Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Βαρβάρα Ανεμοδουρά: «Εκατοντάδες χιλιάδες γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν πέσει στον αγώνα» (video)

Στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας στην διαχείριση της πανδημίας και στην ανάσχεσή της από την αρχή, στάθηκε η Γραμματέας της Ομοσπονδίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Βαρβάρα Ανεμοδουρά με παρέμβασή της στην τηλεόραση best και στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τον Θέμη Κανελλόπουλο, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσής της.

Η κορύφωση θα είναι τις επόμενες ημέρες που θα περιμένουμε περισσότερα κρούσματα κι οι νοσηλείες θα είναι περισσότερες. Βλέπουμε και από τα λύματα μια ισορροπία, όχι όμως σε βαθμό που θα μας δείχνουν ότι θα πέσουν σημαντικά. Θεωρώ ότι μέχρι τις 20 Απριλίου θα έχουμε θέμα»

Για το παράδοξο που προκύπτει από τις συζητήσεις περί ανοίγματος διαφόρων δραστηριοτήτων η κα Ανεμοδουρά εξέφρασε την εκτίμηση πως «κακώς έκλεισε το λιανεμπόριο σε αυτήν την πανδημία».

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία σημείωσε πως λόγω των μετακινήσεων των μαθητών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «Θα πρέπει να το δούμε εάν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Μην ξεχνάμε ότι ήταν ένας σημαντικός αριθμός ασυμπτωματικών πολιτών για τους οποίους θα πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερη μέριμνα. Θεωρώ ότι το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει, τα σχολεία μπορούν λίγο ακόμα να περιμένουν.»

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει παίξει τον δικό της σημαντικό ρόλο, ως… προσκρουστήρας ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού: «Εκατοντάδες χιλιάδες γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν πέσει στον αγώνα, που ίσως και να μην πολυφαίνεται το μεγάλο έργο που επιτελούν, διότι βλέπετε έχουμε 4.000 κρούσματα, 2500 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι το μάξι8μου 400 άτομα. Τα υπόλοιπα ποιος τα βλέπει; Ο γιατρός του Κέντρου Υγείας, του ιδιωτικού συμβεβλημένοι ιατρείου, της καθημερινής δράσης, ο γιατρός της πρωτοβάθμιας. Κι αυτός δεν δουλεύει μόνο όσες ώρες λειτουργία το Κέντρο Υγείας ή το ιατρείο του. Έχουν συγκρατήσει μεγάλες δυνάμεις πολιτών από τα νοσοκομεία διότι τότε θα είχαμε ήδη καταρρεύσει.»

Μέσω της πανδημίας έχει αναδειχθεί ο σπουδαίος ρόλος της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και την αναγκαιότητα μετά το τέλος αυτής της κατάστασης να υπάρξει οργάνωση για την μεταρρύθμισή της

«Η πανδημία αυτή έχει τη διάγνωση που είναι δουλειά της πρωτοβάθμιας, τη νοσηλεία που είναι της δευτεροβάθμιας, αλλά προσέξτε τι άλλο έχει, έχει και το μέλλον που έρχεται, την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας για την οποία θα κληθεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να την αντιμετωπίσει. Η λεγόμενη αποκατάσταση!»

Όπως εξήγησε η κα Ανεμοδουρά «έχουμε κάνει προτάσεις στον πρωθυπουργό και στον υπουργό, έχει δεξαμενές να προσλάβει τους γιατρούς που υπηρετούσαν τον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τους πρώην τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούσαν στα πρώην ΠΕΔΥ πρώην ΙΚΑ»