Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Συνεπιμέλεια: Πέρασε με 156 «ναι» -Καταψήφισαν Γιαννάκου-Ολγα Κεφαλογιάννη

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε πριν από λίγη ώρα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια. Υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οι άλλοι δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που είχαν διατυπώσει ενστάσεις, Χαρ. Αθανασίου και Μανούσος Βολουδάκης, τελικώς υπερψήφισαν.

Πέραν της πλειοψηφίας επί της αρχής, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 7 (για το εξίσου) και 13 (το 1/3) ψήφισαν συνολικά 176 βουλευτές, εκ των οποίων θετικά τοποθετήθηκαν οι 156 της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όπως είχαν προαναγγείλει από νωρίς το μεσημέρι, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ζήτησε την ονομαστική- απείχε, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα παρουσίας των βουλευτών που βρίσκονται σε ισχύ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ ως αντίδραση στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη διαδικασία πάντως αποχώρησε τελικώς και το ΚΚΕ, με τον Θ. Παφίλη να δηλώνει ότι «το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία-τραγέλαφο, την οποία χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει τη στρατηγική σύμπλευση που έχει με τη Νέα Δημοκρατία».

Τσιάρας: Θα αποδειχθεί ποιος βρέθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας
«Εμείς δεν θελήσαμε να βάλουμε το πρόβλημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ζήτημα της συνεπιμέλειας, το ζήτημα της άσκησης γονικής μέριμνας είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Θα έπρεπε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν το πράξατε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, λίγο προτού πέσει η αυλαία της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Εμείς δεν θελήσαμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, όταν άφησε στο συρτάρι το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Θέλατε να κάνουμε αυτό; Αλλά να πούμε τότε και στην κοινωνία, να έχουμε το θάρρος να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι δεν είμαστε ικανοί ένα θέμα που συνιστά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ότι δεν μπορούμε να το δούμε, ότι δεν μπορούμε να το αναλύσουμε, ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Άκουσα απίθανα πράγματα. Άκουσα ότι πάμε να δημιουργήσουμε παιδί-βαλίτσα, παιδί που το χωρίζουμε στη μέση. Εδώ όμως έχουμε ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Αν η προσέγγιση γίνεται με όρους μικροπολιτικής και με όρους λαϊκισμού, κάνουμε ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Κώστας Τσιάρας, και προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συνεννοηθούμε. Χάθηκε. Δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναπαρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία ξανά, αλλά, δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τις περισσότερες φορές υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση αλλά σε ένα συγκεκριμένο βάθος χρόνου θα αποδειχθεί ποιος έχει κάνει λάθος και ποιος βρέθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Δεν είμαι νομικός. Αλλά έχω την πλήρη συνείδηση ότι η προσπάθεια που κάναμε ήταν ειλικρινής και είμαι και πεπεισμένος ότι ήταν και στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Τσιάρας, και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν ποιος θέλει να λύσει προβλήματα.

«Μετά από 1,5 χρόνο μεγάλης προσπάθειας έχω την αίσθηση ότι κάναμε το καθήκον μας», επέμεινε ο κ. Τσιάρας και αναφέρθηκε και στη στάση των βουλευτών της ΝΔ που εξέφρασαν διαφορετική άποψη στο νομοσχέδιο.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι δημοκρατικό κόμμα, δεν μπορεί να μην αφήσει ελεύθερη την έκφραση της διαφορετικής φωνής. Σε ένα κοινωνικό ζήτημα, η προσέγγιση του καθενός βουλευτή μπορεί να είναι διαφορετική. Η δική μας αγωνία είναι να εκπέμψουμε ένα σταθερό παιδαγωγικό μήνυμα στην κοινωνία. Και χρειάζονται ακόμα και πολλά άλλα βήματα», είπε ο κ. Τσιάρας, και απάντησε και στις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο υποδείχθηκε από συγκεκριμένο λόμπι. «Αν αναρωτιέστε ποιοι ήταν οι φοβεροί και τρομεροί και κακοί άνθρωποι, οι οποίοι συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, σας απαντώ ότι είναι οι αποσπασμένοι δικαστές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαίρετοι επιστήμονες, άνθρωποι που υπηρετούν με μεγάλη συνείδηση τον ρόλο τους και κάνουν ό,τι είναι δυνατό, έχοντας και τη γνώση και την εμπειρία για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση».

Ο Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχωρεί από αυτή, και αυτό την ίδια ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια «για τη διαφύλαξη του πραγματικού συμφέροντος του παιδιού, για τη διαφύλαξη της αίσθησης της αγάπης, που τη χρειάζονται για να προχωρήσουν στη ζωή τους».

Τέλος, αναφερόμενος στο κείμενο παρατηρήσεων των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ, ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι ως αυτή την ώρα δεν έχει φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Την αναζητήσαμε, όμως, και τη βρήκαμε την επιστολή. Αυτά τα έγγραφα ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κατατίθενται στη μόνιμη αντιπροσωπεία που υπάρχει και από εκεί διαβιβάζονται στα αρμόδια υπουργεία για τις απαντήσεις. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η χαρά σας, που δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Υπάρχει μια ανάρτηση για το ποιος έδωσε τις πληροφορίες και με ποιον τρόπο τις μετέφερε. Επίσης, μου κάνει έκπληξη ότι το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Ραγκούσης δεν είναι το επίσημο. Έχει προφανώς ληφθεί από τη συγκεκριμένη δομή του ΟΗΕ», είπε ο Κώστας Τσιάρας, και επισήμανε: «Εμείς δεν θα εκθέσουμε τη χώρα. Θα απαντήσουμε και οι απαντήσεις μας θα είναι τόσο συγκεκριμένες, τόσο τεκμηριωμένες και τόσο πειστικές που δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία ότι τηρούμε και τις Διεθνείς Συμβάσεις και όσα περιγράφονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Άλλοι είναι αυτοί που εξέθεσαν τη χώρα στη GRECO όταν έκαναν πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Οπότε μην κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς. Εμείς θα τις δώσουμε τις απαντήσεις. Το ποιος έχει εκθέσει τη χώρα είναι καταγεγραμμένο», είπε ο κ. Τσιάρας.

Το Μαξίμου δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά των διαφοροποιήσεων
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε εγκαίρως να μη ρίξει λάδι στη φωτιά των εσωκομματικών διαφωνιών για τη συνεπιμέλεια και δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία κατά την ψηφοφορία, στον απόηχο των ισχυρών διαφοροποιήσεων από τη Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη, που άσκησαν δριμεία κριτική και ουσιαστικά προανήγγειλαν την μη ψήφισή του από την πλευρά τους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για τις διαφοροποιήσεις Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, σχολιάζοντας: «Η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή σε ένα νομοσχέδιο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας».

Πηγή