Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Πώς θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό – Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης του νέου φορέα

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών και της κυβέρνησης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο υπό σύσταση φορέας ακινήτων που θα προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά από το να χάσουν το σπίτι τους. Μία σειρά από τεχνικές και άλλες εκκρεμότητες, θα καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας του φορέα μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις, προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Ο Φορέας Μεταβίβασης Ακινήτων θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας αποκλειστικά και μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή και πληρούν τις προϋποθέσεις είναι να υποβάλλουν στην Τράπεζα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι εμπίμπτουν στις συγκεκριμένες διατάξεις, ώστε να «προστατευθούν» από τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού, από τη στιγμή που είναι πρόθυμοι να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να τα αποπληρώνουν με συνέπεια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν προκύψει η τελική δόση θα έχει προηγηθεί ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, εφόσον υπάρχουν.

Στο πρακτικό μέρος της διαδικασίας, συμφωνείται ένα συγκεκριμένο ποσό ως ενοίκιο της κατοικίας (η οποία θα εξακολουθεί να ανήκει στον οφειλέτη και δεν περνάει στα βιβλία της Τράπεζας) και το οποίο οφείλει να πληρώνει με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις ο οφειλέτης. Ένα ποσό του ενοικίου θα καταβάλλεται στην Τράπεζα από το επίδομα στέγασης και το υπόλοιπο, θα πρέπει να το εξασφαλίσει ο οφειλέτης.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, ο πλειστηριασμός θα αποφεύγεται και ο οφειλέτης δεν θα χάνει το σπίτι του λόγω χρεών. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα παραμένει το ίδιο και μετά από μισθώσεις συγκεκριμένων ετών (πιθανότατα 12 ετών), η κατοικία θα περιέρχεται στον πλήρη έλεγχο του ιδιοκτήτη της. Αρκεί, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων (πέραν των 3 ανατρέπεται η συμφωνία και το σπίτι πλειστηριάζεται).

Για άλλη μια φορά, επισημαίνεται ότι το ευνοϊκό αυτό καθεστώς αφορά αποκλειστικά και μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά και αυτά που αποδεικνύουν την οικονομική τους αδυναμία, με κριτήρια.

Η ίδρυση του φορέα αυτού εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου, το οποίο έχει τρία σκέλη:

  • τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό,
  • την εξυγίανση των επιχειρήσεων και
  • το κομμάτι της πτώχευσης.

Η καινοτομία αυτού του νόμου έγκειται μεταξύ άλλων στο ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης (είτε για εξωδικαστικό μηχανισμό είτε για πτώχευση) γίνεται ηλεκτρονικά σε μία πλατφόρμα και η απάντηση στην αίτηση δεν θα υπερβαίνει τους 2 μήνες μάξιμουμ.

Ήδη, το online σύστημα έχει αρχίσει να δέχεται τις πρώτες αιτήσεις αλλά λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων με τον αλγόριθμο που θα υπολογίζει τη ρύθμιση, η ουσιαστική λειτουργία του νέου πλαισίου, και ειδικότερα του Φορέα, όπως προαναφέρθηκε, θα καθυστερήσει.

ΠΗΓΗ