Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Πλεονεκτήματα αλλά και αβεβαιότητες για τον νόμο της δεύτερης ευκαιρίας

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι ο νέος Κώδικας για την δεύτερη ευκαιρία προσφέρει κούρεμα χρεών και προστασία της α’ κατοικίας, καταγράφονται οι πρώτες ενστάσεις από τράπεζες, φορείς και επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα άπαντες συμφωνούν ότι ο αριθμός των δόσεων που φτάνει έως και τις 240 για το Δημόσιο στο παρελθόν έφτανε μέχρι και 120 δόσεις, ότι για πρώτη φορά υπάγονται σε εξωδικαστική διαδικασία και φυσικά πρόσωπα ενώ επιπλέον προβλέπεται σημαντικό κούρεμα για επιβαρύνσεις και οφειλές προς το Δημόσιο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία του νέου πλαισίου που θα χρειαστεί αντιμετωπιστούν στην πράξη προκειμένου η ρύθμιση να γίνει πραγματικά λειτουργική και αποτελεσματική για 1,5 εκατομμύριο πολίτες, όπως υπολογίζει το ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν κόκκινες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά ταυτόχρονα έχουν και ενήμερα δάνεια. Έτσι όταν θα μπουν στην πλατφόρμα να ρυθμίσουν τις οφειλές στην Εφορία, Δήμους κλπ το σύστημα αυτόματα θα αναζητήσει και τις υπόλοιπες οφειλές τους στέλνοντας στην τράπεζα που έχουν το δάνειο, ένα αίτημα ρύθμισης.

Εφόσον πρόκειται για ενήμερα δάνεια, το πιθανότερο είναι ότι οι τράπεζες θα αρνηθούν τις ρυθμίσεις προκειμένου να προστατέψουν τα πράσινα δανειακά χαρτοφυλάκια. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ερώτημα είναι αν θα είναι εφικτό να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των πιστωτών που απαιτείται για να γίνει αποδεκτή η ρύθμιση.

Επιπλέον σε βάθος χρόνου θα παρουσιαστεί κι ένα άλλο πρόβλημα. Αν οι τράπεζες απαντήσουν θετικά στα αιτήματα της πλατφόρμας και κάνουν δεκτές τις ρυθμίσεις των δανείων, τότε θα πρέπει να πάρουν προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια επειδή αλλάζουν οι όροι της δανειακής σύμβασης. Αποδεχόμενοι την ρύθμιση, όσοι έχουν ενήμερα δάνεια επιβαρύνουν το προφίλ τους ως δανειολήπτες και ουσιαστικά δυσχεραίνουν σημαντικά για τα επόμενα χρόνια την πρόσβασή τους στο τραπεζικό δανεισμό.

Κούρεμα χρεών και προστασία της α’ κατοικίας

Παρ’ όλα αυτά κύκλοι του Οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν χθες ότι με τον νέο Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας που τέθηκε από χθες σε καθολική ισχύ, για πρώτη φορά οι πολίτες θα δουν να κουρεύονται τα χρέη τους, ενώ προστατεύονται πλήρως οι οικονομικά ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, με την πρώτη κατοικία να θωρακίζεται.

Από την Τρίτη, τονίζουν οι ίδιες πηγές νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος με δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Έτσι, διασφαλίζεται:

1) Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.)

2) Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 420 για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου της α΄ κατοικίας για 5 έτη.

3) Διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια προτεινόμενη λύση θα είναι βιώσιμη, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ο οφειλέτης στην εξυπηρέτηση της δόσης.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της διαδικασίας διαγραφής όλων των οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβουν τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει προηγηθεί, με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπονται στο νόμο, η απαλλαγή τους από όλα τα χρέη.

Ειδικά για την προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία, προβλέπεται η ίδρυση ενός Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, και στη συνέχεια υποχρεούται να τους τη μισθώνει. Με τον τρόπο αυτό στηρίζονται έμπρακτα οι αδύναμοι πολίτες, καθώς τους παρέχεται επίδομα ενοικίου, όπως ήδη παρέχεται σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, στο ύψος που ορίστηκε το επίδομα στέγασης σύμφωνα με τον Νόμο 4472/2017.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ο νέος νόμος για τη «2η ευκαιρία», προστατεύει και την α’ κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα ούτε και στον νόμο Κατσέλη.

πηγη