Το να παρακολουθεί κανείς και όχι απλά να παίζει, ποδόσφαιρο, κάνει καλό στην υγεία σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που σίγουρα θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους ποδοσφαιρόφιλους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds, μελέτησαν 25 οπαδούς (ηλικίας από 20 έως 62 ετών) της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, κατά τη διάρκεια τριών παιχνιδιών για το πρωτάθλημα. Οι καρδιακοί ρυθμοί τους παρακολουθήθηκαν πριν και μετά από κάθε αγώνα, καθώς και κατά τα ημίχρονα
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι καρδιακοί ρυθμοί των οπαδών αυξήθηκαν κατά περίπου 64%, με μερικούς να φτάνουν τους 130 παλμούς ανά λεπτό. Ένας «φυσιολογικός» καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι μεταξύ 60 και 100 bpm.
Πώς η παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου επηρεάζει την υγεία μας
Αυτή η «προπόνηση» ισοδυναμεί με μια γρήγορη βόλτα για μιάμιση ώρα, ισχυρίστηκαν οι επιστήμονες. Επίσης, η παρακολούθηση της νίκης της ομάδας τους, μείωσε την πίεση τους και τους έδωσε μια «ψυχολογική ώθηση» που για ορισμένους κράτησε όλη την ημέρα.
Ωστόσο, το να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα να χάνει, είχε το αντίθετο συναισθηματικό αποτέλεσμα, με την ψυχολογία τους να κατρακυλά και να νιώθουν όπως «όταν ένας φίλος πεθαίνει».
«Ήταν ξεκάθαρο ότι οι οπαδοί ήταν παθιασμένοι με το παιχνίδι, με τον καρδιακό ρυθμό τους να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό όταν πάει κάποιος για βόλτα (γενικά 20% υψηλότερο από τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης)», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Andrea Utley.
«Ένα γκολ για οποιαδήποτε ομάδα προκάλεσε μια σύντομη αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά μέσο όρο 20bpm από τον μέσο όρο του αγώνα. Τελικά, υποστηρίζοντας την ομάδα σας σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μοιάζει σαν να κάνετε αεροβική άσκηση και ανάλογα με το αποτέλεσμα του αγώνα, σας δίνει μια ψυχολογική ώθηση ή πτώση», συμπλήρωσε.
Όταν το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν νικηφόρο, οι οπαδοί της ομάδας είδαν την πίεση του αίματος τους να πέφτει μετά το τέλος του, ενώ μετά τις ήττες, είχαν προσωρινή υπέρταση.
Πηγή
iefimerida.gr