Κυριακή
8
Σεπτέμβριος
TOP

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις μειώσεις ενοικίων τον Μάιο

Μετά από 15 μήνες μειωμένων ή μηδενικών ενοικίων ολοκληρώνεται η κυβερνητική στήριξη με περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις να έχουν ενισχυθεί τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Όπως όλα δείχνουν μόνο οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια. Ήδη εκτός μειώσεων θα βρεθούν περίπου 600.000 επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν και στο διάστημα αυτό έχουν λάβει εκτός από τα μειωμένα ενοίκια και επιστρεπτέα προκαταβολή και δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Γέφυρα.

Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε ρυθμίσεις μόνο για τους κλάδους που υπολειτουργούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό υπάρχουν κερδισμένοι οι οποίοι απαλλάσσονται για έναν ακόμα μήνα από την καταβολή του ενοικίου ή μειωμένο κατά 40% μίσθωμα, και οι χαμένοι που θα πρέπει να πληρώσουν κανονικό το ενοίκιο. Από την άλλη πλευρά είναι οι ιδιοκτήτες τους οποίους το κράτος θα συνεχίσει να αποζημιώνει.

Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου

–  Για τον μήνα Μάιο η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις εστίασης, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και διάφορες επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Μειωμένα ενοίκια

– Όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θα καταβάλουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Χάνουν τη μείωση

– Η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ που δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους παύει να ισχύει και θα καταβάλλουν για τον μήνα Μάιο κανονικά το ενοίκιο όπως αυτό προβλέπεται στο συμφωνητικό . Δηλαδή, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν ολόκληρο το ενοίκιο του Μαΐου στον λογαριασμούς.

Οι ιδιοκτήτες

– Οι ιδιοκτήτες  φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος

–  Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος.

–  Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν επιλυθεί από το κράτος. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημίωση από τον Μάρτιο του 2020, ενώ άλλοι θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν εξώδικα καθώς υπάρχει τεράστιο θέμα με τις υπεκμισθώσεις, όπου χιλιάδες υπεκμισθωτές και έλαβαν αποζημίωση και δεν πλήρωσαν ως όφειλαν το κανονικό μίσθωμα στους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα τα προβλήματα

– Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες διορθώσεις, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

– Δεν έχει ανακοινωθεί η λύση που θα δοθεί στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα  αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.

πηγή: capital.gr