Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Επανεξετάζονται όλα τα μέτρα – Τα σενάρια για κλειστούς χώρους, υγειονομικούς

Η έκρηξη των κρουσμάτων χθες, που ξεπέρασαν και πάλι τα 2.000, αναγκάζει την κυβέρνηση να τροποποιήσει τα πλάνα της ενόψει της συνέχειας. Στο πλαίσιο αυτό, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξουν ακόμα και οι πρόσφατες εξαγγελίες περί «αμιγών» και «μεικτών» μαγαζιών που είχαν ανακοινωθεί πριν από μία εβδομάδα, σε ένα χρονικό σημείο όμως που τα κρούσματα ήταν 633. Είναι προφανές πως με σχεδόν τετραπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα, δεν μπορεί να ισχύουν τα ίδια μέτρα. Τούτο το άφησαν χθες ανοικτό τόσο ο Ακης Σκέρτσος όσο και η Αριστοτελία Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «η πανδημία δεν είναι μία γραμμική, αλλά μία δυναμική κατάσταση» και πρόσθεσε πως «έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, αλλά «σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δήλωνε στο Mega πως το πλαίσιο για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους έχει ανακοινωθεί μεν, αλλά πρόσθετε πολύ προσεκτικά πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».

Υπο εξέταση

Με δεδομένο πως τα κρούσματα προέρχονται πλέον από τις νέες ηλικίες –σε μία εβδομάδα ο μέσος όρος ηλικίας κατέβηκε κατά δέκα έτη– και πολλαπλασιάζονται στους χώρους διασκέδασης, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το σενάριο να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κλειστών χώρων –που σήμερα δεν επιτρέπεται η χρήση τους– μόνο για εμβολιασμένους. Σε αυτήν την περίπτωση ο διαχωρισμός «μεικτών» και «αμιγών» χώρων που ανακοινώθηκε στο τέλος Ιουνίου δεν θα ισχύσει, καθώς όλοι οι κλειστοί χώροι θα είναι μόνο «αμιγείς», δηλαδή για εμβολιασμένους πελάτες. Ο επιχειρηματίας θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον ανοικτό χώρο του κατά το δοκούν και να φιλοξενεί και πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η χρήση των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους θα μπορεί να έχει πληρότητα 80% –τούτο έχει ανακοινωθεί– και έτσι θα επιτυγχάνεται ένας κρίσιμος, διπλός στόχος: και οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς τη χρήση αμιγών χώρων για επιπλέον έσοδα αλλά και οι νεαρότερες ηλικίες που θέλουν να διασκεδάσουν θα έχουν έξτρα κίνητρο για να κάνουν το εμβόλιο ώστε να μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που θα γίνουν εντός της επόμενης εβδομάδας είναι υπό συνολική εξέταση. Το βέβαιο είναι πως θα ακολουθηθούν πιστά τα όσα έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως έσχατο μέσο. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες κατηγορίες για τις οποίες θα γίνουν συστάσεις είναι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και σε νοσοκομεία. Στη δεύτερη κατηγορία το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, καθώς ξεπερνά το 75%, αλλά προβληματίζει το γεγονός πως αν ο εμβολιασμός καταστεί υποχρεωτικός άμεσα και αυτό το 20%-25% δεν εμβολιαστεί και μεταφερθεί στα μετόπισθεν, θα υπάρχει πρόβλημα προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που η πανδημία φουντώνει. Συνεπώς θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό η υποχρεωτικότητα να μην ισχύσει άμεσα. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, στο συνέδριο του Economist μίλησε χθες αργά το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση στην κοινωνική αλληλεγγύη». Ο πρωθυπουργός έκανε τον απολογισμό των δύο ετών της διακυβέρνησής του λέγοντας πως είναι με βεβαιότητα θετικός. Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνησή του «έλυσε γρίφους του παρελθόντος και του παρόντος, ανοίγοντας δρόμους του μέλλοντος». Αναφέρθηκε ακόμα στα πολλά θέματα που «έτρεξαν» παράλληλα αυτά τα δύο χρόνια και η κυβέρνηση τα κατάφερε: Οικονομική ανάταξη σε όλους τους τομείς. Μεταναστευτικό στον Εβρο. Πανδημία σε όλη τη χώρα. Και μαζί, εθνικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ