Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Γώγος: Σημαντικό βήμα η εμβολιαστική κάλυψη 30%–40% για το καλοκαίρι

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού ακόμη και ένα 30%-40% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, για το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας, επισήμανε ότι είναι μιλώντας στην ΕΡΤ, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Για εννέα μήνες, εκτίμησε, ότι διαρκεί η ανοσία στον κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συρροές κρουσμάτων που παρατηρούνται σε σπίτια και χώρους εργασίας, γεγονός που όπως είπε, δυσκολεύει την τιθάσευση του κύματος της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αυξηθούν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Όσον αφορά στα εμβόλια, ο κ. Γώγος ενημέρωσε πως “είναι έτοιμες να εγκριθούν και οι νέες πλατφόρμες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Συγκεκριμένα, όπως είπε, “το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσιακό, έρχεται και άλλη πλατφόρμα από τη Νοvax και έρχονται και τα κινέζικα εμβόλια τα οποία φαίνεται ότι είναι και αυτά αποτελεσματικά. Δοκιμές του κινεζικού εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν στο Βέλγιο”. Όπως διαπίστωσε “ένας από τους στόχους που είχαμε, να έχουμε πολλά εμβόλια από πολλές πλατφόρμες και από πολλές εταιρείες είναι ορατός στο μέλλον, οπότε θα έχουμε και μεγαλύτερη δυνατότητα εμβολιαστικής κάλυψης”.

Όσον αφορά στο “τείχος ανοσίας” με 70% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που σύμφωνα με τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις θα επιτευχθεί τον Νοέμβριο στη χώρα, υπήρξε καθησυχαστικός, καθώς όπως επισήμανε “Ακόμη και ένα 30% – 40% εμβολιαστική κάλυψη θα είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα έχουν καλυφθεί οι “δύσκολες ομάδες”, που νοσούν ευκολότερα και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Άρα και το 30-40 είναι σημαντικό για ένα καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας”.

Πόση διάρκεια ανοσίας προσφέρουν τα εμβόλια

Με τα έως τώρα μοντέλα που έχουμε, σημείωσε ο καθηγητής, “μετά τον εμβολιασμό έχουμε έναν μεγάλο αριθμό αντισωμάτων που κρατάνε για τέσσερις μήνες και μετά αργά – αργά αρχίζουν και πέφτουν. Ξέρουμε όμως ότι η κυτταρική ανοσία που συμβάλει και αυτή στην ανοσία έναντι του ιού, μπορεί να κρατήσει πάνω από έξι μήνες , οπότε οι προοπτικές είναι πολύ ικανοποιητικές για μια ανοσοποίηση που θα κρατήσει πάνω από εννέα μήνες κατά τη γνώμη μου. Οπότε θα χρειάζεται προφανώς μια αναμνηστική δόση κάθε χρόνο για τις μεταλλάξεις που θα υπάρξουν”.

Το σημαντικό είναι, όπως ενημέρωσε το ότι “η ανοσία αγέλης διασπείρεται στον πληθυσμό και οι επόμενες δόσεις που χρειάζονται είναι λιγότερες”.

Ανησυχία και επιφυλακή από αύξηση εισαγωγών και απρόβλεπτες μεταλλάξεις

Υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο καθηγητής “στα σπίτια, σε ολόκληρες οικογένειες και στους χώρους εργασίας. Παρατηρούνται, συρροές κρουσμάτων, γι΄αυτό και το κύμα της επιδημίας δεν τιθασεύεται εύκολα. Ταυτόχρονα υπάρχει και ο μεταλλαγμένος ιός που μεταδίδεται περισσότερο” επισήμανε. Όπως τόνισε “στόχος είναι θα θωρακίσουμε αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας με αύξηση κλινών ΜΕΘ, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο ακολουθεί κατά επτά έως δέκα ημέρες την έξαρση κρουσμάτων”.

“Θα πρέπει να μπει στην στόχευσή μας και η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία” τόνισε, “με πολλά rapid test , με εμβολιασμό των φοιτητών μας που θα μπουν στις κλινικές”. “Πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα” επισήμανε και σημείωσε: “Νομίζω ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά μια τέτοια διαδικασία επιστροφής στα θρανία”.

Πηγή: News.gr