Παρασκευή
24
Ιανουάριος
TOP

Σε επαγρύπνηση η εισαγγελεία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας για το επικίνδυνο δικτυακό παιχνίδι

ΣΕ επαγρύπνηση είναι οι αρχές των Πρωτοδικείων της χώρας με την αναγγελία του Αρείου Πάγου, της κα Ξένης Δημητρίου, για το δικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα».  Μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού) η Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και στους εισαγγελείς Ανηλίκων της χώρας να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την έγκυρη πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Μάλιστα  η εισαγγελέας Κυπαρισσίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία η κα Σοφία Γκουγκουλιάνα τονίζει τα ακόλουθαι:
 
«Με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου και σε εκτέλεση της παραγγελίας υπ’ αριθ. 4495/23-05-2017 της κ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, επιθυμούμε, για λόγους προλήψεως νέων επικίνδυνων καταστάσεων σε ό,τι αφορά στη σωματική ακεραιότητα και στη ζωή των ανηλίκων, να προβούμε στις κάτωθι επισημάνσεις: Τελευταία, στον χώρο του Διαδικτύου (Internet) έχει κάνει την εμφάνισή του ένα επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι με την κωδική ονομασία «Μπλε φάλαινα» («The challenge of blue whale»). Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαδικτυακού παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες (άτομα νεαρής ηλικίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία) καλούνται να διεκπεραιώσουν μία σειρά από αλλεπάλληλες δοκιμασίες-προκλήσεις. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονται αρχικά σε σχετικά ήπιες δοκιμασίες (π.χ. καλούνται να παρακολουθήσουν μία μεταμεσονύκτια ταινία τρόμου). Σταδιακά ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών αυξάνει, σε σημείο να απαιτείται από τους χρήστες να προβούν σε πράξεις αυτοπροσβολής/αυτοτραυματισμού (π.χ. να χαράξουν με ξυράφι το σχέδιο μίας φάλαινας στο χέρι τους). Το παιχνίδι διαρκεί 50 ημέρες και στο τελικό στάδιο ο χρήστης καλείται από την εφαρμογή να κερδίσει το παιχνίδι, προβαίνοντας σε μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη ενέργεια, η οποία εγγίζει τα όρια της αυτοχειρίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του (π.χ. να προκαλέσει στον εαυτό του τεχνητό πνιγμό, να υποστεί πτώση από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του κ.λπ.). Ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να αποδεικνύει στον διαχειριστή της εφαρμογής την ολοκλήρωση της κάθε δοκιμασίας, αποστέλλοντας σχετική φωτογραφία ή μαγνητοσκοπημένο υλικό. Εάν ο χρήστης εκδηλώσει την επιθυμία να διακόψει το παιχνίδι πριν από το τελικό του στάδιο, ο διαχειριστής της εφαρμογής εξαπολύει εναντίον του εκβιαστικές απειλές με στόχο να τον τρομοκρατήσει και να τον αποτρέψει από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι.  Η ενασχόληση των εφήβων με τη συγκεκριμένη εφαρμογή έχει λάβει ήδη πανευρωπαϊκά ανησυχητικές διαστάσεις (στη Ρωσία, από όπου ξεκίνησε το παιχνίδι, έχουν ήδη καταγραφεί περί τις 130 αυτοκτονίες εφήβων). Είναι σαφές ότι οι διαχειριστές της εν λόγω εφαρμογής αποσκοπούν στο να πλήξουν την ευάλωτη ηλικιακή κατηγορία των εφήβων και στοχεύουν στη ριψοκίνδυνη φύση των νέων…”
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι “Προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα κρούσματα στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, συνιστούμε στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, καθώς και σε κάθε πρόσωπο που ασχολείται με την επιμέλεια των ανηλίκων σε περίπτωση που θα υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να επικοινωνήσουν αμέσως με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188, e-mail: [email protected]), ή με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας. Συνιστούμε σε κάθε ανήλικο, ο οποίος τυχόν έχει δεχθεί αντίστοιχη πρόσκληση συμμετοχής σε ριψοκίνδυνες δοκιμασίες, να απευθυνθεί άμεσα στους γονείς του ή σε οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, στην Υπηρεσία Ανηλίκων Καλαμάτας ή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας. Τέλος παρακαλούμε τους κ.κ. διευθυντές των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να ενημερώσουν με κάθε μέσο (και προφορικά) τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους καθώς και τους γονείς τους για τους ψυχολογικούς και σωματικούς κινδύνους που διατρέχουν από τη συμμετοχή τους στο προαναφερθέν «παιχνίδι» και για την ανάγκη αναφοράς στις προαναφερθείσες Αρχές κάθε σχετικού περιστατικού» καταλήγει σχετικά.