Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2017: Κάτω από τη βάση το 90% των υποψηφίων στα Μαθηματικά

Χωρίς διαρροές και χωρίς καμία ανακοίνωση βαθμολογιών νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα και ημερομηνία, 

αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2017, σήμερα Παρασκευή και ενώ ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε και ο εξεταστικός μαραθώνιος των ειδικών μαθημάτων, με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στα Ιταλικά.

AdTech Ad

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα Γενικά Λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016.

Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού). Για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Διευθύνσεων Λέσβου και Χίου που συμμετέχουν στις υπολειπόμενες εξετάσεις που ανεβλήθησαν λόγω του σεισμού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, δεν θα ανακοινωθούν σήμερα οι βαθμοί, αλλά το συντομότερο δυνατόν. 

Στις ιδιαιτερότητες των φετινών Πανελληνίων, σημειώνεται ο χρόνος έναρξης, αλλά και η αυλαία σε ΕΠΑΛ και ενδοσχολικές εξετάσεις. Αν και ο Μάιος θεωρείται τα τελευταία χρόνια ο «μήνας των Πανελλαδικών», να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε το 2013, μετέθεσε για πρώτη χρονιά φέτος τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές. Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας δεν είχε να αντιμετωπίσει «την σπαζοκεφαλιά» του διπλού εξεταστικού συστήματος όπως το 2016, ενώ για πρώτη φορά φέτος, οι Πανελλήνιες μετατέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Σειρά έχει, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού (από τις 6/7), αλλά και η ανακοίνωση των βάσεων που θα πραγματοποιηθεί με τους μέχρι τώρα υπουργικούς υπολογισμούς, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η φετινή επιπρόσθετη πρωτοτυπία από πλευράς υπουργείου Παιδείας ωστόσο, αναδεικνύεται και το γεγονός ότι τις βαθμολογίες στα σχολεία, δεν συνοδεύουν τα στατιστικά με τις σχολικές επιδόσεις, οπότε και η αγωνία για ασφαλέστερη εκτίμηση των βάσεων παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Ωστόσο, σε τηλεφωνική επαφή του News 24/7 με τον εκπαιδευτικό φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα, μπορούμε να παραθέσουμε μία πρώτη εκτίμηση, αλλά και μία γενική κατεύθυνση για το πού θα κινηθούν οι βάσεις στα πέντε επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που αποκομίσαμε από τα κατά τόπους εξεταστικά κέντρα και την ανάρτηση των βαθμολογιών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέρα, διαφαίνονται τα ακόλουθα:

– Επιβεβαιώνεται ότι στα Μαθηματικά Προσανατολισμού για τους υποψηφίους σε σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσεις είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με το 2016. Πέρυσι, το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση άγγιζε το 77%, ενώ το φετινό αντίστοιχο ποσοστό που δεν κατάφερε να πιάσει τη «βάση του 10», αγγίζει το 90%. Αυτό θα φέρει και τη σίγουρη πτώση στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

– Το δεύτερο στοιχείο είναι και τα Μαθηματικά Προσανατολισμού αποδείχτηκαν «σπαζοκεφαλιά» και για τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου, με το 60% αυτών να γράφει κάτω από τη βάση, σε σχέση με πέρυσι που μόλις το 47% δεν κατάφερε να απαντήσει σωστά στο 3ο και 4ο θέμα. Συνεπώς, και στο δύσκολο αυτό επιστημονικό πεδίο, είναι βέβαιη η υποχώρηση των βάσεων, καθώς και ο αριθμός των εισακτέων είναι ταυτόχρονα μεγαλύτερος από τον αριθμό των υποψηφίων. 

– Την ίδια στιγμή, αναμένουμε άνοδο στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που εντάσσονται τα Παιδαγωγικά τμήματα. Φέτος παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της ζήτησης, από 8.500 πέρυσι, σε 17.000.

– Ζητούμενο παραμένει το τι θα γίνει με το 1o και 3o επιστημονικό πεδίο, καθώς για να υπολογίσουμε τις βάσεις και το εύρος των αυξομειώσεων, χρειαζόμαστε ακριβή στατιστικά δεδομένα και σαφέστερη αποτύπωση των επιδόσεων.

Εκτιμάται ωστόσο, ότι θα έχουμε οριακές μεταβολές, καθώς πρώτον οι επιδόσεις στην Ιστορία Προσανατολισμού είναι χαμηλότερες από πέρυσι,  ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Βιολογία Προσανατολισμού.  Παρατηρείται μάλιστα το οξύμωρο ότι άριστοι μαθητές που συνήθως αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της Βιολογίας και όχι σε Φυσική και Χημεία, φέτος κατέγραψαν αντιστρόφως ανάλογες επιδόσεις. Άρα και διατηρούμε επιφυλακτικότητα ως προς τις ακριβείς προβλέψεις για 1ο και 3ο πεδίο.

Πηγή Φωτο: Eurokinissi

news247.gr