Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η εκτόξευση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού
δορυφόρου με το όνομα Hellas Sat 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας.
Από το διαστημικό κέντρο όπου παρακολούθησε την εκτόξευση του δορυφόρου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε αποκλειστική δήλωσή του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωσε πως η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε: «Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση.
Η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέχρι την αποψινή εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας:
- Έξι αναμεταδότες έναντι τριών, που προέβλεπε η αρχική Σύμβαση, όπως είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και των δύο αναμεταδοτών που τελικά παραδόθηκαν. Επιπλέον 17 χρονοαναμεταδότες, έναντι του τμήματος της προηγούμενης σύμβασης που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ουσιαστικά, υπερτριπλασιάζουμε τα οφέλη της χώρας.
- Τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της Άμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας.
- Τη διασφάλιση της παρουσίας της στο διάστημα, που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων. Πλέον, ερευνητές και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, βρίσκουν τη στήριξη που τους αρμόζει.
Επιπλέον, ο Hellas Sat 3 θα δώσει για πρώτη φορά στους επιβάτες των αεροπλάνων στην Ευρώπη πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Το μήνυμα που έστειλε απόψε η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να “φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους” αποκτά ουσία» κατέληξε ο Ν. Παππάς.
To βίντεο της εκτόξευσης
Η δήλωση Παππά από το κέντρο της εκτόξευσης του ελληνικού δορυφόρου
Ο υπουργός ΨΠΤΕ Νικος Παππάς στη πρώτη του δήλωση, στην αγγλική, από το κέντρο της εκτόξευσης του ελληνικού δορυφόρου στην γαλλική Γουιάνα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου.
«Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του υπουργείου μας Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον γγ Βασίλειο Μαγκλάρα γιατί αυτά τα άτομα έχουν δουλεψει πολύ σκληρά ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε εδώ σήμερα και να γιορτάσουμε το γεγονός ότι έχουμε κάνει άλλο ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα.
Είμαι πολύ περήφανος γιατί ήμουν παρών στο πρόγραμμα αυτό και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό των ξένων εταιριών που συνέβαλαν στην εκτόξευση.
Ο δορυφόρος, όπως ξέρετε, θα κάνει χρήση του ελληνικού τροχιακού διαδρόμου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί η χώρα μας επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος.
Και επιστρέφει με δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά την εκτόξευση του HellasSat και ο δεύτερος το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουμε και θα ξεκινήσουμε την Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος το επόμενο δίμηνο.
Αρα, θα ήθελα ξανά να ευχαριστήσω τους πάντες που εργάστηκαν στο έργο αυτό και ως πολιτικός θα ήθελα να λάβω την ευκαιρία να αναφέρω ότι μαζί, με τις προσπάθειες των επιστημόνων, πρέπει να δουλέψουμε μαζί ώστε να εξηγήσουμε στον κόσμο πόσο σημαντική είναι η έρευνα για το διάστημα και οι συγκεκριμένες πηγές σε τέτοιου είδους δραστηριότητες για την ανθρωπότητα, και πόσο σημαντικά είναι αυτά τα πράγματα καθώς και πόσο μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.
Σ’ αυτό θα έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Αυτός, εξάλλου, δεν είναι και ο σκοπός μας; Σας ευχαριστώ πολύ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS /© ESA-CNES-ARIANESPACE