Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα – Ποιες ηλικιακές ομάδες θα δυσκολέψουν τα νέα μέτρα

Πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά αναμένεται να συναντήσουν σημαντικά εμπόδια σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και μετακινήσεις, εξαιτίας των νέων μέτρων υπέρ των εμβολιασμένων. Πόσοι είναι όμως, οι πολίτες στην Ελλάδα που δεν έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού;

Σημαντικό ποσοστό πολιτών αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα το επόμενο διάστημα, εξαιτίας των νέων μέτρων που θέτουν εμπόδια σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αντίθετα τα ίδια μέτρα, ανοίγουν διάπλατες τις πόρτες στους εμβολιασμένους.

Πιο συγκεκριμένα, εάν κάποιος δεν είναι καθόλου εμβολιασμένος ή δεν έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, για να μπορεί να παραβρεθεί σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εστιατόρια, αλλά και να μετακινηθεί προς τα νησιά θα πρέπει να εξασφαλίσει με δική του δαπάνη αρνητικό μοριακό ή rapid test.

Δείτε ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο…

Ποιες ηλικίες θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ψυχαγωγία και ταξίδια

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) διαπιστώνει κανείς ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα από όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα, αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι πιο ενεργοί πολίτες της χώρας μας και συγκεκριμένα οι παραγωγικές ηλικίες που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμμετοχή σε δραστηριότητες και ταξίδια.

Κι αυτοί δεν είναι άλλοι, από τα άτομα πολύ νεαρής ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, οι λίγο μεγαλύτεροι μεταξύ 25 και 49 ετών, αλλά και τα άτομα μέσης ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ECDC με την ηλικιακή κατανομή των πλήρως εμβολιασμένων, των εμβολιασμένων με μία δόση και των ανεμβολίαστων:

Αναλυτικότερα:

Οι 18-24 ετών

Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε τελευταία με όλα τα εμβόλια, με αποτελέσματα πολλά νεαρά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες αυτές έχει προλάβει να εμβολιαστεί με δύο δόσεις μόλις το 8.3%, ενώ ένα ποσοστό περίπου 4,7% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή φτάνουν το 87%.

  • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 18-24 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 12,1%

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των νέων ανθρώπων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης, πως “οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σπίτια τους και στους γονείς τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές”.

Οι 25-49 ετών

Αποτελούν την πιο ενεργή ομάδα του πληθυσμού, με μεγάλη συμμετοχή σε ταξίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην ομάδα αυτή ανεμβολίαστο είναι το 57,7%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 22,4%. Μέχρι το τέλος του μήνα επιπλέον 19,9% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

  • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 25-49 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 22,4%

Οι νέοι που αποτελούν τον κύριο όγκο των πρόσφατων κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιαστούν και για έναν ακόμη λόγο. Διασπείρουν τον μεταλλαγμένο ιό Δέλτα, στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, σύμφωνα με την Καθηγήτρια:

“Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και για την αποφυγή της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στον δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Οι 50 – 59 ετών

Σημαντικό μέρος του ενεργού πληθυσμού αποτελούν και οι πολίτες μεταξύ 50 και 59 ετών. Ανάμεσα σ’ αυτούς, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 53%, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2, ενώ το 9,7% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση θα προστεθεί σύντομα στους εμβολιασμένους. Πλήρως ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή, είναι το 37.3% δηλαδή σχεδόν οι 4 στους 10 πολίτες.

  • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 50-59 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 44,6%

Αναφερόμενη σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους, η κα. Παπαευαγγέλου, χαρακτήρισε χαμηλά τα εμβολιαστικά ποσοστά αυτών των πολιτών και επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ECDC, οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού, έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών.

Επίσης, τόνισε πως υπάρχει σταθεροποίηση και όχι μείωση στους θανάτους στην ομάδα των πολιτών μεταξύ 50 και 64. Θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των ανθρώπων άνω των 50 ετών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, είπε.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Τα ποσοστά εμβολιασμού των Ελλήνων 50-64 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, άμεσα, να πειστούν, να κατανοήσουν τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να προσέλθουν να εμβολιαστούν”.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικά, τα εμβολιαστικά ποσοστά και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κατανέμονται ως εξής:

  • 80+: πλήρως εμβολιασμένοι το 66.6%, με μία δόση το 2,9% και το 30.5% ανεμβολίαστοι
  • 70 – 79 ετών: πλήρως εμβολιασμένοι 74.5%,  4% εμβολιασμένοι με μία δόση και 21.6% ανεμβολίαστοι
  • 60-69: εμβολιασμένοι με δύο δόσεις 66.8% , το 6,6% με μία δόση και το 26.6% ανεμβολίαστοι

Δείτε τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στις χώρες της Ευρώπης συγκριτικά με την Ελλάδα, ανά ηλικιακή ομάδα:

ΠΗΓΗ