Το ίντερνετ είναι για πολλούς μια τεχνολογική επανάσταση ανάλογη της βιομηχανικής, με την έννοια ότι άλλαξε ριζικά τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Σήμερα το διαδίκτυο είναι καθημερινότητα για τη δουλειά αλλά και για τις υπόλοιπες ώρες. Φέτος κλείνουν 30 χρόνια από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το πρώτο site στην ιστορία στις ΗΠΑ.
Ο περισσότερος κόσμος γνώρισε το World Wide Web κάπου στις αρχές του 1994, ωστόσο, η πρώτη ιστοσελίδα βγήκε στον αέρα του CERN από τον Tim Berners-Lee (20 Δεκεμβρίου 1990), αν και το κοινό άρχισε να τη βλέπει μετά από σχεδόν 9 μήνες (Αύγουστος 1991).
Κάθε τμήμα του CERN είχε τα δικά του λογισμικά, γραμμένα σε διάφορες υπολογιστικές γλώσσες, που έτρεχαν σε άλλα λειτουργικά.
Η πρόταση που άλλαξε τον κόσμο
Κι έτσι το 1989 έκανε μια πρόταση, μια πρόταση που θα άλλαζε τον κόσμο. Ένα σύστημα δηλαδή όπου όλα τα τμήματα του CERN θα μπορούσαν να αναρτήσουν τις δουλειές τους στα διάφορα πειράματα και οι πληροφορίες θα ήταν διαθέσιμες σε όλους, όπως αναφέρει το pronews.gr.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pagenews.gr, αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα γι’ αυτό που θα γινόταν το World Wide Web! Η πρώτη ιστοσελίδα ανέβηκε πριν από 29 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1991. Και έδειχνε έτσι:
Η πρώτη εικόνα της ιστοσελίδας απαθανατίστηκε το 1992.
Κι ενώ σήμερα ξέρουμε τι επανάσταση έφερε αυτό στις ζωές μας, εκείνη την εποχή ο Τιμ Μπέρνερς-Λι έπρεπε να πείσει συναδέλφους και προϊσταμένους για την αξία ενός τέτοιου ενοποιημένου συστήματος. Το CERN ψάχνει μέχρι και σήμερα την πρώτη ποτέ ενσάρκωση της πρώτης ιστοσελίδας, που μπορεί να έχει χαθεί οριστικά.