Φθηνότερο ρεύμα για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (καταλύματα και πλωτές και θαλάσσιες μεταφορές) μέσω της υπαγωγής τους σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) αλλά και δεύτερη ευκαιρία σε αγρότες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη σχετική ρύθμιση «φέρνει» Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 24 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για την υποβολή των αιτήσεων και θα παραμείνει ανοιχτή για τα έτη 2019-2020 για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ενός μήνα για τους αγρότες, προκειμένου οι δυνητικοί δικαιούχοι των αντίστοιχων κατηγοριών να προχωρήσουν είτε σε πρώτη υποβολή αίτησης είτε σε διόρθωση των στοιχείων των αιτήσεων τους και στην επανυποβολή τους.
Οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, διαμορφώνονται σε 9,01 ευρώ/MWh, ενώ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε 2,55 ευρώ/MWh. Εφόσον δεν υποβληθούν αιτήσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, τότε οι χρεώσεις θα ανέλθουν στα 17 ευρώ/ MWh που είναι η χρέωση βάσης και μάλιστα αναδρομικά στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση του κόστους ρεύματος.
Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «δίνουμε σε χιλιάδες αγρότες και σε πληθώρα τουριστικών και ενεργοβόρων επιχειρήσεων -που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση- τη δυνατότητα να επωφεληθούν των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο κόστος που θα επιβάρυνε με αναδρομικές χρεώσεις από το 2019 νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας αποτρέπεται».
Ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης σημείωσε από την πλευρά του ότι ειδικά για τους αγρότες έχει δημιουργηθεί μια πολύ απλή διαδικασία δήλωσης σε ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν μόνο τον ΑΦΜ και επωνυμία δικαιούχου του εδαφίου, στοιχεία επικοινωνίας δικαιούχου και αριθμό παροχής.
Ο κ Γιαρέντης είχε επισημάνει ότι από τους 177.000 περίπου δικαιούχους αγρότες μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, τον Απρίλιο είχαν υπαχθεί στο σχετικό καθεστώς μόλις 2.500.
Σημειώνεται τέλος ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων για τα έτη 2019-2020, ο ΔΑΠΕΕΠ θα ανοίξει πάλι την ηλεκτρονική πλατφόρμα για διάστημα ενός μήνα, προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις για το έτος 2021. Κατόπιν, η διαδικασία θα συνεχιστεί και για το έτος 2022.