Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Πανελλαδικές 2021: «Εύκολο το 10, σχετικά άνετο το 15, δύσκολο το 20»

Οποιος πέρασε με επιτυχία το χθεσινό, υψηλό εμπόδιο, μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία στα δύο ακόμη, με τα οποία ολοκληρώνονται οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Χθες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν σε Αρχαία, Βιολογία και Μαθηματικά Προσανατολισμού, μαθήματα υψηλής βαρύτητας για την εισαγωγή σε σχολές όπως νομικές, ιατρικές και πολυτεχνεία. «Εύκολο το 10, σχετικά άνετο το 15, δύσκολο το 20!», ανέφερε χθες η μαθηματικός Ηρώ Μαρκάκη από το φροντιστήριο «Μεθοδικό», σχολιάζοντας τις προοπτικές των υποψηφίων για την επίδοση στις Πανελλαδικές με κριτήριο μόνο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.

Ειδικότερα, όπως σχολίασε η ομάδα του φροντιστηρίου «Μεθοδικό», «τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, τόσο στα Μαθηματικά και τη Βιολογία όσο και στα Αρχαία, ήταν μέτριας, αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας, έτσι ώστε οι προετοιμασμένοι υποψήφιοι να μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά ερωτήματα, αλλά να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες, παρατηρητικότητα και πολύ καλή προετοιμασία για να απαντηθούν σωστά και με πληρότητα σε ορισμένα απαιτητικότερα ερωτήματα».

Συγκεκριμένα, τα θέματα της Βιολογίας ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και χαρακτηρίζονται από ορθή διαβάθμιση των ερωτημάτων. Οι απαντήσεις των θεμάτων Γ και Δ ήταν εκτενέστερες και απαιτούσαν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι υποψήφιοι για να απαντήσουν με πληρότητα έπρεπε να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο τους και να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τα ερωτήματα των ασκήσεων, προκειμένου να είναι ολοκληρωμένη και ορθή η τεκμηρίωσή τους στα επιμέρους ζητούμενα.

Αντίστοιχα στα Μαθηματικά, τα θέματα κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης, απαιτούσαν ευχέρεια στις αλγεβρικές πράξεις και καλή κατανόηση όλων των βασικών εννοιών της Ανάλυσης. Οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια σχεδόν στα περισσότερα ερωτήματα. Το θέμα Δ ήταν αρκετά αυξημένης δυσκολίας, ιδίως τα τελευταία ερωτήματα όπου υπήρχαν λεπτά σημεία που απαιτούσαν όχι μόνο καλή κατανόηση των εννοιών, αλλά παρατηρητικότητα και οξύνοια. Το άριστα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά περισσότεροι μαθητές θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικές βαθμολογίες και να ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο του 10.

Ως γενικό σχόλιο για τα θέματα, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι «εξετάζεται το σύνολο σχεδόν της ύλης. Αρκετά ερωτήματα σχετίζονται με το σχολικό βιβλίο. Η επιτυχής αντιμετώπιση των θεμάτων απαιτεί πολύ καλή γνώση της ύλης των προηγούμενων τάξεων. Τα θέματα παρουσιάζουν ορθή κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, με αποτέλεσμα να αναμένεται ομαλή κατανομή της βαθμολογίας, και ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες».

Στα Αρχαία Ελληνικά, σύμφωνα με το «Μεθοδικό», τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας και πιο εύκολα σε σύγκριση με τα περυσινά. Τα ζητούμενα αφορούσαν στις βασικές έννοιες και γνώσεις που πρέπει να κατέχει ένας υποψήφιος και αναμένεται οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι να έχουν υψηλές επιδόσεις. Πρωτοτυπία αποτελεί η διατύπωση του πρώτου θέματος της Γραμματικής, που αναφερόταν σε συνδυασμό ερωτημάτων.

Τέλος, χθες καθυστέρησε κατά μία ώρα η έναρξη της εξέτασης, λόγω τεχνικού προβλήματος.

πηγη