Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ποιες αποδείξεις οδηγούν στη μείωση του φόρου

Aποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαρ, υδραυλικούς, δικηγόρους γιατρούς κ.λ.π. θα πρέπει να συλλέγουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι προκειμένου να τύχουν των πρόσθετων μειώσεων στη φορολογία εισοδήματος.

Δεκάδες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών και όσοι φορολογούμενοι πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω κάρτας ή e-banking θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα. Συγκεκριμένα, το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και, κατ’ επέκταση, θα μειώνεται ο τελικός φόρος. Οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα οδηγούν στη μείωση των επιβαρύνσεων:

– συνεργεία αυτοκινήτων

– ενοικιαζόμενα δωμάτια

– μπαρ

– υδραυλικοί

– ηλεκτρολόγοι

– ελαιοχρωματιστές

– κομμωτήρια

– γυμναστήρια

– κέντρα αισθητικής

– ιδιαίτερα μαθήματα

– δικηγόροι

– γιατροί

– τεχνικά γραφεία κ.ά.

Ωστόσο, η παρεχόμενη έκπτωση, όπως αναφέρουν λογιστικά γραφεία, δεν επαρκεί για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό καθώς η παρεχόμενη έκπτωση δεν καλύπτει το ΦΠΑ που προσφέρουν τα επαγγέλματα που δεν εκδίδουν κατά σύστημα αποδείξεις. Σημειώνουν ότι θα χρειαστούν δραστικά μέτρα, και συγκεκριμένα είτε αύξηση του ποσοστού των δαπανών που θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδα άνω του 50% είτε η έκπτωση να γίνεται κατευθείαν στον τελικό φόρο. Όπως τονίζουν, σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το ΦΠΑ που χαρίζουν ως έκπτωση διάφοροι επαγγελματίες. Εφόσον γίνει αυτό, το ελληνικό Δημόσιο θα είναι και πάλι κερδισμένο. Πρώτον, θα κάνει δώρο εκείνο το ΦΠΑ στους φορολογούμενους και, δεύτερον και σημαντικότερο, θα έχει περισσότερα έσοδα από το φόρο εισοδήματος, καθώς θα αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών που συνήθως δηλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση

1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 3.000 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 19.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 19.100 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 2.902 ευρώ.

Δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 198 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 5.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 18.500  ευρώ.

– Φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ: 3.100  ευρώ.

– Φόρος για εισόδημα 18.500 ευρώ: 2.770 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 330 ευρώ.

Το σχέδιο της φορολοταρίας

Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας, που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις “επικίνδυνες” επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπολοίπους. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.

πηγη