Κυριακή
3
Νοέμβριος
TOP

Η έκθεση “περί διαβασεων” ταξιδεύει στην Καρδαμύλη

Η  εικαστική έκθεση “περί διαβασεων” που έγινε πριν ένα μήνα στην Αθήνα, θα ταξιδέψει στην Τίκλα στην Καρδαμύλη, από τις 31 Ιουλίου έως και τις 29 Αυγούστου 2021.

Πρόκειται για μια έκθεση ζωγραφικής, ποίησης και φωτογραφίας δύο ανερχόμενων Μεσσηνίων καλλιτεχνών,της Γεωργίας Μητσακου και του Γεωργίου Νιάρχου. Πρόκειται για περάσματα, διαβάσεις που βίωσαν οι καλλιτέχνες ως προς το δρόμο της προσωπικής-συναισθηματικης εξέλιξης και το αποτυπώνουν μέσα από τις 3 μορφές αυτές τέχνης.  Θα υπάρχει και απαγγελία των ποιημάτων που συμπεριλαμβάνονται και ερμηνεία των ζωγραφικών-φωτογραφικων έργων από τους καλλιτέχνες τις εξής ημερομηνίες 31/7, 7,14,21,28/8.
Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 31 Ιουλίου στις 18:30 και η έκθεση θα λειτουργεί κατά τις ώρες 10:00-01:00. 

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η ιδέα της έκθεσης ήρθε αναπάντεχα σε μία συζήτηση που είχαμε με τη Γεωργία, όπου και πρότεινε να συνδυάσουμε τα έργα μας και να τα παρουσιάσουμε από κοινού. Ο συνδυασμός έργων ζωγραφικής και φωτογραφίας κάτω από ένα κοινό θέμα, δίνει τη διαφορετική προσέγγιση του κάθε καλλιτέχνη, που βασίζεται σε εμπειρίες, βιώματα αλλά και την έμπνευση της στιγμής.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Περί Διαβάσεων». Στην έκθεση, υπάρχουν έργα που παραπέμπουν τόσο σε μια πιο κυριολεκτική προσέγγιση της λέξης «διάβαση», όσο και σε πιο μεταφορικές προσεγγίσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από τη δική του οπτική γωνία και φαντασία.

Πιο συγκεκριμένα, στους πίνακες ζωγραφικής, μπορεί κανείς να απολαύσει περάσματα από την Καλαμάτα, από  ελληνικό νησί, από το Βερολίνο, τη Γλασκόβη, το Εδιμβούργο καθώς και από το βορειότερο άκρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό που κυριαρχεί στα έργα είναι το φως και η ζωηρότητα της έντασης των χρωμάτων που σχετίζονται με τα συναισθήματα της καλλιτέχνιδος από αυτά τα περάσματά της. Καθένα από τα έργα αυτά συνδυάζεται με στίχους από ποιήματα της ίδιας, με στόχο ο επισκέπτης αφενός να «ταξιδέψει», αφετέρου να δημιουργήσει ίσως και τις δικές του εικόνες ψυχής.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το  ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την Πλάκα και από ένα παλιό  εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, με σκοπό να αναδειχθούν τα έντονα χαρακτηριστικά, η προσωπικότητα και η διαφορετικότητα του κάθε χώρου, γειτονιάς ή κτιρίου. Η παρουσία ή απουσία κόσμου, αλλά και η απεικόνιση σε ασπρόμαυρους τόνους σε μερικές από τις φωτογραφίες δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Γενικά με την έκθεσή μας θα θέλαμε να δώσουμε το δικό μας, διαφορετικό στίγμα στον καλλιτεχνικό χώρο, προσφέροντας μια εναλλακτική ματιά στην τέχνη της απεικόνισης.

Λίγα λόγια για την δημιουργό

Ονομάζομαι Γεωργία Μητσάκου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα, κι έφυγα στα 17 μου να σπουδάσω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. Εργάστηκα ως δασκάλα για 8 χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κι έπειτα αναχώρησα για τη Γλασκόβη, όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου πάνω στον Αυτισμό. Στη συνέχεια,  εργάστηκα ως εκπαιδευτικός σε διάφορα δημόσια αγγλικά δημοτικά σχολεία εκεί, ενώ πλέον έχω επιστρέψει Ελλάδα κι εργάζομαι σε δημοτικό σχολείο της Αττικής.

Η ζωγραφική και η ποίηση υπήρχαν πάντα στο μυαλό μου από φοιτήτρια. Ως προς τη ζωγραφική παρακολούθησα κάποια μαθήματα σε σχολή, αλλά ένιωσα ότι προτιμώ να ζωγραφίζω χωρίς κανόνες και την πεπατημένη, αφού μου άρεσε από την αρχή να ζωγραφίζω μόνο με ακρυλικά χρώματα. Προτιμώ να εμπνέομαι μέσα από τις συζητήσεις μου με φίλους ζωγράφους καθώς και με επισκέψεις σε διάφορες εκθέσεις και μουσεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μου αρέσει να ζωγραφίζω κυρίως τοπία φύσης και διάφορα κτίσματα. Ως προς την ποίηση, για μένα είναι τρόπος έκφρασης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων μου. Γράφω για τον έρωτα, για τις φιλίες, γενικότερα για τις ανθρώπινες σχέσεις, πράγματα καθημερινά που ίσως δεν μπορώ να πω, αλλά προτιμώ να εξωτερικεύω μέσω ποιημάτων.

Η διαμονή μου στο εξωτερικό κι ο εγκλεισμός μας λόγω Covid-19 αποτέλεσαν στιγμές σταθμούς, ώστε να μπουν και οι δυο αυτοί τομείς επίσημα στη ζωή μου.