Άριστη φυσική κατάσταση και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτά είναι δύο, μόνο από τα πολλά πράγματα που πρέπει να διαθέτει κανείς εάν αναζητά την περιπέτεια στην κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ όπως εκατοντάδες άνθρωποι που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στα Ιμαλάια έχοντας τον ίδιο σκοπό και το ίδιο όνειρο.
Τα σημαντικότερα βέβαια εφόδια είναι μάλλον η υπομονή και η επιμονή αφού οι επίδοξοι κατακτητές της κορυφής του κόσμου, υφίστανται απίστευτες κακουχίες, ξοδεύουν εβδομάδες ολόκληρες, εφοδιάζονται με ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι ο καιρός να είναι κατάλληλος για το εγχείρημά τους.
Το CNN λοιπόν έφτιαξε έναν μικρό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για ενδιαφερόμενους ή απλά περίεργους.
Ποια είναι η καταλληλότερη περίοδος;
Οι περισσότεροι ορειβάτες επιλέγουν τον Μάιο καθώς περί τα μέσα του μήνα υπάρχει ένα μικρό «παράθυρο» κατά το οποίο ο καιρός κάνει το χατήρι στους τολμηρούς. Η θερμοκρασία την περίοδο αυτή είναι πιο υψηλή (για δεδομένα Ιμαλαϊων) και οι ισχυροί άνεμοι που συνήθως πνέουν σε μεγάλα υψόμετρα, υποχωρούν. Επίσης ο καιρός είναι κατάλληλος πριν την περίοδο των μουσώνων και σίγουρα οι ορειβάτες αποφεύγουν την ανάβαση όταν αναμένονται βροχοπτώσεις αφού τα μονοπάτια είναι ολισθηρά και κατ′ επέκταση επικίνδυνα.
«[Ο Μάιος] είναι η εποχή που έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσετε στη κορυφή» λέει ο Ντέιλ Ράμπσμπεργκ, τεχνικός διευθυντής της American Mountain Guides Association.
Ο καλός καιρός είναι κρίσιμος για τους ορειβάτες και όπως λέει κανείς δεν θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την κορυφή χωρίς τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Γι′ αυτό και συχνά πολλοί αναγκάζονται να περάσουν πολλές εβδομάδες σε κατασκηνώσεις που λειτουργούν ως βάση για ορειβάτες, οδηγούς κλπ περιμένοντας, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση, πως οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν και θα ξεκινήσουν την ανάβαση.
Πότε ξεκινά το ταξίδι;
Το όρος Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Υπάρχουν πολλές πιθανές διαδρομές, αλλά η πλειονότητα των ορειβατών συνήθως επιλέγουν μεταξύ δύο: τη νότια διαδρομή στο Νεπάλ ή τη βόρεια διαδρομή στο Θιβέτ.
Οι περισσότερες εταιρείες που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τους ορειβάτες να ανέβουν στην κορυφή έχουν έδρα το Νεπάλ ενώ η διαδρομή από το Θιβέτ τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο ακριβή και υπόκειται σε περισσότερους περιορισμούς.
Όσοι επιλέγουν τη νότια διαδρομή φτάνουν συνήθως αεροπορικώς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ του Κατμαντού, στη συνέχεια μεταβαίνουν στο χωριό Λούκλα (πάλι αεροπορικώς) και από εκεί ξεκινούν την ανάβαση για να φτάσουν στην πρώτη κατασκήνωση.
Πόσος καιρός χρειάζεται για ανέβει κανείς στο Έβερεστ;
Κατά μέσο όρο απαιτούνται δύο μήνες.
Ο Γκόρντον Τζάνοου, διευθυντής για τα προγράμματα ανάβασης της Alpine Ascents Inernaional που έχει έδρα στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ταξίδεψε με 12 ορειβάτες στα Ιμαλάια περί τα τέλη Μαρτίου και δεν αναμένεται να επιστρέψει πριν τα τέλη Μαϊου.
Οι ορειβάτες μαζί με μέλη της εταιρείας και οδηγούς Σέρπα θα περνούσαν περίπου δύο εβδομάδες για να φτάσουν στην κατασκήνωση που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 5.200μ. Στη συνέχεια επρόκειτο να περάσουν άλλες δύο εβδομάδες προσπαθώντας να προσαρμοστούν στο υψόμετρο και στη συνέχεια περιμένουνγια τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες πριν συνεχίσουν για άλλες τέσσερις μέρες για να φτάσουν σε άλλες κατασκηνώσεις και μετά έρχεται η στιγμή για να ανέβουν την κορυφή.
Οι περισσότεροι ορειβάτες περνούν μήνες ή και χρόνια πριν να σκεφτούν καν να πάνε στα Ιμαλάια. Ο Τζάνοου, όπως λέει, αναλαμβάνει να συνοδεύσει στο Έβερεστ μόνο τους ορειβάτες εκείνους που έχουν ήδη φτάσει σε μία ή δύο άλλες σημαντικές κορυφές.
Πόσο κοστίζει;
Όπως αναφέρει το CNN αυτό το ταξίδι μπορεί εύκολα να στοιχίσει περισσότερα από ένα αυτοκίνητο.
Τα έξοδα αυτά περιλαμβάνουν 11.000 δολάρια (περίπου 9.900 ευρώ) για την έκδοση της σχετικής άδειας ανάβασης από τις αρχές του Νεπάλ ή του Θιβέτ, το οξυγόνο και ειδικό εξοπλισμό για όπως σκηνές, sleeping bags και μπότες (όλα για μεγάλα υψόμετρα). Επίσης το κόστος καλύπτει την παροχή ιατρικής φροντίδας, φαγητό και τις υπηρεσίες των οδηγών Σέρπα (όπως και το δικό τους οξυγόνο).
Υπάρχει κάποιος που αποφασίζει πόσοι θα ανέβουν;
Ναι υπάρχει αρμόδια αρχή αλλά δεν υπάρχει ανώτατο όριο για το πόσοι μπορούν να φτάσουν στην κορυφή.
Φέτος εκδόθηκαν συνολικά 381 άδειες, δηλαδή μόλις εννέα περισσότερες από αυτές που εξέδωσε το Νεπάλ το 2017, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Τουρισμού του Νεπάλ.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Άλαν Αρνέτ που έχει ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ τέσσερις φορές, ο αριθμός εκείνων που προσπαθούν να ανέβουν από το Νεπάλ είναι μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα υπολογίζει πως ο αριθμός των αναβατών μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 800 άτομα, αφού ο κάθε ορειβάτης πρέπει να συνοδεύεται από έναν οδηγό Σέρπα.
Σημειώνεται πως αν και οι περισσότερες εταιρείες εξετάσουν ενδελεχώς την εμπειρία των ορειβατών που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ πριν τους βοηθήσουν με την έκδοση της σχετικής άδειας, οι αρχές στο Νεπάλ δεν απαιτούν μέχρι στιγμής να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος ανάλογα στοιχεία. Αλλά όπως αναφέρει ο γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Τουρισμού του Νεπάλ οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν την πολιτική τους.
Πηγή: CNN