μεσσήνη, τα χιλιόμετρα είναι άλλα ντ’ άλλων, δεν υπάρχουν σε καίρια σημεία πινακίδες για να μπορεί ο κόσμος να κατευθύνεται. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι ότι ο χώρος αυτός έχει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον; Η Μεσσήνη τραβάει κόσμο, αλλά και όλος ο νομός Μεσσηνίας, ο οποίος έχει τρεις πόλους έλξης: Την αρχαία Μεσσήνη, το Κόστα Ναβαρίνο και την Καλαμάτα, μια πόλη ανθηρή που αναπτύσσεται ραγδαία. Το λέω και το γράφω συνεχώς. Κάνετε κάτι να ενισχύσετε αυτούς τους τρεις πόλους, κυρίως την αρχαία Μεσσήνη και τα πέριξ. Εκπλήττομαι, το έχω πει από χρόνια, περί άλλα τυρβάζουν δυστυχώς οι αιρετοί μας άρχοντες.

Και οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο;

Οι ανασκαφές συνεχίζονται δειλά – δειλά. Δεν έχουμε πια ευρωπαϊκά προγράμματα, το 2015 σταμάτησαν. Τα τρέχοντα, το 5ο λεγόμενο ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ, το έχει στα χέρια της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία δεν έχει δώσει ακόμα τίποτα για τον Πολιτισμό. Το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό είναι 2014-2020, τώρα έχουμε 2018 προς 2019 και ακόμα τίποτα. Τι να σας πω; Στον αέρα κι αυτό. Εγώ δεν περιμένω τίποτα πια. Προσπαθώ και βρίσκω ιδιωτικά χρήματα. Μόνο με αυτά κινούμαι τα δυο τελευταία χρόνια».

Θα μπορούσα να σχολιάσω αρκετά, όμως δεν χρειάζεται… Το παραπάνω απόσπασμα του κορυφαίου Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη που ανέδειξε την περιοχή στο παγκόσμιο προσκήνιο, όταν κάποιοι (σ.σ. ο νυν Περιφερειάρχης) υπόσχονταν δρόμους-σημαία είναι τόσο… απογυμνωτικό για τα έργα και τις ημέρες Τατούλη, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι αιρετοί την ανάπτυξη του τόπου.

Αυτά είναι τα «έργα» σας, καληνύχτα και καλή βραδιά.