Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Μαύρες σκιές… στον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας – Σε απόγνωση βρίσκονται έμποροι και επαγγελματίες

Ένα βήμα πριν την «ασφυξία» βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, με τη νέα παράταση στην επανεκκίνηση της οικονομίας να προκαλούν εκνευρισμό στους εμπόρους, οι οποίοι «απειλούν» με κινητοποιήσεις. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το τρίτο κύμα του κοροναϊού βρίσκεται στο πικ του, με την Ελλάδα να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα τα κρούσματα ξεπέρασαν και πάλι τα 3.000, ενώ και οι διασωληνωμένοι σημείωσαν ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ. Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μοναδικό «μαύρο» ρεκόρ της ημέρας αφού οι 72 θάνατοι ήταν οι περισσότεροι σε 24 ώρες για το 2021.

Είναι λοιπόν λογικό ότι με συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ και τα νοσοκομεία της χώρας να πιέζονται ασφυκτικά, κάθε συζήτηση περί ανοίγματος της οικονομίας φαντάζει… ουτοπική. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο χαλάρωσης και οι αποφάσεις μετατέθηκαν για την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκφράσει το αίτημά του για άνοιγμα στις 5 Απριλίου, κάτι που θα γίνει πιθανότατα δεκτό κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επιδημιολόγων την επόμενη εβδομάδα δεδομένου ότι ήδη ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συνοδευτεί το άνοιγμά τους, δηλαδή η υποχρεωτική διεξαγωγή self testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η είδηση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στον κλάδο του λιανεμπορίου, ο οποίος ασφυκτιά και ευελπιστούσε ότι θα άνοιγε στις 5 Απριλίου, τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα.

Πλέον οι έμποροι αναρωτιούνται αν η ημερομηνία αυτή βρίσκεται ακόμα στο σχεδιασμό ή ο κλάδος έχει… παρακαμφθεί από τα σχολεία.

«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με δήλωσή του μετά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο οποίος προειδοποίησε για αντιδράσεις του κλάδου στο προσεχές διάστημα εάν δεν ανοίξει η αγορά δίνοντας διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου.

«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τονίζει ο κ. Καφούνης.

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία. Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα» συμπλήρωσε.

«Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας» καταλήγει.

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας, καθώς στόχος είναι να αρχίσουν να ανοίγουν σιγά – σιγά οι δραστηριότητες από τις 5 Απριλίου με «κλειδί» τα self test.

Τα συγκεκριμένα τεστ κοροναϊού πρόκειται να αποτελέσουν ένα «εργαλείο» προκειμένου να τρέξει η διαδικασία ανοίγματος στο λιανεμπόριο, τα σχολεία και την εστίαση.

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα καθώς – πιθανότατα την Τετάρτη – οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να βάλουν όλα αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι και να εισηγηθούν σχετικά.

Η κυβέρνηση θέλει σύντομα άνοιγμα δραστηριοτήτων, αφού η κόπωση των πολιτών «χτυπά» κόκκινο, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με την δυσαρέσκεια να εκφράζεται έντονα.

Τα απανωτά lockdown, το συνεχές «ακορντεόν», οι συνέπειες στην τσέπη εκατομμυρίων πολιτών, η ψυχολογική κόπωση, έχουν κάνει τον κόσμο να δυσπιστεί. Την ίδια ώρα οι Έλληνες ανησυχούν ότι θα χαθεί και αυτό το καλοκαίρι και αγωνιούν για την οικονομική τους κατάσταση.

Oι «φωνές» των επιστημόνων που λένε πως βαδίζουμε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα φέρει σύντομα την ύφεση, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τον προγραμματισμό της σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Ο σχεδιασμός για το λιανεμπόριο

Με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα διαφανεί μείωση των κρουσμάτων η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου ενώ , κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Οι επιστήμονες, αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

O Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.

«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Στο βάθος η… αδικημένη εστίαση

Όλες τις παραπάνω εξελίξεις παρακολουθούν με «κομμένη» την ανάσα οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» από την πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που έκλεισαν τον Νοέμβριο του 2020, δεν έχουν ανοίξει… ούτε για μια μέρα.

Σε αντίθεση με το λιανεμπόριο, τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες άνοιξαν -έστω για λίγο- και στη συνέχεια ξαναέκλεισαν, η εστίαση παραμένει κλειστή για περίπου έξι μήνες.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν την επόμενη μέρα…

Οι υπόλοιποι που περιμένουν πως και πως να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και να πάρουν μια οικονομική «ανάσα» μετά από τόσους μήνες, βρίσκονται στα «κάγκελα».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης («ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ») προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη, η πρόσφατη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, κατά το σκέλος εκείνο που αφορά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.).

Ζητούν άμεση επαναλειτουργία

Το Σωματείο, που εκπροσωπεί σαράντα χιλιάδες μέλη, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) και αυτό, γιατί επιτρέπει την λειτουργία των εστιατορίων που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων.

Παράλληλα, ζητεί το Σωματείο την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, κ.λπ., με αυστηρά πρωτόκολλα, για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο πληρεξούσιος δικηγόρος του «ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ» Γεώργιος Λαφαζάνος αναμένεται να καταθέσει στο ΣτΕ, για το ίδιο θέμα αίτηση αναστολής της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, όπως θα καταθέσει και αίτημα προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά η επίμαχη απόφαση.

πηγη