Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Χαλάρωση πάνω στην… έξαρση; Είμαστε στα καλά μας;

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Η Ελληνική κυβέρνησε δείχνει να χάνει τον έλεγχο της πανδημίας.

Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να σημειώσουμε ότι στο σύνολο του χρονικού διαστήματος που κράτησε η παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση, η Ελλάδα τα πήγε αρκετά καλά. Και πάντως πολύ καλύτερα από όλες τις όμορες χώρες (στα Βαλκάνια) – ακόμα, πολύ καλύτερα κι από τις περισσότερες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,,,

Προσοχή: στο συνολικό διάστημα του ενός χρόνου…

Αλλά στο δεύτερο μισό της κρίσης (μετά τις αρχές Νοεμβρίου) η Ελλάδα ΔΕΝ τα πήγε καλά! Παρ’ ό,τι η κυβέρνηση αποφάσισε το πιο αυστηρό λοκνταουν απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης δείτε τις επιδόσεις μας σε αντιπαραβολή με τη Σουηδία.

Η Σουηδία είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα με ίδιο πληθυσμό όσο και η Ελλάδα. Αλλά, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε μάς, στη Σουηδία δεν επιβλήθηκε κανένα λοκνταουν (εκτός από κάποια στοχευμένα μέτρα-συστάσεις προς το τέλος).

Και επί πλέον στη Σουηδία επικρατεί πολύ περισσότερο κρύο για μεγαλύτερο μέρος του έτους, οπότε θα περίμενε κανείς οι επιπτώσεις της πανδημίας να είναι πολύ χειρότερες στη Σουηδία απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Ακόμα και ceteris paribus, δηλαδή, αν όλα τα άλλα ήταν “ίδια”

Στη Σουηδία λοιπόν, οι συνολικοί νεκροί από την αρχή της πανδημίας είναι πράγματι, 13.500 περίπου. Στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είναι 8.300

Όμως στο δεύτερο μισό της πανδημίας, δηλαδή από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει τον ίδιο αριθμό νεκρών όπως και η Σουηδία (7.250 περίπου) – αλλά στην Σουηδία δεν υπήρξε κανένα λοκνταουν, ενώ στην Ελλάδα διακηρύχθηκε το πιο αυστηρό λοκνταουν!

Είναι προφανές ότι στο δεύτερο ήμισυ δεν λειτούργησε το ελληνικό λοκνταουν. Στη Σουηδία που υπό συνθήκες πολύ δριμύτερου ψύχους δεν εφαρμόστηκε καθόλου, είχαν τα ίδια αποτελέσματα…

Αυτό φαίνεται κι από το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνησε διακήρυσσε αρχικά, ότι θα υπάρξουν μέτρα “χαλάρωσης” όταν ο ημερήσιος δείκτης νέων κρουσμάτων πέσει κάτω από τα 1000 την ημέρα, τώρα σκέπτεται να χαλαρώσει όταν ο ημερήσιος δείκτης βρίσκεται πάνω από 3000 την ημέρα !

Κάτι πήγε στραβά λοιπόν…

–Μήπως ήταν λάθος εξ αρχής ο πλήρης “εγκλεισμός” στην Ελλάδα;

–Μήπως ήταν σωστό το λοκνταουν, αλλά δεν εφαρμόστηκε;

–Και τι σημαίνουν από δω και μπρός όλα αυτά;

–Σημαίνουν μήπως, ότι πρέπει να χαλαρώσουμε όταν το τρίτο κύμα βρίσκεται σε έξαρση;

Τη συζήτηση για το τι έγινε, τι πήγε στραβά, τι ήταν σωστό και τι όχι, δεν θα την κάνουμε τώρα…

Όταν με το καλό τελειώσει η κρίση θα δούμε τη συνολική εικόνα, θα δούμε τα αδιαμφισβήτητα τότε συγκριτικά στοιχεία και θα βγάλουμε τα συμπεράσματα.

Γιατί ακόμα δεν ξέρουμε καν τι αντιμετωπίζουμε. Δεν γνωρίζουμε ούτε τη συνολική “θνητότητα” (πηλίκο θανάτων που προκάλεσε δια τα συνολικά κρούσματα)…

Σε μελέτη του ΕΚΠΑ επί (λίγο ως πολύ) “αντιπροσωπευτικού δείγματος, διαπιστώθηκε ότι οι μισοί περίπου απ’ όσους βρέθηκε ότι έχουν “νοσήσει” (με τέστ αντισωμάτων)… δεν το γνώριζαν καν! Δηλαδή είχαν υπάρξει “ασυμπτωματικοί” (και δεν το είχαν καταλάβει…)

Κι από τους υπόλοιπους, που το γνώριζαν, οι πολύ περισσότεροι δεν το είχαν δηλώσει, δηλαδή δεν συγκαταλέγονται στα “επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα”!

Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 4 ή 5 ή και παραπάνω φορές περισσότερα από τα επισήμως καταγεγραμμένα. Δηλαδή η “θνητότητα” της νόσου (αφού τα κρούσματα βρίσκονται στον παρανομαστή) είναι 4 ή 5 φορές μικρότερη απ’ όσο επισήμως καταγράφεται! Ή και ακόμα πιο μικρή…

Δεν έχουμε λοιπόν, ακόμα, πλήρη εικόνα της κατάστασης. (Αν και θα μπορούσαμε πλέον…)

Τι μπορούμε ωστόσο, να πούμε τώρα;

* Πρώτον: Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το λοκνταουν υπήρξε “λάθος εξ αρχής”, είναι μεγαλύτερο λάθος να το χαλαρώσουμε τώρα, πάνω στην τελική – και χειρότερη διεθνή έξαρση της νόσου!

Γιατί ακόμα κι αν δεν λειτούργησε, είναι πολύ πιθανό πλέον, η σημαντική χαλάρωση του λοκνταουν τώρα, να επιδεινώσει τα αποτελέσματα της πανδημίας, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα. Αφού όλοι συμφωνούν ότι τώρα βρισκόμαστε σε τέτοια έξαρση.

* Δεύτερον, πολύ περισσότερο είναι λάθος να υπάρξει σοβαρή χαλάρωση τώρα, όταν ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι τόσο κοντά. Ουσιαστικά σε ένα ένα-δύο μήνες αναμένεται να έχει καλύψει τη μεγάλη πλειονότητα των “ευπαθών ομάδων”.

–Άρα, όταν από τη μία η ίωση βρίσκεται σε έξαρση είναι σφάλμα να χαλαρώσεις πάνω στην έξαρση.

–Κι όταν η “λύτρωση” (εμβολιασμός) βρίσκεται τόσο κοντά είναι άτοπο να επικαλείσαι την “κόπωση”.

Αν το λοκνταουν έχει μια χρησιμότητα, αυτό είναι τη στιγμή της μεγίστης έξαρσης και λίγο πριν την εκτόνωση. Εδώ πάει να γίνει το ακριβώς αντίθετο

* Τρίτον, κατά κανόνα (δηλαδή στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων) είναι ολέθριο σφάλμα να “αλλάζεις στρατηγική” λίγο πριν το αναπόφευκτο τέλος του “Πολέμου”. Εδώ όλη η στρατηγική στηρίχθηκε (τουλάχιστον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) στο “αφήγημα” ότι το λοκνταουν και οι υπόλοιποι περιορισμοί “σώζουν τον πληθυσμό από την νόσο”…

Υπάρχουν πολλοί (μεταξύ των οποίων και πολλοί “ειδικοί”) που υποστηρίζουν πως όταν μια πανδημία διεισδύσει στην κοινωνία, τότε αναπόφευκτα θα κάνει τον “κύκλο” της. Και οποιαδήποτε μέτρα λοκνταουν μάλλον αναβάλλουν τα χειρότερα για αύριο παρά τα ακυρώνουν.

Κι αντί για γενικό λοκνταουν (που δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον) χρειάζονται πιο “στοχευμένα” μέτρα (που αφορούν κυρίως του ευπαθείς – και μπορούν να μείνουν σε ισχύ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να προκαλούν γενικευμένη “κόπωση” του πληθυσμού).

Εν πάση περιπτώσει, επικράτησε το “αφήγημα” του γενικευμένου λοκνταουν. Αλλού εφαρμόστηκε περισσότερο, αλλού λιγότερο. Τώρα είμαστε στην τελική φάση των μαζικών εμβολιασμών. Τώρα ΔΕΝ είναι τη στιγμή να το αμφισβητήσουμε συνολικά! Τώρα είναι η στιγμή να κορυφώσουμε τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, ιδιαίτερα γιατί η νόσος είναι σε έξαρση.

Η Γαλλία για παράδειγμα τώρα κορυφώνει το λοκνταουν! Αυτό είναι συνεπές με το αφήγημα που όλοι έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής.

Η Γερμανία πήγε να χαλαρώσει αλλά το… μετάνιωσε. Και η Ελλάδα επίσης πήγε να χαλαρώσει, αλλά, ευτυχώς, το μάζεψε

Αν αλλάζει το αφήγημα θέλουμε να το ακούσουμε από την ίδια την κυβέρνηση να το λέει ρητά. Αν δεν αλλάζει το αφήγημα, δεν μπορούμε να δεχθούμε χαλάρωση σε στιγμή έξαρσης της νόσου.

Και πάντως είτε το λοκνταουν λειτούργησε είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τη μία ζητούσε αυστηρότερα μέτρα (ειδικά σε βάρος της Εκκλησίας) και την άλλη οργάνωνε καθημερινές διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα (και όχι μόνο) “δεν δικαιούται δια να ομιλεί”…

* Τέταρτον: Εδώ πάει να γίνει κάτι ακόμα χειρότερο: Αν υπήρχε σοβαρή χαλάρωση και εμφανιζόταν αμέσως μετά αμέσως αύξηση κρουσμάτων-θανάτων, η Αντιπολίτευση θα κατηγορούσε την κυβέρνηση πως “χαλάρωσε τη λάθος στιγμή”. “Σκοτώσατε κόσμο”, θα τσιρίζει…

Ακόμα κι αν η ίδια η Αντιπολίτευση έσερνε την κοινωνία σε γενικευμένη χαλάρωση. Ακόμα κι αν η Αντιπολίτευση “έσπαγε” το λοκνταουν όσο υπήρχε…

Ακόμα κι αν η έξαρση των αριθμών (κρουσμάτων-θανάτων) δεν οφείλεται στην χαλάρωση, αλλά στην κορύφωση του επιδημικού κύματος!

Αν οι αριθμοί ανέβουν με λοκνταουν, όπως συμβαίνει παντού, οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης δεν θα πείσουν κανένα.

Αν η αριθμοί ανέβουν με ταυτόχρονη “χαλάρωση” του λοκνταουν, όλοι θα πειστούν ότι… “φταίει η κυβέρνηση” για την κορύφωση της πανδημίας!

Εδώ υπάρχει μια θανάσιμη παγίδα μέσα στην οποία πήγε να πέσει η κυβέρνηση. Κι αυτή την παγίδα δεν την “έστησε” ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρο ο ΣΥΡΙΖΑ…

* Και πάντως όταν υπάρχει “κόπωση” της κοινωνίας, ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να βγει και – συνεπής με όσα έλεγε μέχρι τώρα – να ζητήσει από την κοινωνία “λίγο ακόμα υπομονή”, αφού η λύτρωση των μαζικών εμβολιασμών είναι κοντά.

Όχι να βγαίνει κορυφαίο στέλεχος του Κόμματος και να δηλώνει – με σαρδόνιο χαμόγελο – ότι “δεν με κρατάει κανείς να πάω στο πατρικό, στο χωριό μου, το Πάσχα!”

Χωρίς να καταλαβαίνει ότι προσβάλλει εκατομμύρια συμπολιτών της, που δεν πήγαν στο χωριό τους πέρσι το Πάσχα, δεν πήγαν στο χωριό τους ούτε τα Χριστούγεννα και δεν σκοπεύουν να πάνε ούτε φέτος το Πάσχα. Γιατί τους το απαγορεύουν τα “μέτρα” της κυβέρνησης!

Αλλά υπάρχει υψηλόβαθμο στέλεχος για το οποίο – προφανώς – δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις. Αυτήν δεν την “συγκρατεί” κανείς!

Βεβαίως, η… “ασυγκράτητη” βγήκε την επομένη και το “διόρθωσε”.

–Αστειευόμουνα, είπε…

Να της πει κάποιος, παρακαλώ, ότι με τη “συσσωρευμένη κόπωση” του κόσμου ΔΕΝ γίνονται “αστειάκια”, τέτοιες ώρες. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο ένα σκέτο “συγγνώμη”

Και πάντως, να θυμάται η κυβέρνηση:

Ισχυρή της βάση είναι πλέον, όσοι πιστεύουν ότι καλώς επέβαλε το λοκνταουν – και κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ το έσπαγε όπου μπορούσε.

Αν σήμερα εγκαταλείψει αυτούς τους ανθρώπους, για να εναγκαλιστεί όσους “κουράστηκαν”, σύντομα θα διαπιστώσει, πως οι “κουρασμένοι” δεν θα της συγχωρήσουν  εύκολα το λοκνταουν, ακόμα κι  αν χαλάρωνε πλήρως τώρα!

Ενώ όσοι τη στήριζαν ως τώρα, γιατί προσπάθησε να “αναχαιτίσει” την πανδημία, δεν θα της συγχωρήσουν ότι χαλάρωσε πάνω στην μεγαλύτερη έξαρσή της.

Σε κάθε περίπτωση/ χαλάρωση τώρα μπορεί να αποδειχθεί μοιραία