Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προκύψει με ισχυρή λαϊκή εντολή όχι μόνον για τους προφανείς πολιτικούς λόγους, αλλά και επειδή θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά αντιδημοφιλών και κοινωνικά δύσκολων ζητημάτων.
Για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί για τα κόκκινα δάνεια είναι διαδικασία η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε νομοτεχνικά ώστε να έχει μαζικά αποτελέσματα, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι όλο και πιο αισθητή η εμπλοκή fund και άλλων ιδιωτών. Αλλο ανάλογο παράδειγμα είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η οποία εκκρεμεί και απειλεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την πρόθεση της ΝΔ να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ.
Το δυσκολότερο όμως έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι να δημιουργήσει συνθήκες ορθολογισμού στο φορολογικό σύστημα. Παραμένουν σε ισχύ μια σειρά σκληρών και παράλογων μέτρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια τα οποία είναι κατάφορα άδικα για τους φορολογούμενους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο φορολογούμενος υποχρεώνεται σήμερα να καταβάλει το 50% του φορολογικού προστίμου προκειμένου να έχει δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για μέτρο της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκλείει το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Ο φορολογούμενος εφόσον αμφισβητεί πράξεις που εκδίδονται σε βάρος του από την Εφορία δεν δικαιούται να προσφύγει στη διοικητική Δικαιοσύνη. Υποχρεώνεται πρώτα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή επανεξέτασης στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ. Η ΔΕΔ είναι και η μοναδική αρχή που έχει δικαίωμα να αναστείλει την καταβολή του 50% του υπό αμφισβήτηση ποσού. Αν δεν το πράξει, τότε ο φορολογούμενος καλείται να το καταβάλει προκειμένου να έχει το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ΔΕΔ δικαιώνει περίπου το 20% των προσφυγών που εξετάζει.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια είχαν δυσκολία να αντιληφθούν την υπερφορολόγηση. Ωστόσο, η εισπραξιμότητα των πιο βασικών φόρων -ΦΠΑ και εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων- σήμερα είναι περίπου στο 81% και του ΕΝΦΙΑ περίπου στο 75%. Η απλοποίηση και κυρίως ο εξορθολογισμός του φορολογικού χάους που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι το βασικό πεδίο πάνω στο οποίο θα κριθεί η επιτυχία ή μη της νέας κυβέρνησης. Αν το επιτύχει, τότε θα δικαιούται να λέει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.