Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Το πρώτο κινητό ζύγιζε 1 κιλό και η μπαταρία του φόρτιζε σε 10 ώρες!

Στις 3 Απριλίου 1973 ο Μάρτιν Κούπερ έκανε την πρώτη κλήση απο κινητό τηλέφωνο. Και απο τότε ο κόσμος άλλαξε.

“Γεια σου Τζόελ., είμαι ο Μάρτιν, Δεν θα το πιστέψεις αλλά σε καλώ από ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο. Ένα φορητό τηλέφωνο χειρός”. Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν μέσω κινητού και βγήκαν από τα χείλη του 44χρονου τότε Μάρτιν Κούπερ, μηχανικού της Motorola. O αποδέκτης της κλήσης, δεν ήταν άλλος απο τον Τζόελ Ένγκελ, που εργαζόταν ως επικεφαλής ερευνητικού προγράμματος της εταιρείας AT&T, ο οποίος επίσης προσπαθούσε να κατασκευάσει το πρώτο κινητό τηλέφωνο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Απριλίου 1973. Ο Κούπερ έκανε την κλήση προς τον Ένγκελ ενώ περπατούσε σε δρόμο του Μανχάταν, έχοντας δίπλα του έναν φωτορεπόρτερ, ώστε να υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα. Αυτό που ουσιαστικά είπε στον “άσπονδο εχθρό” του, ήταν ότι ο αγώνας για την τελειοποίηση της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας τελείωσε και ότι η Motorola βγήκε νικήτρια. Η απάντηση του Ένγκελ ήταν κάποια δευτερόλεπτα σιωπής.

Μέχρι τότε η κινητή τηλεφωνία περιοριζόταν σε συσκευές με καλώδιο, που ήταν εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα και άλλα οχήματα. Και η κατάσταση παρέμεινε περίπου η ίδια για τα επόμενα δέκα χρόνια, αφού τόσο χρειάστηκε η Motorola μέχρι να βγάλει στην αγορά το πρώτο της τηλέφωνο.

Η συσκευή Motorola DynaTAC 8000x ζύγιζε περίπου 1 κιλό,  το μήκος της ήταν 25,5 εκατοστά και κάποιοι την αποκαλούσαν “τούβλο”. Η διάρκεια λειτουργίας του τηλεφώνου περιοριζόταν στη μισή ώρα περίπου και η μπαταρία του χρειαζόταν 10 ώρες για να φορτίσει.

Το 1983 η Motorola έγραψε  ιστορία όταν παρήγαγε το πρώτο εμπορικό κινητό τηλέφωνο στον κόσμο. Κι αυτό έγινε μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές που έκανε η εταιρεία για να το τελειοποιήσει. Συνολικά 5 μοντέλα έβγαλε μέχρι να αποφασίσει ποιο ήταν το καλύτερο, αυτό δηλαδή που θα έδινε στους καταναλωτές έναντι του ποσού των 3.500 δολαρίων.

H πρώτη συσκευή που πουλήθηκε το 1983.
H πρώτη συσκευή που πουλήθηκε το 1983.  AP

Το 2013 ο Κούπερ τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Marconi και σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής “έπρεπε να ξεπεράσει αμέτρητες προκλήσεις. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70 όταν ξεκίνησε για να δημιουργήσει ένα κινητό τηλέφωνο, δεν υπήρχαν καν ασύρματα τηλέφωνα στην αγορά. Ακόμη και οι περισσότεροι από τους ηγέτες του κλάδου δεν έβλεπαν μέλλον για ένα προσωπικό, φορητό τηλέφωνο. Αλλά το όραμα του Κούπερ άλλαξε την πορεία των ασύρματων επικοινωνιών”.

“Χρειάστηκαν χρόνια για να εξελιχθεί η τεχνολογία” έλεγε ο Κούπερ σε συνεντεύξεις του. “Χρησιμοποιούσαμε ζώνες συχνοτήτων που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ πριν. Δεν μπορείς να πας από το εργαστήριο σε ένα εμπορικό προϊόν από τη μία μέρα στην άλλη”.

Ο Μάρτιν Κούπερ δηλώνει περήφανος για τη συμβολή του στις φορητές ασύρματες επικοινωνίες. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας είναι η φτώχεια. Η απάντηση είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας – και το κινητό έχει επιφέρει τεράστιες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα. Από ένα χωριό στην Ινδία όπου αγρότες μπορούν να βρουν την καλύτερη τιμή για τις καλλιέργειες τους, έως τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας ασθενών σε πραγματικό χρόνο, η κινητή επικοινωνία φέρνει επανάσταση στον κόσμο μας” έλεγε.

Ο Μάρτιν Κούπερ ήθελε το κινητό βοηθήσει στην ασφάλεια των ανθρώπων και να τους κάνει να νιώσουν πιο ελεύθεροι. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, το κινητό μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια και την ελευθερία που οραματίστηκε ο “πατέρας” του, η συνεισφορά του στην ενημέρωση να είναι τεράστια, οδηγεί όμως και σε μια κατάσταση ομηρείας. Το κινητό δεν είναι πια ένα τηλέφωνο μόνο. Είναι φορητός υπολογιστής, τηλεόραση, ραδιόφωνο, παιγνίδι, ακόμη και πορτοφόλι και κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του χωρίς αυτό.

πηγη