Δευτέρα
27
Ιανουάριος
TOP

Νέο διπλό χαράτσι στα ακίνητα! Θα ξεπεράσει τα 500€

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν σύντομα να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη ώστε

να πληρώσουν υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου. Το νέος “πονοκέφαλος” έχει να κάνει με το Πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Πέρα από το γεγονός πως για να τα αποκτήσει κανείς θα χρειαστεί να περάσει… Γολγοθά στις πολεοδομίες κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, και τα δυο θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους, αφού θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες μηχανικούς.

Όλοι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, είναι υποχρεωμένοι να έχουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για την οποία πρέπει να αποκτούν ανά πέντε χρόνια και το κόστος της οποίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ.

Η e-ταυτότητα

Στην ουσία υπάρχει ήδη αλλά πλέον παίρνει και ηλεκτρονική μορφή. Είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο. Αυτό θα γίνεται απαραίτητα με τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα τα περνάει στο σύστημα και κάθε 5 χρόνια θα πραγματοποιεί ελέγχους (επί πληρωμή), προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα τηρούνται κατά το γράμμα του νόμου. Στην περίπτωση που υπάρξουν στο ενδιάμεσο διάστημα αυθαιρεσίες μη καταγεγραμμένες, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα) τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες. Σε βάθος 5ετίας οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταχωρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης 

Προκύπτει από τον Κανονικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Είναι ένα πιστοποιητικό που είναι υποχρεωμένοι να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να κτίσουν ή να ανακαινίσουν αλλά και εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν, να μεταβιβάσουν ή να νοικιάσουν ένα ακίνητο.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να υπογράφεται από δύο διαφορετικούς μηχανικούς με την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (π.χ. για 120 τ.μ. το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ). Φυσικά, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα.

Οι τέσσερις ζώνες 

Στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου η ελληνική επικράτεια διαιρείται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, δηλαδή από τη θερμότερη στην ψυχρότερη.

ΖΩΝΗ Α: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδία (πεδινή).

ΖΩΝΗ Β: Αττική (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.

ΖΩΝΗ Γ: Αρκαδία (ορεινή), Ευρυτανία, Ιωαννίνα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος.

ΖΩΝΗ Δ: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες (ΒΑ τμήμα), Δράμα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος