Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Τα νοικοκυριά αποταμιεύουν χρήματα στην τράπεζα

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας από τα οποία προκύπτει ότι η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο επικαλέστηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.

Έκανε λόγο για αύξηση του υπολοίπου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, κάτι που σημαίνει ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών πλησιάζουν ακόμη περισσότερο στο όριο των 130 δισ. ευρώ (σ.σ. έκλεισαν στα 127 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου), επίδοση η οποία έχει να καταγραφεί από τον εφιαλτικό Δεκέμβριο του 2014, περίοδο «κορύφωσης» του bank run που οδήγησε τελικώς και στην επιβολή των capital controls μερικούς μήνες αργότερα.

Στο 12μηνο του lockdown, η αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών -εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα η αύξηση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο- θα φτάσει κοντά στα 12 δισ. ευρώ (από τα 116,286 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, κοντά στα 128 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα νοικοκυριά θα ρίξουν αυτή τη ρευστότητα που απέκτησαν μέσα στην καραντίνα πίσω στην αγορά, αν θα τη χρησιμοποιήσουν για κάλυψη υποχρεώσεων προς το δημόσιο ή τις τράπεζες (οι φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και μεγάλο μέρος αυτών βαραίνει και τα νοικοκυριά) ή αν θα διατηρήσουν το «κεφάλαιο» που συσσωρεύτηκε ως «ασπίδα» για πιθανή νέα αναταραχή στο άμεσο μέλλον.

Ασφαλείς προβλέψεις για το ποια θα είναι η συμπεριφορά των καταναλωτών μόλις ανοίξει η αγορά, δεν μπορούν να γίνουν. Τα 11 δισ. ευρώ, μπορεί να φαντάζουν πολύ μεγάλο ποσό, ωστόσο με δεδομένο τον αριθμό των καταθετών μπορεί να «σπάει» σε πολλά εκατομμύρια άτομα, κάτι που σημαίνει και σημαντικό περιορισμό της κατά κεφαλή κατανάλωσης.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά τόσων ανθρώπων. Από την άλλη, υπάρχει και η σημαντική αύξηση των καταθέσεων –επιπλέον 10 δισ. ευρώ- στις τάξεις των επιχειρήσεων, οι οποίες μείωσαν τα υπόλοιπά τους μόνο μέσα στον Ιανουάριο. Και σε αυτό το «μέτωπο» υπάρχει το ερώτημα αν τα χρήματα θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση δανείων και φόρων ή αν θα μετατραπούν σε επενδύσεις.

Και το τελευταίο δεν έχει αποκλειστεί καθώς η αύξηση των καταθέσεων στις επιχειρήσεις έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσα στην πανδημία προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις.

πηγη